Israel forbereder sig på at omkring 75.000 jøder fra Øst-Ukraine flygter af frygt for russisk invation. Her ses skilte i den urkrainske by Lviv skrevet på yiddish (det unikke sprog som jøder talte i central- og Øst-Europa. Yddish kommer fra ordet Jude på tysk som betyder jøde). (Foto: Ksenia Ruta, 10. marts 2014, Flickr)

Israel forbereder sig på mulig masseindvandring af jøder fra Ukraine – frygter russisk invasion

Israel har altid evakeuringsplaner på plads for jøder verden over - hvis der skulle blive behov for at redde jøder hjem til Israel.

I dag kunne MIFF berette om at ny rapport viser at den globale antisemitisme toppede i 2021 med flest antisemitiske hændelser det seneste årti. Læs om rapporten HER.

Nu forbereder Israel sig på masseindvandring af jøder fra Ukraine hvor frygten for Russisk invasion er på sit højeste, skriver i24NEWS.

Der lever omkring 75.000 jøder i Øst-Ukraine som er berettiget til at få israelsk statsborgerskab i henhold til Israels lov (Hok Hashvut).

Tilbagevendelsesloven (Hok Hashvut) fra 1950 giver jøder fra hele verden adgang til israelsk statsborgerskab. Loven diskriminerer ikke Israels ikke-jødiske statsborgere – loven er heller ikke unik. Lande som Irland, Spanien og Tyskland har lignende lovgivning for at gøre det enklere for egen diasporabefolkning at flytte til landet og blive statsborgere.

Israel blev oprettet som en jødisk stat og ønsker derfor jøder særligt velkommen. Tilbagevendelsesloven blev vedtaget som en konsekvens af Holocaust. Lovens hensigt et at skabe en nødhavn for de jøder som var så heldige at overleve folkemordet mod det jødiske folk i Europa, og for jøderne i arabiske lande som efter Anden Verdenskrig og Israels oprettelse oplevede yderst intensiv diskriminering og forfølgelse. Den hurtige stigning i antisemitisme og dødelig vold mod jøder i flere lande de seneste år, viser tydeligt hvorfor loven fortsat er vigtig og rigtig.

I Israel har der allerede været møder om hvordan premierministeren, udenrigsministeren, forsvarsministeriet, diaspora-ministeriet og Jewish Agency skal håndtere en eventuel masseindvandring.

Organisationen Nativ som opretholder forbindelser mellem Israel og jøder i lande i det tidligere Sovjetunionen, deltog også ved mødet, ifølge avisen Haaretz.

Der lever omkring 75.000 jøder i Øst-Ukraine som jf. Hok Hashvut er berettiget til at få israelsk statsborgerskab.

Israel har allerede planer på plads for masseevakuering af jøder i udlandet, hvis behovet skulle opstå, nu har Israel opdateret planerne for at redde jøder ud af Ukraine ved eventuel rusisk invasion.

I skrivende stund er der ikke sket Selvom en større stigning i antallet af ukrainske jøder som anmoder om at immigrere til Israel, og selvom mange af dem måske ikke engang søger om at blive evakueret eller flytte til Israel, kan situationen blive den største evakuering af jøder fra et krigshærget land i årtier, skriver Ha’aretz.

Det amerikanske udenrigsministerium beordrede søndag familierne til deres diplomater i Ukraines hovedstad Kiev til at forlade landet “grundet fortsat trussel om russisk militæraktion.”

Washington godkendte også for nylig den “frivillige” afgang af sine ambassadeansatte.

Rusland fortsætter med at samle titusindvis af tropper ved grænsen til Ukraine – det har skabt bekymring over europæisk sikkerhed og mulig rusisk invasion af Ukraine.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp