Search
Beirut efter eksplosionen tirsdag aften. (Foto: @seoksci)

Eksplosionen i Beirut har ændret alt

Eksplosionen og en alvorlig økonomisk krise i Libanon kan ændre alt for terrororganisationen Hizbollah.

Allerede før alle detaljer omkring den voldsomme eksplosion i Beirut tirsdag aften er kendt, er det tydeligt at det er en hændelse som vil ændre alt og vi kender ikke konsekvenserne endnu, skriver den israelske veteran krigs-korrespondent Yoav Limor i avisen Israel Hayom.

Læs også MIFFs seneste artikel om eksplosionen her.

Med Limors ord har ting i Mellemøsten ikke for vane at sprænge i luften af sig selv, derfor er auto-reaktionen altid at lede efter de skyldige. I Whatsapp-grupper og på Twitter blev der rettet en beskyldende fingre mod Israel. Israel har allerede afvist anklagen via alle officielle kanaler.

Limor understreger at Israel er meget forsigtig i sit valg af mål og endnu mere forsigtig i forhold til at sikre, at en handling ikke vil udgøre en risiko for Israels sikkerhed. Israel går meget langt for at sikre de ikke rammer civile mål – både for ikke at dræbe uskyldige og for ikke at sætte gang i en voldspiral som kan ende med krig. Der kan ske fejl, men fejl i den størrelsesorden – med flere tusind sårede og enorme skader – er ikke en handling Israel står bag – hverken åbent eller hemmeligt.

Lige efter eksplosionen var der frygt for at Hizbollah ville beskylde Israel for at undgå selv at få skylden. Men terrororganisationen meddelte hurtigt at Israel ikke var involveret. Limor mener den klare udmelding kan skyldes at Hizbollah enten ikke står bag eksplosionen eller ønsker at skjule bevis som kunne pege mod dem selv.

Vi bliver meget klogere når støvet efter eksplosionen letter og det vides hvad eller hvem stod bag eksplosionen i Libanons hovedstad. Var det mon et våbenlager eller et lager med sprængfarlig materiale – ifølge rygter i Libanon var det et lager med nitrogen.

Uanset hvad der sker, er spændingerne mellem terrororganisationen og Israel fortsat høje. Hizbollah vil fortsat søge hævn på drabet af en af deres terrorister i et våbenlagerhus i Damaskus, som de har beskyldt Israel for at stå bag. Den israelske hær (IDF) følger nøje med i alle rapporter fra Beirut og beredskabet i det nordlige Israel er fortsat meget højt. Læs MIFFs artikel: Israels forsvarsminister har gjort det klart for terrororganisationen Hizbollah at Israel vil angribe ”enhver, der tester os”.

Ifølge Limor kan eksplosionen i Beirut ændre alt for Hizbollah. Libanon står midt i en hidtil uset økonomisk krise med alarmerende arbejdsløshed – landet er på randen af ​​konkurs, Hizbollah beskyldes for at modarbejde de økonomiske reformer som var betingelsen for at få hjælp fra Verdensbanken og EU. Samtidig kæmper landet med Corona-krisen og libaneserne har kun lav tolerance overfor de eskalerende sikkerhedspændinger, som Hizbollah kan forårsage i deres forsøg på at dræbe IDF-soldater.

Eksplosionen i går er måske den værste i Libanon’s historie og dermed vil libaneserne sandsynligvis ikke kunne rumme det kaos Hizbollahs tørst efter hævn mod Israel kan forårsage, skriver Limor. Israel har gjort det meget klart, at de vil angribe libanesisk infrastruktur hvis Hizbollah angriber Israel. Derfor mener Limor at vi vil se et voksende pres inden for Hizbollahs rækker for at undgå en farlig eskalering.

Derudover forventes det at en international domstol snart vil offentliggøre sine konklusioner om mordet på den tidligere libanesiske premierminister Rafik al-Hariri i 2005. Ifølge Limor forventes det at domstolen vil beskylde Hizbollah for mordet og kræve, at de udleverer de skyldige til retsforfølgelse.

Terrororganisationen vil benægte beskyldningerne – deres leder Hassan Nasrallah forventes også at holde en tale i aften. Det er tvivlsomt at Hizbollah, 15 år efter de chokerede Libanon ved at myrde en populær premierminister, vil destabilisere landet igen ved at gå i krig med Israel. Derudover mener Limor også det har hæmmet Hizbollah yderligere, at Israel var hurtigt ude og tilbød landet humanitær hjælp.

Libanon vil sandsynligvis afvise Israels fremstrakte hånd og hjælp.

Israel har tilbudt deres hjælp for både at understege at de ikke står bag eksplosionen og gøre det klart for Libanon at de i modsætning til Hizbollah, ikke ønsker at trække dem ind i en ny krig, slutter Yoav Limor.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp