Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Yoav Limor: – Brug Irans angreb mod israelskejet olie-tanker til at presse præstestyret

Irans leder Ayatollah Ali Khamenei under markering af Id al-fitr i Teheran 15. juni 2018. (Foto: Iranian Supreme Leader)
- Iran indsætter radikal præsident, atomforhandlingerne er gået i stå og frustrationen over Iran stiger i EU. Israel bør søge amerikansk støtte til flere Iran-sanktioner, skriver veteran journalist og sikkerhedsanalytiker Yoav Limor.

I dag skrev MIFF om at Israel kritiserer EU’s beslutning om at deltage i præsidentindsættelse af «slagteren fra Teheran» i Iran. Israel opfordrer EU til ikke at deltage i præsidentindsættelse af Ebrahim Raisi med flere tusind iraners liv på samvittigheden. Læs HER.

I sidste uge angreb Iran en israelskejet olie-tanker i Oman, hvilket vækker stor bekymring i Israel fordi det var et angreb uden fortilfælde. Det er første gang, Iran åbent har gengældt handlinger som de tilskriver Israel i Syrien, skriver veteran journalist og sikkerhedsanalytiker, Yoav Limor i Israel Hayom.

Iran angreb olie-tankeren med to bevæbnede Shahed-selvmordsdroner som kan nå deres mål på 1.500 kilometer. Dronerne affyret af Irans Revolutionsgardes luftvåben. Den første drone forårsagede minimal skade, den anden drone dræbte et britisk og romansk besætningsmedlem.

Ifølge Limor lader det iranske angreb til at være et gengældelsesangreb efter et angreb i Nord-Syrien i sidste uge som tilskrives Israel. Flere medlemmer af revolutionsgardens elite Quds-styrke blev dræbt ved det målrettede angreb for at forhindre iransk overførsel af avancerede våben. Israel har ikke taget ansvaret for angrebet, alligevel ser det ud til at Iran har besluttet at forsøge at skabe en ny ligning i kølvandet på angrebet. I stedet for at reagere på angrebet fra syrisk jord ved hjælp af Irans håndlangere, som tidligere har gjort, valgte præstestyret at angribe fra Iran.

Ifølge Limor er det tegn på flere ting: Iran mener tilsyneladende at de ikke har de militære evner til at angribe effektivt fra Syrien. Quds-styrken har haft svært ved at bevare magten i Syrien efter Qassem Soleimani blev myrdet af amerikanske styrker i 2020 – læs HER. Derfor har revolutionsgarden behov for militæropbakning, i det her tilfælde luftvåbnet som bruger angrebsdroner som tager Quds-styrkens plads i angrebsmissioner uden for Iran.

Ifølge Limor, mener Iran ikke at de har evnerne til at angribe Israel på israelsk jord eller i nærliggende områder. Derfor angriber Iran i områder hvor de kan angribe deres mål – i det her tilfælde tæt på Oman. Iran har identificeret det maritime felt som Israels bløde punkt, fordi skibene sejler langt fra Israels kyster og mangler effektiv militær beskyttelse.

Ifølge Limor, er den vigtigste faktor at Iran har nok selvtillid til at angribe med droner hjemmefra. Det er ikke første gang præstestyret har gjort det – eksempelvis da Iran angreb saudiarabiske oliefaciliteter i 2019. Iran forventede ikke at angrebet mod Saudi Arabien ville får konsekvenser.

Set med iranske øjne kræver del slags operationer en løbende proces, der involverer tilladelse de øverste myndigheder i Teheran, skriver Limor.

Iranerne har sandsynligvis indsamlet efterretninger om flere skibe, overvåget dem tæt og angrebet det skib som de vurderede ville være det mest sårbare. Limor mener at den omstændighed at to droner blev affyret, er bevis på iranernes evne til at overvåge og kontrollere dronerne i realtid, selvom Iran sandsynligvis ikke havde planer om at dræbe nogen af besætningsmedlemmerne.

Det er her Israels mulighed ligger, mener Limor. Iran har muligvis identificeret skibet som “israelsk” grundet ejerens statsborgerskab, men det var et japansk-ejet skib som sejlede under liberisk flag. Iran kan hævde at Israel var dem som startede maritim terror da de angreb forskellige skibe, men forskellen er klar: Mens de handlinger som tilskrives Israel, var rettet mod smugling af våben og ulovlig olie, skader Iran udelukkende kommercielle skibe for deres indirekte og til tider ikke-eksisterende bånd til israelske forretningsfolk.

Ifølge Limor, vil det være klogt af Israel at bruge alle diplomatiske værktøjer i værktøjskassen til at sætte fokus på Teheran. Det vil give Israel en sjælden mulighed. Med præsidentindsættelsen af Irans nye præsident, Ebrahim Raisi (Raisi kaldes “slagteren fra Teheran” fordi han har flere tusind iraners liv på samvittigheden) og atomforhandlinger som er gået i stå, bør sammen med Irans seneste angreb, bruges til at øge det internationale pres på præstestyret.

Derudover mener Limor også at Israel bør indfører en klar politik om, hvordan den de vil reagere, hvis Iran fortsætter med den slags angreb. Israel bør ikke acceptere Irans nye afskrækkelsesmetode som betyder at alt israelsk eller med tilknytning til Israel i verden bliver et mål for angreb. Israel bør heller ikke acceptere de begrænsninger som Iran forsøger at pålægge det israelske luftvåbens offensive operationer mod iransk våbensmugling i Syrien.

Limor mener også at Israel bør synkronisere den politik med sine venner i Vesten. Ifølge Limor lyder der stigende kritik af Iran i EU i lyset af at Iran ikke vil tilslutte sig atomaftalen. Ifølge Limor har der i EU også været lukkede samtaler om at pålægge Iran yderligere sanktioner. Israel bør lægge et maksimalt pres på den amerikanske regering og få deres støtte. Iran spørgsmålet vil givetvis også blive det centrale emne som vil blive diskuteret senere på måneden ved det første planlagte møde mellem præsident Bidens og Israels premierminister Naftali Bennett.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!