Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Israel reagerer kraftigt på FN’s sortliste

Ma'ale Adumim uden for Jerusalem er den tredje største bosættelsesblok i Judæa og Samaria. (Foto: Wikipedia)
FN har lavet en sortliste over virksomheder som opererer i israelske bosættelser.

FNs High Commissioner for Human Rights (OHCHR) offentliggjorde onsdag den 12. februar højst uventet en liste med over 100 virksomheder som anklages for at operere i israelske bosættelser på Vestbredden, skriver Times of Israel.

De fleste af de 112 virksomheder på listen er israelske, inklusiv alle landets store banker, statsejede transportselskaber og telekommunikationsgiganter Bezeq, HOT og Cellcom – samt flere mellemstore virksomheder. Den sorte liste inkluderer også 18 internationale virksomheder som amerikanske Motorola, Airbnb og Trip Advisor samt franske Alstom og britiske Greenkote.

Oversigten er resultatet af en resolution vedtaget af FNs Menneskerettighedsråd i 2016. Rådet, hvor lande som Afghanistan, Qatar og Libyen er medlemmer, er meget omstridt og har i en årrække haft et ensidigt fokus på Israel. Der er vedtaget flere resolutioner mod Israel end alle andre lande i verden tilsammen.

Denne anti-israelske partiskhed førte til at USA valgte at trække sig ud af rådet i 2018. Også en række andre lande reagerer på at Israel hænges ud. Storbritannien siger de vil stemme imod alle anti-israelske resolutioner.

OHCHRs storliste er et bestilt arbejde fra det anti-israelske FN-råd. Listen har ingen juridisk betydning og ingen direkte konsekvenser for de nævnte virksomheder. Målet er at skræmme israelske og internationale virksomheder og et skridt på vejen mod fuldstændig lammelse af den israelske økonomi.

Israelske politikere fra hele det politiske spektrum reagerer kraftigt på FN’s sortliste. Udenrigsminister Israel Katz omtaler det som en “skammelig kapitulation” til lande og organisationer som ønsker at skade Israel.

-Endnu en skammelig beslutning fra menneskerettighedsrådet, som endnu en gang bekræfter FN’s konsekvente antisemitisme og Israel-had, sagde minister Gilad Erdan, som har ansvaret for at bekæmpe boykot mod staten Israel.

Benny Gantz fra centrum-venstrepartiet Kahol Lavan slagter også listen.

-Dette er en mørk dag for menneskerettighederne. FNs menneskerettighedsråd har mistet al kontakt med virkeligheden, siger oppositionslederen.

Også Amir Peretz, som leder en koalition af partier på venstrefløjen er stærkt kritisk over at mere end 100 virksomheder er blevet sortlistet af FN.

-Vi er imod boykot, og skammelige og unødvendige FN-resolutioner. Vi vil bruge ethvert forum for at få omgjort denne afgørelse og for at bevare en stærk israelsk økonomi og israelske jobs, fortæller Peretz.

Israel har afbrudt alle forbindelser til FNs højkommissær for menneskerettigheder, Michelle Bachelet, som følge af den anti-israelske sortliste.

Sådan kommenterer den israelske organisation NGO Monitor sortlisten:

https://www.facebook.com/NgoMonitor/videos/223616801998942/?t=0

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem