Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Holocaust-benægtelse fortsat udbredt i den arabiske verden – alligevel er der håb for fremtiden

Hvem vil fortælle Holocaust-overlevendes historie når de ikke er blandt os mere? (Foto: Eneas De Troya, 26. jan 2013, Flickr)
Der er lang vej endnu - alligevel er der håb om at dagens unge vil blive fremtidens stemme, der vil bære mindet om Holocaust videre.

Tilbage i 2021 skreb MIFF:

‘Til vores jødiske brødre – aldrig igen!’

Sådan skrev flere i Saudi-Arabien, Bahrain, Emiraterne, Egypten og andre arabiske lande i solidaritet med det jødiske folk forud for markering af Holocaust-mindedagen i 2021.

Hvordan ser situationen ud i den arabiske verden i 2022 når det gælder viden om Holocaust og kampen mod Holocaust-benægtelse?

MIFF bringer i det følgende nogle personlige beretninger fra March of the Living 2022:

– Jeg har tidligere set film om Holocaust og troede at jeg havde mere viden om emnet end mange i mit samfund. Men når du kommer hertil, til Auschwitz, indser du virkelig dimensionerne af hvad der skete. De forsøgte jo at udslette et helt folk, fortæller Anissa Naqrachi.

Naqrachi er en marokkansk kvinde og præsident for Amal Arab Group for Elimination of Child Marriage (AAGEEM) og Nour Foundation for Solidarity with Rural Women (ANSFR). Hun er tydelig rørt mens hun taler med The Media Line i Auschwitz, skriver Yediot Ahronot.

Onsdag ankom hun til Polen for at deltage i den årlige International March of the Living sammen med arabiske deltagere fra Saudi-Arabien, Libanon, Syrien og andre lande, som en del af en delegation organiseret af Sharaka (arabisk for ‘partnerskab’) – en israelsk-emiratisk NGO etableret i 2020 for at fremme dialogen mellem Israel og den arabiske verden.

Udover Sharaka deltog der også israelsk-arabiske unge og voksne fra de israelsk-arabiske organisationer Vouch for Each Other og Atidna:

Derudover deltog også knap hundrede israelske unge i årets March of the Living.

Udbredt Holocaust-benægtelse i den arabiske verden
Det er nyt at der tales om Holocaust i den arabiske verden og benægtelse af Holocaust (Shoah) er udbredt. Sitcoms om det “falske holocaust” har været hits i Egypten og Golflandene, hundredvis af bøger, der nægter nazististernes forsøg på at udslette det jødiske folk sælges fortsat hos boghandlere i hele den arabiske verden.

En undersøgelse foretaget af Haifa Universitet i 2009, viste at en fjerdedel af israelske-arabere var Holocaust-benægtere.

En hurtig søgning på Twitter og Facebook viser flere tusinde resultater som linker til Holocaust-benægtelsesartikler og mange ubehagelige indlæg som benægter udryddelsen af ​​seks millioner jøder og kalder det for “endnu et jødisk svindelnummer for at afpresse verden.” Aktivister som forsøgte at undervise om Holocaust og organisere besøg af palæstinensere og israelske-arabere ved nazistiske dødslejre, blev fordømt.

I marts 2014 tog professor Muhammad Dajani fra Al-Quds Universitet en gruppe på 27 studerende til Auschwitz. Da de vendte tilbage, blev Dajani stemplet som en “samarbejdspartner” af palæstinensiske medier og aktivister.

Nu ser situationen heldigvis ud til at være ved at ændre sig – især efter de historiske ​​Abraham-aftaler blev indgået i 2020 mellem Israel, Emiraterne, Bahrain, Sudan og Marokko.

Udforskning af Holocaust i Golfen
For et år siden åbnede en permanent Holocaust-mindeudstilling – den første af sin slags i den arabiske verden, i Dubai. “We Remember”-udstillingen på Crossroads of Civilizations Museum omfatter vidnesbyrd fra Holocaust-overlevende, fotos og genstande.

I år ledede Ahmed Obeid AlMansoori, manden der grundlagde udstillingen og museet, en historisk delegation fra Emiraterne i March of the Living sammen med Eitan Neishlos, den nyudnævnte ambassadør for International March of the Living i Golfstaterne.

I år blev Holocaust-mindedagen markeret i mange byer over hele den arabiske verden – fra Manama til Abu Dhabi til Rabat. Den amerikanske ambassade i Kairo var med til at støtte byens første officielle Holocaust-højtidelighed nogensinde.

I 2020 førte Muhammad al-Issa, generalsekretæren for World Muslim League, en delegation til Auschwitz bestående af muslimske religiøse ledere, som gentog ordene “Aldrig igen” og bad en bøn for de seks millioner jødiske ofre.

»Jeg tror på at der er ved at ske en gradvis ændring og retorikken i Abraham-aftalerne er et godt skridt på vejen. For mange i regionen ser hele historien anderledes ud i dag, der er ikke længere en skarp dikotomi mellem jøder og arabere, shia- og sunnimuslimer, men snarere en win-win-situation,” forklarer Dr. Nir Boms som er forsker ved Moshe Dayan Centeret ved Tel Aviv universitet (TAU), og koordinator af TAU Workshop om Israel og Mellemøsten og Hiwar Forum for Intra-Regional Dialog.

»Vi er her i Polen, omgivet af tre millioner ukrainske flygtninge, som kan ses overalt. Det er endnu en stærk påmindelse om, hvorfor vi er her,” fortsatte Boms.

“Vi er alle skarpe iagttagere af vores egen historie. Vores region har oplevet meget had og mange liv er blevet og bliver desværre fortsat taget i hadets navn. Det er op til os at fremme forståelse og tolerance som et alternativ til had. Det er vores budskab og vores lektie fra March of the Living. Det er den vigtigste arv, vi kan bære herfra,” slutter Boms.

Holocaust-uddannelse og empati er nøglen for fremtiden blandt israelske arabere
Trods den imponerende repræsentation af arabiske unge fra Israel ved March of the Living i 2022, mener Colette Avital, formand for paraplyorganisationen Center Organisations of Holocaust Survivors in Israel som selv er Holocaust-overlevende og tidligere medlem af Israels parlament, Knesset at der skal ske ændringer i studiet og forståelse af Holocaust blandt israelske arabere i Israel.

”Jeg ved, at der er mange tiltag i udlandet. Projekt Aladdin gør et fantastisk stykke arbejde [modstand mod Holocaust-benægtelse] i det bredere Mellemøsten. Men her i Israel er det hårdt, siger hun til The Media Line.

“Og problemet ses ikke kun hos israelsk-arabiske unge som eksempelvis ikke respekterer den to minutter lange sirene på Holocaust mindedagen til ære for Holocaust-ofrene. Mange mennesker har forskellige grunde til ikke at rejse sig og vise ære og respekt for ofrene. Nogle siger eksempelvis at Holocaust kun er aktuelt for Ashkenazi-jøder (jøder fra Europa) og derfor ikke vedrører dem. Desværre kan vi se at alt for mange israelske arabere fortsat ser Holocaust som noget fremmed der ikke har noget med dem at gøre,” forklarer Avital.

Jalal Banna, der er klummeskribent og ekspert i arabiske anliggender siger at staten Israel ikke gør nok for at fremme forståelsen af ​​Holocaust blandt israelske arabere.

“Holocaust er et menneskeligt spørgsmål, ikke kun jødisk og bestemt ikke kun et israelsk spørgsmål. Alligevel tilegner staten Israel sig stort set spørgsmålet og skaber derved antagonisme,” forklarer Banna.

“Israelske arabere møder først Holocaust i gymnasiet, hvor emnet er en del af deres pensum. Men det præsenteres ikke som en væsentlig historisk begivenhed, en af ​​de mest grusomme og mest forfærdelige i historien. Det føles som om dem, der udarbejdede pensum, blot ønskede at få det overstået og sætte et kryds,” tilføjer han.

“Det lader til at de var bange for at fremkalde følelser og empati blandt de israelsk-arabiske studerende, fordi de frygtede, at de samme studerende en dag – uden at det på nogen måde kan sammenligns, også vil kræve noget empati og solidaritet med deres smerte,” slutter Banna.

Situationen i det palæstinensiske selvstyre (PA) er endnu værre. I PA’s skolebøger nævnes Holocaust overhovedet ikke. Men på de sociale medier bruges ordet Holocaust ofte i forbindelse med spredning af Holocaust-benægtelse og Fake News.

Trods den positive udvikling i flere arabiske lande, har Israel, Yad Vashem museet i Jerusalem og andre organisationer stadig meget arbejde foran sig, der skal fortsat undervises, forklares og vises vidnesbyrd fra Holocaust og det skal ske tæt på hjemmet – i Israel og i PA’s selvstyre.



Snart vil der ikke være flere Holocaust-overlevende tilbage til at fotælle deres historie – det er derfor op til os at huske, fortælle og aldrig glemme!



Æret være Holocaust-ofrenes minde 🕯️ יהי זכרם של קורבנות השואה ברוך


Se MIFFs daglige leder Conrad Myrlands interview med Dr. Majid Al Sarrah og Arsen Ostrovsky fra Sharaka i 2021:

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem