Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Kurdiske børn får behandling på israelsk hospital

Her ses syrisk-kurdisk mor med sit barn på et hospital i Israel. (Foto: Sheba Medical Center)
Kurdisk mor: -Jeg var ikke bange for at komme til Israel, selvom jeg blev advaret om, at jeg kunne miste mit syriske pas. Jeg er taknemmelig for al hjælpen, og især lægerne på Sheba Medical Center for at redde mit barn.

Efter at være blevet bombet og angrebet af både den tyrkiske hær og dens allierede – Den Frie Syriske Hær i Afrin sidste år, blev Aram (kvindens navn er ændret af hensyn til hendes og familiens sikkerhed) og hendes familie, som er kurdere, der bor i det nordlige Syrien – tvunget til at flygte til irakisk Kurdistan, ligesom hundretusinder af syrere, der for nylig er blevet flygtninge på grund af den tyrkiske militæroperation, skriver Jerusalem Post.

Da Aram ankom til irakisk Kurdistan, havde hendes 3,5-årige søn, Ajwan, behov for åben hjerteoperation – som ikke kan udføres i Kurdistan, men en amerikansk læge, der arbejdede i Kurdistan, fortalte hende, at Ajwan kunne behandles i Israel.

”Jeg var ikke bange for at komme til Israel, selvom jeg blev advaret om, at jeg kunne miste mit syriske pas,” fortalte Aram til Jerusalem Post.

Inden for kort tid fik Ajwan hjælp fra den kristne zionistiske NGO Shevet Achim. Shevet Achim arrangerede visa til Aram og Ajwan og hjerteoperation for Ajwan ved Sheba Medical Center i Tel Hashomer.

Målet for Shevet Achm er at hjælpe ikke-israelske børn med at få livreddende medicinsk behandling i den jødiske stat. Indsatsen fortsætter trods den seneste eskalering, forklarede Shevet Achims leder Jonathan Miles.

De sidste 10 måneder har Shevet Achim arrangeret behandling på Sheba Medical Center og visa for 41 irakiske-kurdiske børn og tre syriske børn. Trods den seneste eskalering fortsætter indsatsen. Ifølge Shevet Achim forventes to nye patienter at ankomme fra de krigshærgede områder på søndag.

Programmet har særligt fokus på hjerteoperationer.

”For at et kurdisk barn kan komme hertil, skal barnets visum krydse indenrigsministerens skrivebord, det begrænser adgangen til dem, der har brug for livreddende medicinsk behandling,” sagde Miles og bemærkede, at familierne flyver gennem Jordan til Israel.

Han tilføjede, at med så mange som 200.000 til 300.000 kurdere, der har søgt – eller søger tilflugt i det nordlige Irak, antager han, at yderligere 20 til 30 børn med medfødte hjertesygdomme skal behandles, og Israel vil ”have en mulighed for at give en hjælpende hånd med på den måde.”

De fleste af operationerne håndteres af Dr. David Mishali, leder af International Congenital Heart Center sammen med Shebas Safra Children’s Hospital. Han fortalte, at uden disse operationer, ville børnene enten dø eller leve med helbredsproblemer resten af livet.

”I mange tilfælde, når vi læser børnenes medicinske journal fra deres oprindelsesland, kan det afvige fra det, vi opdager med vores avancerede sundhedstjek” forklarede Mishali. ”Det skyldes, at i mange tredjelande er medicinsk teknologi næsten 60 år bagud fra udviklede vestlige lande som Israel.” Mishali tilføjede, at han ofte er nødt til at overveje nøje, hvilken specifik type operation, der skal udføres, fordi patienterne sendes tilbage til et land, hvor der kun er lidt, hvis overhovedet nogen primærpleje.

Mishali forklarede, at han sjældent er i stand til at tale direkte med familierne på grund af kommunikations-og sprogbarrierer. De fleste af de kurdiske patienter taler ikke engang arabisk, så de er nødt til at kommunikere via nogen, der taler både arabisk og kurdisk, og derefter have den person som både taler arabisk og hebraisk til at oversætte – samme oversættelsesprocedure sker den anden vej.

Mishali forklarede, at han læser nyhederne og ved, at hans nyeste patienter vil komme til ham efter at have oplevet omfattende traumer. Han sagde imidlertid, at han ikke fokuserer på de seneste begivenheder i Syrien og Irak eller den førte politik i regionen.

”Jeg tager mig af patienterne på samme måde som jeg tager mig af mine israelske patienter,” sagde han. ”De er smukke mennesker – varme og autentiske mennesker. Det er en fornøjelse at tage sig af dem.”

Patienterne støttes af et tværfagligt team bestående af socialarbejdere, sygeplejersker og andet personale.

Aram forklarede, at hun og de andre kurdere “ikke er gidsler på hospitalet”, og at Sheba Medical Center og Israel tillader dem at komme ud af hospitalet sammen Shevet Achim for at se landet – eksempelvis til Jerusalem og Tel Aviv eller bede på Tempelbjerget .

”Jeg er taknemmelig for al hjælpen,” sagde hun, ”og især lægerne på Sheba Medical Center for at redde mit barn.”

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem