Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Israelske ledere advarer mod denne mand

Ultrakonservative Ebrahim Raisi vandt præsidentvalget i Iran. Israel advarer mod at Iran kan blive endnu mere ekstremt. (Foto: Wikipedia)
Ultrakonservative Ebrahim Raisi vandt det iranske præsidentvalg.

Den 18. juni vandt den ultrakonservative kandidat Ebrahim Raisi præsidentvalget i Iran. Det er en indikation på at Iran er på vej til at blive endnu mere ekstremt, udtaler Israels forsvarsminister Benny Gantz.

– At indsætte ham [Raisi] som præsident, viser at Iran radikaliseres, ekspanderes og fortsætter udviklingen af masseødelæggelsesvåben som udgør en trussel mod verden, regional stabilitet, udover Israel, udtaler forsvarsministeren.

Gantz advarer samtidigt lande som Libanon og Syrien mod at fungere som baser for Iran i deres kamp mod den jødiske stat. Især i Libanon har den iransk-støttet terrororganisation Hizbollah et stærkt greb om samfundet. Læs om terrororganisationen Hizbollah HER. Iran støtter også terrorgruppen Hamas som vil udslette Israel og har holdt palæstinenserne i Gaza i et jerngreb siden 2007, læs om terrorgruppen Hamas HER. Læs hvorfor Iran udgør en trussel HER.

– Alle som gør sig selv til en iransk vasalstat løber en risiko, rammer sin befolkning og handler mod egne nationale interesser. Israel vil ikke tøve med at handle mod den eksistentielle trussel vi står overfor. Vi er forberedt og vil fortsætte med at forberede planer for at forhindre det, forklarer Gantz.

Valgdeltagelsen ved det seneste iranske præsidentvalg lå under 49%, det laveste nogensinde. Mange vælgere blev hjemme fordi der stort set ikke var nogle alternative kandidater at vælge imellem. Irans magtfulde Vogterråd udvælger præsidentkandidaterne. Således blev omkring 600 kandidater, heraf 40 kvinder, skåret ned til 7 mandlige kandidater.

Det var forventet at den ultrakonservative islamiske jurist Raisi ville vinde. Ayatollaerne lagde alle kræfter i at han skulle vælges – et tydeligt tegn på at Iran ikke vil tilpasse sig Vesten. Raisi kaldes for «The hangman fra Teheran» efter han i 1980’erne havde en central rolle i henrettelserne af 5000 politiske fanger.

Raisi (61) har de seneste år været chef for retsvæsnet og har stået i spidsen for undertrykkelse af oppositioner og stået bag dødstraf af mand anklaget for at drikke alkohol.

Israel mener at verdenssamfundet skal vågne efter Iran har valgt en præsident anklaget for forbrydelser mod menneskeheden.

– Valget er et stort nederlag for alle dem som drømmer om forandring i Iran. The Hangman truer først og fremmest Irans egne borgere, siger Gantz.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem