Ukraines jøder sendt på flugt af frygt for tjetjenske lejesoldater

Jødisk liv i Ukraine forsvinder for øjnenen af os.

Allerede den 24. januar skrev MIFF om at Israel forventede at flere tusind ukrainske jøder ville lave Aliyah af frygt for russisk invasion – læs HER.

Nu står jøderne i Ukraine i en svær situation – de frygter nemlig igen af blive gjort til syndebukke, skriver Allan Sørensen i Kristeligt Dagblad.

Rusland har i forbindelse med deres invasion af Ukraine brugt referencer til Anden Verdenskrig og talt om “afnazificering” af Ukraine (Ukraines præsident er jøde, barnebarn til en Holocaust-overlevende og støtter Israel). Russerne har desuden angrebet med missiler få hundrede meter fra mindesmærket for den største jødiske massegrav fra Holocaust (Babij Jar-massakren) – læs HER.

Jøderne i Ukraine frygter især de tjetjenske lejesoldater. Udover at Ukraine er blevet en livsfarlig krigszone, frygter jøderne også for deres skæbne i lyset af den hårde skæbne som jøder i igennem flere tusind år har været udsat for som en minoritet i diasporaen. Historien i Europa og Rusland viser at de jødiske samfund bliver ekstra udsat under konflikt og krig.

For få uger siden fortalte konen til Ukraines overrabbiner Yonatan Markovitch, Ina Markovitch til israelske medier (Galai Tzahal – Israels militærradio) at hun ville blive – også under krig, men nu er situationen en anden og hun har været nødsaget til at flygte til Ungarn. Hun fortæller: ”Et meget højtstående medlem af Ukraines sikkerhedstjeneste ankom til vores menighed i Kiev,” han fortalte at alle elsker og respekterer den jødiske menighed, og at de spiller en vigtig rolle i at berolige befolkningen. Han tilføjede at: ”Vi har modtaget oplysninger om, at Rusland vil optrappe sit angreb og sende tjetjenske lejesoldater i kamp. Det er brutale muslimske ekstremister og antisemitter, og en reel trussel mod den jødiske menighed. Vi vil være deres første mål,” fortalte Ina Markovitch som nu er flygtet sammen med store dele af menigheden.

Til det tyske nyhedsbureau dpa fortalte overrabbiner Yonatan Markovitch, at jøderne i Kiev frygter antisemitisme, det skyldes at det er usikkert hvad der vil ske i løbet af den igangværende krig som udspiller sig for øjenene af os. Som sagt har historien vist at jøder bliver beskyldt for at være årsagen til uro under økonomiske kriser, konflikter og krige.

Det absurde er at Ruslands officielle erklæring om at de vil bekæmpe ukrainske nynazister, er blevet en eksistentiel trussel mod de jødiske samfund i Ukraine. Præsident Putin har mødt hård kritik (også fra Ukraines jødiske samfund) for sin krigeriske retorik mod Ukraines politiske ledelse med en jødisk præsident (Volodimir Zelenskij) i spidsen. Putin har omtalt Ukraines ledelse som nazister og har utalt at Rusland vil ”rense” landet for dem – igen en reference til Anden Verdens krig og Holocaust.

Russisk propaganda om at de går efter at udrense Ukraine for nazister, udvander mindet om Holocaust: ”Den propagandistiske diskurs, der ledsager de nuværende fjendtligheder, er fuld af uansvarlige udtalelser og fuldstændig unøjagtige sammenligninger med nazistisk ideologi og handlinger før og under holocaust,” Tweetede Dani Dayan, formand for Israels holocaustcenter Yad Vashem i Jerusalem.

Tirsdag angreb russerne så som nævnt med missiler tæt på mindesmærket for den største jødiske massegrav fra Holocaust (Babij Jar-massakren) – læs HER.

Omkring 34.000 jøder blev myrdet der af nazisterne under Anden Verdenskrig. Det kan godt være at målet med angrebet var tv-tårnet som ligger få hundrede meter fra mindesmærket, alligevel har angrebet chokeret alle jødiske samfund i verden. gennem jødiske samfund rundt om i verden. Babij Jar massakren er et symbol på hvad det jødiske folk blev udsat for under Holocaust.

”Det angreb har en enorm symbolsk betydning,” siger Natan Sharansky som er tidligere israelsk minister og tidligere politisk fange i det daværende Sovjetunionen.

Ukraines præsident Zelenskij har opfordret alle jøder til at kritisere Rusland. Han Tweetede: ”Hvad er meningen med i 80 år at sige ’aldrig igen’, hvis verden tier, når Babij Jar rammes,”

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp