Search
Historisk landing i Abu Dhabi i Emiraterne 31. august 2020 med israelsk/amerikansk delegation. (Foto: U.S. Embassy Jerusalem, flickr)

Emiraternes antiterror-chef: – Vi skal forene os med Israel i kampen mod terror

De historiske Abrahamaftaler mellem Israel, Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater er en sejr i kampen mod ekstremisme i Mellemøsten, siger Dr. Ali al Nuaimi som er rådgiver i terrorbekæmpelse for den emiratiske regering til avisen Jerusalem Post.

Ifølge al Nuaimi har en ny tilgang i bekæmpelse af terror i regionen været alt for længe undervejs, derfor mener han tiden er inde til langt om længe at anerkende jødernes og de kristnes centrale plads i regionens historie.

– Vi skal samle alle ressourcer og samarbejde i kampen mod terror. De [terroristerne] er at finde på tværs af grænser – de er overalt. Det er vores ansvar som muslimer at kræve vores religion tilbage og vise den for vores børn som en fredens religion, siger al Nuaimi.

Siden 11. september angrebet mod USA, har Emiraterne udviklet en omfattende strategi målrettet terrorbekæmpelse i regionen, de har derfor eksempelvis sende tropper til Afghanistan sammen med USA i kølvandet på angrebet som rystede hele verden.

– Terror har ingen religion. Terrorister er en trussel mod os alle og hele verden – intet land kan bekæmpe terror alene, siger al Nuaimi.

Efter Emiraterne i årtier har ført krig mod ekstremisme inden for egne grænser og i verden ved brug af “blød magt” – eksempelvis ved at give udenlandsk hjælp og uddannelse, siger al Nuaimi at strategien er et vigtigt værktøj som er med til at forhindre radikalisering og ekstremisme.

Sameksistens er nøglen til en mere stabil fremtid i regionen, tilføjer al Nuaimi.

– Det jødiske folk og kristendommens rødder er her, i det her område – ikke i Nordamerika eller Europa. De hører hjemme her, de er en del af os. Dem som hjælper kristne eller jøder med at flytte fra [lande som] Irak, Marokko, Syrien, Egypten, medvirker til noget som er en trussel mod os alle. De, der er en del af vores historie bør også være en del af vores fremtid, siger al Nuaimi.

Siden 1990’erne har Emiraterne udvist dusinvis medlemmer af Det muslimske broderskab og Al Islah som prædiker had på skoler, i moskeer og i landets ministerie for islamiske anliggender. Ekstremistiske prædikanter har ifølge al Nuaimi “kapret” den ægte islam for at fremme deres egen dagsorden og de har endda nået de højeste niveauer i samfundet – eksempelvis som lærere for den kongelige familie, blandt dem kronprinsen i Abu Dhabi Sheikh Mohammed Bin Zayed. Kronprinsens egen erfaring i mødet med ekstreme prædikanter, har ført til at han har udviklet en nul tolerance over for ekstremisme og ekstreme grupper.

Abrahamaftalerne blev godkendt af det israelske kabinet i løbet af indeværende uge efter de blev underskrevet 15. september ved en ceremoni foran Det Hvide Hus – det var det rigtige tidspunkt, siger al Nuaimi.

– Vi vil fremme budskabet om at vores region har lidt nok og vi er nødt til at bryde grænserne, bryde isen. Vi så tilbage på hvad vi havde gjort de sidste 70 år – det bragte os ingen vegne, så lad os vælge noget andet, siger al Nuaimi.

Tiderne har ifølge al Nuaimi ændret sig og en nye æra er på vej i regionen, det viser sig blandt ved demonstrationerne mod Abrahamaftalerne som var færre end de ville have været tidligere. Ifølge Al Nuiami er demonstrationerne desuden blevet sponsoreret af dem som stikke en kæp i hjulet på fred i Mellemøsten.

– Hvis vi havde indgået Abrahamaftalerne for 20 år siden, ville du have set flere hundredetusind demonstranter i mange arabiske byer. Det så du ikke nu, i stedet så du betalte demonstrationer finansieret af Qatar, Det muslimske broderskab, [PA-leder Mahmoud] Abbas og Hamas. De repræsenterer ikke det palæstinensiske folk eller den arabiske verden. Vi vidste at det ville ske og at der er en kampagne mod os, siger al Nuaimi.

I en nylig undersøgelse har det israelske ministerium for strategiske anliggender anslået, at omkring 90 procent af de arabiske opslag på sociale medier om Abrahamaftalerne var negative. De vurderer også at der er tale om en organiseret kampagne for at underminere aftalerne. De fleste konti viste sig at være tilknyttet terrororganisationen Hizbollah, terrorgruppen Hamas og de palæstinensiske myndigheder (PA) som modtager store summer i bistand betalt af EU- og danske skatteydere – læs MIFF’s artikler om hvordan PA misbruger dansk bistand til at hylde og fremme terrorangreb mod israelere her. Læs også MIFF’s artikel om en meningsmålingen foretaget i Saudi-Arabien, Emiraterne, Jordan og Egypten, som viser at et flertal i fire arabiske lande støtter normaliseringsaftaler med Israel. I de palæstinensiske selvstyreområder er flertallet imod aftalen.

Dr. Mohammed Abdullah al-ali som er generaldirektør i tænketanken TRENDS Research & Advisory i Emiraterne er enig.

– Abrahamaftalerne handler om at bygge bro til fred og det vil hjælpe med at slukke ekstremismens flammer. Politiske og religiøse ledere i lande som Iran og Tyrkiet har ikke lagt skjul på deres utilfredshed med aftalerne, siger Al-Ali og advarer om at det vil få konsekvenser.

– Lande og organisationer som fremmer en [ekstremistisk] retorik må indse, at det er i alles interesse at fremme fred og sikkerhed. Det er den eneste måde at sikre fremskridt og velstand i regionen, siger Dr. Mohammed Abdullah al-ali.

Den saudiarabiske akademiker Dr. Najah al-Otaibi er specialist i islamisk ekstremisme, hun mener at Abrahamaftalerne faktisk kan hjælpe til med at underminere regionens antisemitiske og anti-muslimske retorik som har været dominerende i flere årtier.

– Hadet mod den ‘anden tro’ falmer som et resultat af sådanne politiske bevægelser mod fred. Hvis du ser tilbage på større voldelige islamiske angreb viser det sig, at de ofte citerede den arabiske-israelske konflikt eller hadet mod ikke-troende (kuffar) for at retfærdiggøre deres terrorangreb – de retfærdiggjorde sågar deres terrorangreb med påstanden om at de tjener muslimske interesser mod ikke-muslimer, siger Dr. Najah al-Otaibi.

– På baggrund af bedre adgang til uddannelse i regionen, kombineret med nogle af regeringernes arbejde for at imødegå sådanne synspunkter, ændrer holdningerne sig til det bedre. Fremtiden er i hænderne på den yngre generation. Tanken om at Israel eller andre ikke-muslimske lande er fjender, vil forsvinde med den nye tolerante generation, siger Dr. Najah al-Otaibi.

Selvom nogle muslimer ser Abrahamaftalerne som forræderi mod den palæstinensiske sag, siger Nuaimi at der ikke er noget bedre alternativ end fredens vej. Læs MIFF’s artikel hvor den tidligere saudiarabiske efterretningschef og prins kalder en spade for en spade i sin kritik af de palæstinensiske ledere: – Palæstinensiske ledere har været «en fiasko» i 70 år.

– I mange tilfælde har vi betragtet deres [palæstinensernes] sag som en prioritet, ikke vores sikkerhed eller nationale interesser. Vi har været meget støttende, forsøgt at hjælpe forhandlinger på vej og støttet fredsstien, men vi endte med at blive trætte af deres [palæstinensernes] dagsorden og forhandlinger. Hver gang vi bragte dem en god løsning, sagde de nej. Da de år senere kom tilbage og ville have det, lå det ikke længere på bordet, siger Nuaimi.

Ifølge Nuaimi er Abrahamaftalerne ikke “for Israel”, men derimod for det, som Emiraterne mener er rigtigt for regionen og antyder at Abrahamaftalerne kun er starten på flere aftaler.

– Det er en mulighed som vi ikke bør gå glip af. Det er derfor, vi opfordrer andre til at gøre det samme, slutter Nuaimi.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp