Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Israels første faldne faldskærmssoldat kom hjem efter 73 år

Efter 73 år kom Martin Davidowicz' jordiske rester endelig hjem, her draperet med det israelske flag før rejsen hjem fra Tjekkoslovakiet. (Foto: IDFs talsmand)
Martin Davidowicz overlevede Auschwitz, men døde i en ulykke før han nåede til Israel. Nu er Martin endelig kommet hjem.

Mere end 7 årtier efter sin død under træningsulykke i Tjekkoslovakiet, blev Israels første faldne faldskærmssoldater i går begravet på Israels nationale begravelsesplads på Zionbjerget i Jerusalem. skriver Yediot Ahronot.

Martin Davidowicz blev født i 1927 i daværende Tjekkoslovakia, sammen med 3 af sine 6 søskende overlevede han nazisternes dødslejr Auschwitz i Polen under Anden Verdenskrig. Efter krigen sluttede han sig til en tjekkisk brigade brigade som gav unge jødiske mænd militær træning, før de efter planen skulle immigrere til Israel for at kæmpe i Uafhængighedskrigen i 1948.

På daværende tidspunkt gav Tjekkoslovakia meget hjælp til den nye israelske hær, landet var desuden vært for Israels første træning af faldsskærmsudspringere på en forladt militærbase. Martin Davidowicz døde under træningen der ved et uheld hvor han blev skudt og dræbt. Davidowicz blev således Israels første faldne faldskærmssoldater.

Dagen efter den tragiske ulykke blev Davidowicz begravet på en jødisk begravelsesplads i Praha, han blev kun 21 og efterlod sig 2 brødre og en søster, som nu lever i USA. Davidowicz nåede aldrig at komme til Israel – det er han nu.

I 2001 blev han anerkendt som falden soldat af IDF, efter dokumenter med hans oplysninger blev fundet i IDF’s arkiver. IDF har anerkendt ham som falden soldat selvom han ikke nåede at melde sig ind i IDF.

20 år senere, og 73 år han døde, tog en delegation fra IDF og Forsvarsministeriet til Tjekkiet og Praha for at bringe hans jordiske rester hjem til Israel. Flere nuværende og tidligere faldskærmssoldater deltog ved ceremonien hvor hans jordiske rester blev fløjet med dem til Israel.

Viceforsvarsminister Alon Schuster omtalte Davidowicz som et billede på de utallige jøder som har ofret så meget for Israels sikkerhed. Generalmajor Yaniv Assor hylede også Davidowicz for hans offer for den jødiske stat.

Viceforsvarsminister Alon Schuster omtalte Davidowicz som et billede på de utallige jøder som ofrede alt for Israels sikkerhed. https://www.instagram.com/p/CVlGiuyI0S4/

– Som Moses på toppen a Nebobjerget, som aldrig opnåede at komme til det forjættede land, fik menig Martin Davidovic heller ikke mulighed for at sætte sine fødder i landet han drømte om og som han var villig til at kæmpe for og ofre livet for, æret være hans minde. Martin, din generation drømte om landet og kæmpede for dets genfødsel. Vi lever i en generation hvor drømmen er blevet en realitet. I dag opfylder staten Israel og det israelske forsvar en moralsk gæld over for Martin og hans familie og må hans begravelse i staten Israel give dem lidt trøst, sagde generalmajoren under begravelsen på Herzlbjerget.

Generalmajor Yaniv Assor hyldede Davidowicz under hans begravelse på Israels nationale begravelsesplads på Herzlbjerget. (Foto: IDF)

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem