Ukraines præsident Volodymyr Zelensky under sit besøg ved mindesmærket for Babij Jar-massakren, september 2021. Nu har Rusland bombet mindesmærket.

Holocaust-mindesmærke i Kiev bombet

Russerne har bombet mindesmærket Babij Jar hvor 34.000 jøder blev myrdet under Anden Verdenskrig.

Russiske styrker udførte i aftes kraftige bombeangreb mod den ukrainske hovedstad Kiev. Et af stederne som blev ramt af de russiske bomber var mindesmærket for Massakren i Babij Jar, hvor 34.000 jøder blev dræbt i løpet af to dage i 1941, mens byen var okkuperet af nazisterne.

Natan Sharanksy, tidligere leder af Jewish Agency, verdens største jødiske organisation, kommer med hard kritik af det russiske angreb. Efter Anden Verdenskrig forsøgte de sovjetiske myndigheder for at tilsløre mindet om hvad derv skete i Babij Jar. Derfor reagerer han stærkt på at mindesmærket er blevet bombet af russiske styrker.

– Ved mindesmærket Babij Jar, bygget på Europas største massegrav fra Holocaust, forsøger vi at bevare historien efter flere årtier med sovjetisk undertrykkelse af historiske sandheder, således at den ondskab aldrig vil gentage sig. Vi må ikke igen lade sannheden blive offer for krig, siger han.

Også den ukrainske præsident Volodymyr Zelensky, som selv er jøde og har mistet flere familiemedlemmer i Holocaust, reagerer stærkt.

– Til verden: Hvad er pointen med at sige «aldrig mere» i 80 år, hvis verden er stille når bomber angriber Babij Jar? Mindst fem mennesker blev dræbt. Historien gentager sig…», Tweetede han.

Israels præsident Isaac Herzog og andre gæster besøgte mindesmærket i oktober 2021, for at markere 80 års dagen for massakren. Det vides ikke hvor store skader der sket for mindesmærket.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp