Hvor får Hamas alle raketterne fra?

Terroristgrupperne i Gaza har affyret over 1700 raketter mod Israel i det forløbne år
Raketangreb fra Gaza mod Israel. Billedet er fra Gaza-krigen i 2014. (Illustrationfoto: IDF)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Fra lørdag morgen til mandag morgen affyrede terrorister i Gaza ca 700 raketter og granater mod Israel. Det er langt fra første gang at Hamas og Islamisk Jihad, de to største terrorgrupper i Gaza, sender en regn af raketter mod den israelske civilbefolking. I løbet af sidste år blev der affyret over 1000 raketter mod Israel. Alene i løbet af 48 timer i november måned blev der affyret 500 raketter. Det vil sige at der siden sidste år er blevet affyret 1700 raketter og granater mod Israel. Alene i løbet af de sidste seks måneder er der blevet affyret 1200 raketter.

Til trods for det er terrorgrupperne ikke ved at løbe tør for raketter. Hamas praler af at de har flere raketter nu end de havde før Gaza-krigen i 2014. I tillæg er raketterne både kraftigere og mere avancerede end tidligere.

Så hvor får terroristerne alle deres raketter fra? Tidligere efterretningsleder, Yaakov Amidror, som nu er seniormedarbejder i tænketanken Jerusalem Institute for Strategic Studies, siger at mange af raketterne blev smuglet fra Egypten og ind i Gaza mens Egypten blev styret af Det muslimske broderskab. I tillæg til det blev udstyr og maskiner til at producere raketterne smuglet ind i enklaven. Dermed har terroristerne kapacitet til at bygge mange af raketterne selv.

– Før regimeændringerne lod Egypten i realiteten terrorgrupperne få tilgang til det utstyr der er nødvendigt for at producere raketter, siger han til Jerusalem Post.

Da general Abdel Fattah el-Sisi overtog magten i Egypten blev mange af smuglertunnelerne fra Egypten og ind i Gazastriben lukket permanent af.

Mange af de palæstinensiske våbenfabrikker ligger under bakken, som gør det vanskeligt for det israelske forsvar at opdage og ødelægge dem.

Gabi Siboni, som er israelsk militæranalytiker, siger at Hamas råder over «en række avancerede, præcise og effektive våben». Det inkluderer blandt andet laserstyrede panservernsmissiler og skulderaffyret antiluftskyts. I tillæg til en række type raketter, som iransk-producerede Fajr 5 og syrisk-producerede M-302, har Hamas også en stor mængde granatkastere. Det israelske forsvar har anslået at terrorgrupperne sidder på ca 20.000 raketter og granater.

Det er den islamiske republik Iran som i stor grad betaler for raketterne.Illustrationen viser at hele Israel er indenfor rækkevidde for nogle af raketterne i Hamas' arsenal. (Illustration: IDF
Illustration viser at hele Israel er indenfor rækkevidde for nogle af raketterne i Hamas’ arsenal. (Illustration: IDF)

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelCHOK FILMEN: I København blev tusindvis opmuntret i drømmen om at israelerne skal dø
Næste artikel23.741 soldater er døde i forsvaret af Israel
Avatar
Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.

Ingen indlæg at vise