Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Sølvtøj stjålet af nazisterne returneret til Holocaust-ofrenes efterkommere

Efter 84 år fik familien Birenbaum i Israel kiddush-kopperne tilbage som nazisterne stjal fra deres familie - en cirkel er sluttet. Museet i München elder efter flere efterkommere af ofre som blev bestjålet for alt hvad de ejede af nazisterne. (Foto: Den tyske ambassade i Israel)
En cirkel er sluttet for familien Birnbaum i Israel. Museet i München leder efter flere jødiske efterkommere af Holocaust-ofre som blev besjålet for alt hvad de ejede.

En cirkel er sluttet 84 år efter nazisterne stjal en jødisk families sølvtøj. Endelig er sølvtøjet blevet genforenet med ofrenes efterkommere i Israel af Bayerns nationalmuseum i München, skriver avisen Yediot Ahronot.

I alt er 19 genstande blevet returneret til ofrenes familie. De fleste genstande har en religiøs betydning – eksempelvis kiddush-kopper, lysestager og genstande, der bruges under Shabbat. Det er første gang Bayerns nationalmuseum har givet den slags genstande tilbage til efterkommere af Holocaust-ofrenes efterkommere.

Sølvtøjet blev fragtet fra Tyskland og overdraget til familierne i Israel af Matthias Weniger, som har stået i spidsen for museets arbejde med at Holocaust-ofrenes efterkommere og give dem familiens genstande tilbage. De 19 genstande blev returneret til seks familier i Israel.

– Jeg synes, det er upassende at sende den slags genstande hjem til familierne med posten. Derfor valgte jeg at overdrage dem til familierne personligt, siger Weniger til Yediot Ahronot.

Sølvtøjet blev stjålet af tyskerne i 1939 under nazisternes forfølgelse af jøder og deres ejendele. Jødiske familier blev beordret til at udlevere smykker og værdifuldt sølvtøj til byens pantelånere. Jøderne fik kun et symbolsk beløb som lå langt under genstandenes værdi. Herefter blev sølvtøjet sendt til Berlin og brugt til andre formål.

Siden 2019 har museet gennemført systematiske undersøgelser for at finde frem til ejerne af 111 genstande. I dag har museet kontakt til 70 familier i hele verden. Museet håber på at kunne levere alle genstandene tilbage til ofrenes efterkommere i løbet af 2023.

– Det har ikke været let for os at finde ofrenes efterkommere. Omkring to tredjedele af alle ejere døde i Holocaust, fortæller museets leder.

Tysklands ambassadør i Israel, Steffan Seibert var med da to kiddush-kopper blev afleveret hos familien Birnbaum i Rehovot. Familien fortæller at det var noget helt særligt at få kiddush-kopperne tilbage i familien efter 84 år.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem