Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Kvinder i Gaza kan ikke længere rejse uden tilladelse fra en mandlig værge

En kvinde fra Gaza beder før hun krydser grænseovergangen Rafah til Egypten, august 2017. Kvinden skulle på en pilgrimsrejse til Mekka i Saudi-Arabien. Nu har en shariadomstol i Gaza besluttet at kvinder ikke må rejse fra Gaza uden tilladelse fra hendes ægtemand eller en mandlig værge. (Foto: Middle East Monitor)
Et kraftigt tilbageskridt for kvinders rettigheder i den Hamas-kontrollerede enklave.

En Hamas-styret islamisk domstol i Gazastriben har besluttet at kvinder fremover skal have tilladelse fra deres ægtemand eller en mandlig være for at kunne rejse, skriver avisen The Guardian.

Det er et stort tilbageskridt for kvinders rettigheder som kan give Hamas tilbageslag i forbindelse med det kommende palæstinensiske valg planlagt senere på året, men det kan også styrke terrorgruppen Hamas’ position blandt deres konservative målgruppe i det palæstinensiske samfund.

Shariadomstolens afgørelse betyder at en ugift kvinde ikke kan rejse uden tilladelse fra hendes «værge», det vil i praksis betyde enten hendes far eller en andet ældre mandligt familiemedlem. Kvinden skal have sin skriftlige rejsetilladelse registreret ved domstolen, manden er ikke forpligtet til at ledsage kvinden under hendes rejse.

Ordlyden i kendelsen antyder også stærkt at en gift kvinde ikke vil få mulighed for at rejse ud af Gaza uden hendes ægtemands tilladelse. Domstolen har også afgjort at en mand kan nægtes udrejse af sin far eller bedstefar hvis rejsen vil forårsage «stor skade». En mand vil dog ikke blive pålagt at få tilladelse fra familiemedlemmer, familien vil således være tvunget til at gå rettens vej såfremt de vil forhindre ham i at rejse.

Beslutningen har udløst kritik på sociale medier, mange beskylder Hamas for at svække kvinders rettigheder. Zainab al-Ghunaimi, en aktivist som arbejder for kvinders rettigheder i Gaza, mener menneskerettighederne svækkes.

Grenseovergangen Rafah mellom Gaza og Egypt er sjelden åpen for passeringer slik som her. (Illustrasjonsfoto: Facebook)
Kvinder i Gaza må ikke krydse grænseovergangen Rafah til Egypten uden tilladelse af værge. (Illustrasjonsfoto: Facebook)

Hassan al-Jojo, leder af shariadomstolen, mener derimod at kendelsen er «afbalanceret» og i overensstemmelse med islamiske og civile love. Han afviser kritikken på sociale medier og kalder det «kunstig og uberettiget støj».

Han forsvarer domstolens beslutning ved at henvise til eksempler hvor piger er rejst uden forældrene har vist det, og tilfælde hvor mænd har forladt kone og børn og ladet dem stå tilbage uden en forsørger.

Siden terrorgruppen Hamas overtog magten i Gazastriben efter et blodigt kup i 2007 har Israel og Egypten haft en militær blokade af enklaven. Det har ført til rejserestriktioner ind og ud af Gaza. Alligevel var grænseovergangen Rafah til Egypten åben 241 dage i 2019 og 78.000 personer krydsede grænsen ind i Egypten.

Derudover var der 192.000 personer som passerede grænsen mellem Israel og Gaza, de fleste for at arbejde, medicinsk behandling eller af humanitære årsager.

Shariadomstolens nye afgørelse medfører yderligere rejserestriktioner for palæstinensiske kvinder i Gazastriben.

Terrorgruppen Hamas har ikke indført lige så strenge fortolkninger af islamisk lov som andre terrorgrupper som eksempelvis Islamisk Stat (ISIS) og Taliban i Afghanistan. Med shariadomstolens seneste afgørelse er Hamas gået et skridt videre med at håndhæve territoriets konservative regler, blandt andet ved at indføre islamiske dresskode for kvindelige advokater og kvindelige gymnasieelever.

Terrorgruppen Hamas har besluttet at skoleelever i Gaza skal bruge hijab. Her besøger Irlands udenrigsminister en af skolerne. (Foto: FN)

Læs også: Palæstinensisk leder som du er med til at betale løn for via dansk bistand til palæstinenserne om kvinders rettigheder: – Vi følger kvindekonvention når den ikke strider med islamisk lov. Den nationale og religiøse arv trumfer folkeretten for palæstinenserne.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem