Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Afghanistans sidste jøde og flere afghanere reddet ud af israelsk forretningsmand og jødisk organisation

Zabulon Simantov (61) i hvidt er Afghanistans sidste jøde. Han passer den forladte synagoge i Kabul. (Foto: Heimo Liendl, flickr.com)
Zabulon Simantov (62) turde ikke blive i landet af frygt for ISIS, Al-Qaida og Taliban.

Den 18. august skrev MIFF: Sidste jøde i Afghanistan: – Jeg vil ikke forlade mit hjem. Zabulon Simantov vil blive i Afghanistan og passe den forladte synagoge. Terrorgruppen Taliban solgte synagogens Torahrulle fra 14-tallet på det sorte marked. Læs HER

Nu er Afghanistans sidste jøde blevet evakueret i kompliceret projekt med israelsk forretningsmand og jødisk organisation i spidsen. Zabulon Simantov måtte rejse 5 dage med bus gennem krigshærget Afghanistan sammen med 30 kvinder og børn som blev evakueret sammen med ham, skriver Times of Israel.

Simantov (62) havde trods trusler nægtet at forlade Afghanistan. Men som en konsekvens af at USA trak sig helt ud af landet ultimo august og overlod landet til ekstremister, blev presset på Simantov for stort

– Simantov ændrede mening efter naboer sagde at han burde forlade landet og tage deres børn med sig, fordi de også var i fare, fortæller den israelsk-amerikanske forretningsmand Moti Kahana som hjalp Simantov med med at flygte.
Se også Tweet nedenfor:

Afghanistans sidste jøde frygtede ikke kun Taliban, men også de endnu mere radikale terrorgrupper som Islamisk Stat (ISIS) og Al-Qaida.

Moti Kahana fortæller:

– Hans problem var ikke Taliban, men Islamisk Stat og al-Qaida. Det var de andre galninge som var dukket op nu. Han frygter dem, siger Kahana.

Redningsaktionen blev finansieret Moshe Margaretten, en amerikansk ultraortodoks rabbiner som brænder for at hjælpe jøder verden over som er i fare, Margaretten er præsident og grundlægger af Tzedek Association (Ordet Tzedek betyder retfærdighed på hebraisk, afledt af ordet Tzedakah som på hebraisk betyder god gerning). Sammen med Simantov blev omkring 30 afghanske kvinder og børn også reddet ud af landet.

Afghanistans sidste jøde forventes at bosætte sig i New York i USA.

Mindst 1500 års jødisk historie i Afghanistan er for altid forsvundet. Tidligere var der en stor jødisk menighed i det centralasiatiske land, men i 1930’erne blev jøderne i landet udsat for voldsom forfølgelse. Ligesom jøder i Europa blev jøder i Afghanistan også tvunget til at leve i ghettoer og gå i bestemt tøj.

Nazi-Tyskland var i perioden et af de mest indflydelsesrige lande i Afghanistan. I 1938 var der rapporter om at jøder i Afghanistan kun måtte arbejde som skopudsere. I samme periode var der også mange jøder i Afghanistan som var flygtet fra forfølgelse i tidligere Sovjetunionen og andre nabolande. Da jøde forfølgelserne fortsatte i Afghanistan flygtede mange jøder videre til det daværende britisk-kontrolleret Indien til trods for at briterne forsøgte at forhindre jøderne i det.

Primo 1900-tallet var der flere tusind jøder i Afghanistan, i 1948 var tallet faldet til 5000 jøder. Jøderne fik lov til at rejse ud af landet i 1951, de fleste rejste til Israel eller USA. De fleste jøder forlod landet i 1960’erne og i 1969 var der kun 300 jøder tilbage i Afghanistan. Den sovjetiske invasion og krigen fik de sidste jøder til at flygte, i 1996 var der kun 10 jøder tilbage. Efter Simantov’s flugt er der 0 jøder i Afghanistan. I dag lever over 10.000 jøder med afghansk ophav i Israel.

Afghanistan føjer sig til en stadigt længere list over lande uden jøder – omkring 1 million jøder blev enten myrdet eller måtte flygte fra arabiske lande; Arabiske lande kræver kulturarven efter deres flygtede jøder. Ca. en million jøder blev fordrevet eller tvunget til at forlade deres hjemland. Jødiske flygtninge er aldrig blevet kompenseret for deres efterladte ejendom, som samlet beløber sig til flere milliarder dollars. Nu hævder de arabiske lande at jødisk arv er deres nationale kulturarv, skriver Lyn Julius. Læs HER.

Også i Europa falder andelen af jøder; Den jødiske befolkning i Europa på sit laveste siden år 1170. Andelen af jøder der i dag identificerer sig som jøder i Europa er faldet med knap 60 procent i løbet af 50 år. I dag bor der 1,3 mio. jøder i Europa mod 3,2 mio. i 1970, ifølge data som dækker EU-medlemslande, Storbritannien, Tyrkiet og Rusland. Læs HER

Se Afghanistans sidste jøde i klip fra 2012:

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem