Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Flere lande planlægger at åbne ambassade i Israels hovedstad

Her ses israelere under fejring af Jerusalemsdag i 2011. (Foto: Avital Pinnick, flickr.com)
Efter årtiers hårdt diplomatisk arbejde, ser det ud til flere lande vil anerkende Jerusalem som den jødiske stats hovedstad.

I dag kunne MIFF fortælle at første EU-land i historisk træk har valgt at åbne ambassade i Jerusalem samt at Israel vil åbne ambassade i Irans naboland.

Flere lande vil have ambassade i Jerusalem: Israel har meddelt at Papua Ny Guinea vil flytte sin ambassade til Jerusalem i løbet af året, skriver Times of Israel.

For nogle dage siden talte Israels udenrigsminister Eli Cohen med sin kollega i Papua Ny-Guinea Justin Tkachenko, meddeler udenrigsministeriet.

Papua Ny Guinea har ikke en ambassade i Israel, men har et konsulat tæt på Tel Aviv. Israels forhold til ø-nationen håndteres sker fra deres ambassade i Australien.

De to lande etablerede forbindelser i 1978.

Do to lande har også drøftet en udvidelse af deres bilaterale økonomiske samarbejde – især inden for landbrugsteknologi.

Papua Ny Guineas ambassadeflytning kan skabe spændinger med deres magtfulde muslimske naboer, Malaysia og Indonesien, som ikke anerkender Israels ret til at eksistere.

Papua Ny Guinea er blandt de lande som stemmer med Israel i FN. Udenrigsminister Tkachenko fortalte sin israelske kollega Cohen, at hans land vil fortsætte med at støtte Israel i FN. Tilbage i december var Papua Ny Guinea blandt de 25 lande som støttede Israel mod FN’s Generalforsamlings resolution med anmodning at Den Internationale Domstol skulle blande sig i konflikten mellem Israel og palæstinenserne.

I 2018 stemte de dog ja til at fordømme USA for deres anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad – 5 andre stillehavsnationer stemte imod fordømmelsen.

Udenrigsminister Cohen udtalte at ambassadeflytningen er: – endnu et bevis på det varme og vigtige forhold mellem landene.

Er Fiji også på vej til Jerusalem? Papua Ny Guineas tiltag sker efter tegn på at Fiji også planlægger at åbne en ambassade i Jerusalem. Tidligere på måneden udtalte premierminister Sitiveni Rabuka til Israels ambassadør Roi Rosenblit: – Min personlige mening er at Jerusalem burde være stedet for vores nye Fiji-ambassade, men jeg bliver nødt til at tage det op med vores koalitionspartnere.

Rabuka kom til magten i december og stod i spidsen for en trepartiregering med det højreorienterede Christian Sodelpa-parti. Et af partileder Viliame Gavokas krav var, at Fiji vil åbne en ambassade i Jerusalem.

– Fiji er overvejende et kristent land, og det har altid været det kristne samfunds ønske at have en tilstedeværelse i det hellige land, sagde Gavoka til Radio Free Asia.

Israelske diplomater har arbejdet hårdt på at opbygge alliancer med stillehavsnationer, alligevel er mange af fremskridtene sket takket være International Christian Embassy Jerusalem (ICEJ).

I 1950 den amerikanske atomforsker Victor Schlatter med sin kone til Papua Ny Guinea,for at oversætte Bibelen til lokale sprog. Han etablerede også et netværk på mere end 100 kirker som prædiker støtte til Israel.

– Vi er meget begejstret i ICEJ over at årtiers arbejde med at opbygge kristen støtte til Israel i det sydlige Stillehavsområde endelig bærer frugter med Fiji og Papua Ny Guineas beslutning om at åbne ambassader i Jerusalem, udtaler ICEJ-talsmand David Parsons og tilføjer:

– Vi håber og forventer at flere lande i Oceanien snart vil være repræsenteret i Jerusalem.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem