Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Hvor får Hamas alle raketterne fra?

Raketangreb fra Gaza mod Israel. Billedet er fra Gaza-krigen i 2014. (Illustrationfoto: IDF)
Terroristgrupperne i Gaza har affyret over 1700 raketter mod Israel i det forløbne år

Fra lørdag morgen til mandag morgen affyrede terrorister i Gaza ca 700 raketter og granater mod Israel. Det er langt fra første gang at Hamas og Islamisk Jihad, de to største terrorgrupper i Gaza, sender en regn af raketter mod den israelske civilbefolking. I løbet af sidste år blev der affyret over 1000 raketter mod Israel. Alene i løbet af 48 timer i november måned blev der affyret 500 raketter. Det vil sige at der siden sidste år er blevet affyret 1700 raketter og granater mod Israel. Alene i løbet af de sidste seks måneder er der blevet affyret 1200 raketter.

Til trods for det er terrorgrupperne ikke ved at løbe tør for raketter. Hamas praler af at de har flere raketter nu end de havde før Gaza-krigen i 2014. I tillæg er raketterne både kraftigere og mere avancerede end tidligere.

Så hvor får terroristerne alle deres raketter fra? Tidligere efterretningsleder, Yaakov Amidror, som nu er seniormedarbejder i tænketanken Jerusalem Institute for Strategic Studies, siger at mange af raketterne blev smuglet fra Egypten og ind i Gaza mens Egypten blev styret af Det muslimske broderskab. I tillæg til det blev udstyr og maskiner til at producere raketterne smuglet ind i enklaven. Dermed har terroristerne kapacitet til at bygge mange af raketterne selv.

– Før regimeændringerne lod Egypten i realiteten terrorgrupperne få tilgang til det utstyr der er nødvendigt for at producere raketter, siger han til Jerusalem Post.

Da general Abdel Fattah el-Sisi overtog magten i Egypten blev mange af smuglertunnelerne fra Egypten og ind i Gazastriben lukket permanent af.

Mange af de palæstinensiske våbenfabrikker ligger under bakken, som gør det vanskeligt for det israelske forsvar at opdage og ødelægge dem.

Gabi Siboni, som er israelsk militæranalytiker, siger at Hamas råder over «en række avancerede, præcise og effektive våben». Det inkluderer blandt andet laserstyrede panservernsmissiler og skulderaffyret antiluftskyts. I tillæg til en række type raketter, som iransk-producerede Fajr 5 og syrisk-producerede M-302, har Hamas også en stor mængde granatkastere. Det israelske forsvar har anslået at terrorgrupperne sidder på ca 20.000 raketter og granater.

Det er den islamiske republik Iran som i stor grad betaler for raketterne.Illustrationen viser at hele Israel er indenfor rækkevidde for nogle af raketterne i Hamas' arsenal. (Illustration: IDF
Illustration viser at hele Israel er indenfor rækkevidde for nogle af raketterne i Hamas’ arsenal. (Illustration: IDF)

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem