Search
Her ses terrorister fra terrorgruppen Palæstinensisk Islamisk Jihad nede i en terrortunnel under Beit Hanun i Gaza, 18. maj 2022. (Foto: Flash90)

Overvejer at oversvømme terrortunnelerne

Israel har forberedt sig på at kunne oversvømme Hamas' underjordiske tunneler med havvand.

Israel har planer klar til at pumpe havvand fra Middelhavet ind i Hamas’ underjordiske tunelnetværk. Målet er at ødelægge tunellerne og tvinge Hamas-terroristerne op på land.

Ifølge den amerikanske avis Wall Street Journal har Israels forsvarshær (IDF) 5 store vandpumper klar i Hamas-kontrolleret Gaza. Vandpumperne har kapacitet til at oversvømme Hamas’ terrortunneler i løbet af få uger. Pumperne kan fylde tunellerne med flere tusind kubikmeter vand i timen.

IDF-chef Herzi Halevi mener at oversvømmelse er «en god idé».

– Vi kan se at der er meget underjordisk infrastruktur i Gaza, og det vidste vi at der ville være. En del af vores mål er at ødelægge infrastrukturen. Vi har forskellige måder at håndtere det på, forklarer han og tilføjer:

– Jeg vil ikke gå ind i detaljer, men de inkluderer eksplosiver og andre metoder, der forhindrer Hamas i at bruge tunellerne, siger han.

Israelske embedsmænd har informeret USA om planerne, men ifølge avisen har IDF indtil videre ikke besluttet sig for, hvorvidt planen vil blive gennemført. Man er blandt andet bekymret for konsekvensen for de mindst 137 gidsler, der fortsat sidder fanget i Gaza – mange af dem befinder sig i tunnellerne.

Ifølge Wall Street Journal er man også bekymret for, hvorvidt havvandet vil ødelægge den underjordiske ferskvandskilde under Gaza. Man har ikke en oversigt over det enorme tunnelnetværk og man ved ikke om det vil påvirke fundamentet til ejendomme over tunellerne.

Egyptens militær har oversvømmet flere Hamas-smuglertuneller, der gik under den egyptiske grænse i 2015.

Israelske soldater undersøger indgangen til en Hamas-tunnel gravet frem i Gaza. (Foto: IDF)

Ingen ved hvor stort Hamas’ underjordiske tunnelnetværk er, men det menes at være op mod 500 km. Det er længere end Londons underground. Tunellerne løber under meget af Gazas civile infrastruktur, inkl. hospitaler.

Ifølge IDF har de i løbet af deres landoperation Gaza afdækket over 800 tunnelskakter – 500 er blevet ødelagt.

Udover at ødelægge skakterne, der bruges til at komme op og ned i tunellerne, har IDF også ødelagt flere hundrede km tunneller.

– Tunnelskakterne lå i civile områder. Mange af dem lå tæt på eller inde i skoler, børnehaver, moskeer og lekeområder, udtaler IDF.

Efter IDF tog kontrol over den nordlige del af Gaza begyndte de israelske styrker, i løbet af ugen, at bevæge sig mod byen Khan Younis centralt i Gaza. Byen er mere eller mindre omringet.

Der er hårde kampe i og rundt om byen, hvor man mener dele af Hamas-ledelsen befinder sig. IDF har blandt andet omringet Hamas-leder Yahya Sinwar’s hus, men intet tyder på at han er der.

Sinwar står øverst på Mossads dødsliste og ejer flere boliger i Gaza, men befinder sig normalt i en underjordisk bunkers. Spørgsmålet er om han vil blive tvunget op hvis Hamas-tunnellerne oversvømmes.


Sådan kan du hjælpe MIFF og Israel

  1. Bliv MIFF-medlem her
  2. Giv MIFF en gave til vores informationsarbejde om Israel
  3. Bestill MIFF’s bøger (på norsk) – vores bøger er den bedste gave til både Israel-venner og Israel-kritikere.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp