Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

– jøderne i Iran bliver brugt i regimets propaganda

Det iranske flag. (Foto: Nick Taylor - https://www.flickr.com/photos/indigoprime/2449051923/, 27. april 2008, Wikimedia Commons)
- Jøderne i Iran manipuleres af regimets efterretningstjenester til at fremme landets internationale omdømme, fortæller Karmel Melamed som er iransk-amerikansk journalist og aktivist.

Den 18. januar holdt Karmel Melamed et Zoom-seminar for Harif. Harif er en organisation som repræsenterer jøder med rødder i Mellemøsten og Nordafrika.

Melamed vurderer at der fortsat lever 5-8 tusind jøder i Iran – de iranske myndigheder påstår at tallet er langt højere. Iranske jøder forlader fortsat landet. Dem som alligevel vælger at blive i Iran, er enten meget fattige, meget rige, meget gamle, syge eller «krypto-jøder» (dvs at de udadtil lever som ikke-jøder eller muslimer).

– Jøderne i Iran manipuleres af regimets efterretningstjenester til at fremme landets internationale omdømme, siger Melamed. Ifølge Melamed sker det via pres, trusler og belønning.

Jøder udgør mindre end 0,1 promille af Irans befolkning, alligevel er der et meet udrbredt jødehad i landet. Under sit Zoom-seminar kom Melamed med flere eksempler på jødehad i regimets institutioner, bøger, tv, media, offentlig opildning til jødehad, Holocaust-benægtelse, vandalisering og voldelige angreb mod jøder.

I 2020 blev en synagoge sat i brand – ingen blev anholdt eller dømt for angrebet.
I 2019 blev tre torah-ruller stjålet fra en synagoge midt på dagen.
I 2017 blev to synagoger vandalisret.
I 2012 blev en jødisk kvinne myrdet i Isfahan.

Derudover nævnte Melmad flere jøder som var blevet henrettet eller myrdet af regimet siden den iranske revolution i 1979 – ofte var motivet økonomisk.

– Det her er blot få eksempler på hvad iranske jøder er blevet udsat for, Iran er ikke et trygt sted for jøder, fastslår Melamed.

Regimets antijødiske holdning ses også i sharia-lovgivningen – Jøder og andre religiøse minoriteter diskrimineres i forhold til shia-muslimer. Her er nogle eksempler:
Sharialovgivninngen idømmer ikke-muslimer meget strenge straffe.
Jøder kan ikke vidne mod muslimer i rettenn.
Hvis en forældre dør og et af børnene meddeler at have konvereret til islam, arver den pågældende alene hele arven. Familiens øvrige børn gøres arveløse, hvis de forbliver jøder.

Mere end noget andet taler tallene for sig selv: I 1979 levede der mere end 80.000 jøder i landet – i dag er tallet faldet til under 10.000 og tallet fortsætter med at falde.


Læs om Iran HER.


For nylig kunne MIFF berette om at Israels sikkerhedstjeneste Shin Ben havde anholdt fire jødiske-israelske kvinder, mistænkt for at have spioneret for Iran.

Efterforskningen viste at de mistænkte blev kontaktet via sociale medier af en mand som påstod at han var iransk jøde ved navn Rambod Namdar. I virkeligheden var han en iransk agent. Efter han etablerede kontakt med kvinderne, bad han de nu mistænkte kvinder om at fotografere forskellige lokaliteter i Israel mod betaling. Læs HER.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem