Search
Turkmenistan har muslimsk flertal og en lang grænse med Iran. Nu åbner Israel permanent ambassade i landet efter 30 års forbindelser. (Foto: Göran Höglund (Kartläsarn). Turkmenistans hovedstad Ashgabat, 15. september 2019)

Israel åbner ambassade i Irans naboland

Efter 30 års forbindelser mellem landene, åbner Israel ambassade blot 19 km fra grænsen til Iran.

Israels udenrigsminister Eli Cohen forventes snart at rejse til Turkmenistan for officielt at indvie en permanent ambassade i hovedstaden Ashgabat, skriver i24NEWS.

Turkmenistan er et centralasiatisk land som deler en lang grænse med Iran og Israels ambassade vil således, blive nærmeste officielle israelske mission til en iransk grænse med en afstand på kun omkring 19 km.

Turkmenistan har et muslimsk flertal og etablerede forbindelser med Israel da de blev uafhængige i 1991. For omkring et årti siden åbnede Israel i lyset af gode forbindelser mellem de to stater en midlertidig ambassade – dem bliver nu permanent.

Bygningen som skal huse Israels ambassade blev bygget specifikt til ambassaden – det samme skete med Israels ambassade i Aserbajdsjan som også har en grænse med Iran.

I årenes løb har højtstående israelske og turkmenske embedsmænd besøgt hinandens lande og underskrevet samarbejdsaftaler inden for politik, økonomi og energi. For nylig er der også sket fremskridt i samarbejdet om sundhed og cyberforsvar.

Cohens besøg i Turkmenistan og ambassadens indvielse sender et klart signal til Iran om, at den jødiske stat er relevant og har voksende indflydelse i regionen. “relationerne mellem Israel og Turkmenistan er vigtige, strategiske og sigter mod at styrke forbindelserne med hele regionen.” udtalte sraels udenrigsminister til avisen Israel Hayom og tilføjede:

“Vi vil fortsætte med at fremme økonomisk samarbejde mellem landene, inden for områder som sundhed og cyberforsvar,”

“Indvielsen af ambassadebygningen er endnu et tegn på styrkelsen af forholdet mellem Israel og Turkmenistan og markerer 30 års forbindelser mellem landene.”

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp