Det er påfaldende, at ud af 500 multinationale selskaber i Israel er ikke et eneste dansk. Israel er som en innovation super power alt for vigtig en partner ikke at have et samarbejde med, skriver Louise Vibjerg Thomsen, Senior innovation rådgiver, ICDK, Tel Aviv

– Penge til genopbygning af Gaza vil ende i Hamas-lommer

Terrorgruppen vil både bruge penge og materialer møntet på genopbygning af Gaza.

Realistisk set er det noget nær umuligt at hindre terrorgruppen Hamas som har kontrolleret Gaza siden 2007, i at bruge penge og materialer møntet på genopbygning af Gaza – fortæller israelsk embedsmand som er med i forhandlingerne mellem Israel, Egypten, FN og USA om rehabiliteringsprojekter i Gaza efter Operation Guardian of the Walls, det israelske navn på den seneste Gaza-krig i sidste måned. Hamas har i snit angrebet flere israelske byer med 2000 raketter hvert eneste år i 20 år. De gentagende raketangreb mod Israels civilbefolkning har voldsomme konsekvenser på alle fronter – ikke mindst israelske børn som vokser op med lyden af raketalarmer og frygten for at dø. Læs mere HER.

Flere lande har sagt at de vil donere store summer til at genopbygge Gaza, Qatar og Egypten vil til sammen give 7 milliarder kroner. Derudover vil der også komme store summer fra andre donorlande.

Uden israelsk tilstedeværelse i Gaza vil er internationalt tilsyn begrænset og dermed vil pengene igen med stor sandsynlighed havne i Hamas-lommer forklarer embedsmanden.

– Hamas vil tage sin andel, siger den anonyme kilde til avisen Israel Hayom.

Kilden mener Israel bør indfører tiltag for at bremse Hamas militære opbygning ved at øge tilsynet med genstande med såkaldt dobbeltbrug til civile og militære formål – fx vandrør som kan bruges til at bygge flere raketter til at angribe Israel igen. Genstandene fragtes ind over grænsen fra Israel. Derudover mener kilden at Egypten bør styrke sit tilsyn langs deres grænse med Gaza.

Alligevel er det vanskeligt at undgå cyklussen hvor Hamas’ militære infrastruktur, som blev ødelagt i krigen, genopbygges igen og igen af penge sendt af internationale donorlande til at genopbygge Gaza.

Siden våbenhvilen mellem Israel og terrorgruppen Hamas, har Egypten forsøgt at finde måder til at genopbygge Gaza – ikke Hamas. Også USAs præsident Joe Biden vil gneopbygge Gaza – ikke Hamas.

Ifølge den israelske embedsmand vil det blive en svær opgave at genopbygge Gaza og samtidigt undgå at Hamas misbruger midlerne til at genopbygge deres militære kapaciteter. Hamas har allerede meddelt Iran at de er i full gang med å gjenoppbygge sitt arsenal av raketter. Over 4300 raketter ble avfyrt mot Israel i løpet av krigen.

Under den seneste Hamas-krig mod Israel, angreb terrorgruppen Israels civilbefolkning med mere end 4300 raketter. 90% af raketterne blev nedskudt af Israels missilforsvar Iron Dome. 12 personer i Israel blev dræbt, over 335 blev såret, flere af dem kritisk. Derudover er tallene for de psykiske konsekvenser og antallet af israelere som får PTSD og angst af de gentagende raketangreb samt de omfattende ødelæggerser uoverskuelige. Læs mere HER.

Læs også: Israel ødelagede over 100 km af Hamas-«metroen»

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp