Klik her for at blive medlem af MIFF nu – hjælp os med at nå 18.000 medlemmer i Norden

Se drone blive skudt ned med laser

Laseren låser sig fast på et punkt og brænder hul i dronen. (Foto: Forsvarsministeriet)
Israel håber systemet vil kunne nedskyde raketter og droner.

Israels forsvarsministerium udtaler at en laser monteret på et fly formåede at nedskyde flere droner, også fra flere kilometers afstand, over Middelhavet, i første test af systemet, skriver Times of Israel.

Ifølge lederen af ministeriets forskning- og udviklingsafdeling, Yaniv Rotem, vil der gå mindst fire år inden en fuldt funktionel prototype af den fly-monteret laser er klar. En landbaseret version af systemet, som kan nedskyde raketter, mindre droner og større ubemandede luftfartøjer, forventes at kunne være i brug af det israelske forsvar ultimo 2024.

– Vi vil udfører en operationel test i løbet af året og når det virker – inden tre år – vil vi have en laser i Gaza-området, fortæller Rotem.

I dag har Israel raketforsvaret Iron Dome, som formår at nedskyde 90% af raketterne som terrorister i Gaza angriber Israel med, men systemet er ikke fejlfrit og omkostningerne ved at brug det er enorme (det koster flere hundrede tusind kroner at bruge Iron Dome èn gang). Brug af laser vil således både være betydeligt mere kosteffektivt og giver bedre beskyttelse mod Hamas-raketter/droner og andre trusler mod Israels sikkerhed.

Rotem understreger at laseren ikke er ment som en erstatning for Iron Dome eller andre raketforsvarssystemer, men derimod som et supplement.

Her ses drone styre i havet efter at være blevet ødelagt af lasersystemet. (Foto: Forsvarsdepartementet)

Med Iron Dome risikerer man også at gå tom for raketter, men lasersystemet kommer du aldrig til at mangle «ammunition», du har kun behov for strøm. Udfordringen er at systemet ikke fungerer lige så godt ved dårligt vejr.

Senere i år vil systemet også blive testet på land for at se om det formår at nedskyde raketter og granater fra 8-10 km. Derudover skal lasersystemet også nedskyde ubemandede luftfartøjer og droner.

På sigt skal laseren videreudvikles til at kunne nedskyde indkommende droner fra flere kilometers afstand – måske endda længere. Systemet er udviklet i samarbejde med den israelske virksomhed Elbit systems – læs om Elbit HER.

Trods successen ved første test, understreger Rotem at det vil tage flere års udvikling inden systemet er operationelt.

I 2020 udtalte Israels forsvarsministerium gennembruddet i udvikling af en laser – læs HER. Projektet har taget flere års samarbejde med forsvarsvirksomheder og forskere.

Forsvarsministeriet har publiceret videoklip hvor du kan se hvordan laseren låser sig fast på sit mål – i det her tilfælde en drone som brænder i løbet af få sekunder og falder ned i Middelhavet.

Se klippet her:



Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem