Search
Den tidligere saudiarabiske efterretningschef Bandar bin Sultan kalder en spade for spade i sin kritik. (Foto: YouTube)

– Palæstinensiske ledere har været «en fiasko» i 70 år

Tidligere saudiarabisk efterretningschef og prins kalder en spade for en spade i sin kritik af palæstinensiske ledere.

De palæstinensiske ledere er en «fiasko» som konsekvent er gået glip af enhver mulighed for at finde en løsning med Israel. Det siger den tidligere saudiarabiske spionchef prins Bandar bin Sultan i et interview med den saudiarabiske TV kanal al-Arabiya, skriver avisen Times of Israel.

– Den palæstinensiske sag er retfærdig, men dem som er gået i front for den har alle været en fiasko. Den israelske sag er uretfærdig, men dem som er gået i front for den har gjort det godt. Det opsummerer mere eller mindre, hvad der er sket de sidste 70-75 år, siger bin Sultan under interviewet.

Udover at være efterretningschef i Saudi-Arabien har bin Sultan også været landets ambassadør i USA i mere end 30 år. Under TV interviewet diskuterede han også Saudi-Arabiens relationer til palæstinenserne. Han kom i den forbindelse med hård kritik af den palæstinensiske ledelse, som efter hans opfattelse gentagende gange har misset en mulighed for at nå til enighed med Israel. Han kritiserede også de palæstinensiske ledere for at tage imod saudiarabisk bistand, samtidig med at de ignorerede deres politiske råd.

– Jeg tror at vi i Saudi-Arabien grundet vores velvilje, altid har været der for dem. Hver gang de bad om råd eller hjælp, gav vi dem begge dele uden at forvente noget retur, men de endte altid med at tage imod hjælpen og ignorerede rådene. Når det ikke gik for dem, kom de tilbage til os igen, og vi støttede dem igen – også selv om de gang på gang fejlede, siger bin Sultan.

MIFF tidligere skrevet om, at de palæstinensiske ledere igennem årtier har takket nej til alle aftaler som kunne have løst den israelsk-palæstinensiske konflikt. Palæstinenserne fik allerede tilbudt deres egen stat i 1937 – de sagde nej. Læs MIFF’s artikel om det her.

– Vi gik til og med som stat længere og forsvarede palæstinensernes handlinger overfor hele verden, selv om vi vidste at de ikke var retfærdige. Vi ønskede ikke at stå sammen med nogle som var imod dem, siger bin Sultan.

Bin Sultans opsigtsvækkende udtalelser afspejler et stigende offentligt opgør med den palæstinensiske ledelse i Saudi-Arabien, derudover er der også tegn på et varmere forhold mellem det sunnimuslimske kongedømme og Israel. Læs MIFF’s artikel: Saudiarabisk blogger på besøg i Israel angrebet af palæstinensere ved Tempelbjerget.

Også den saudiarabiske kronprins Mohammed bin Salman har angiveligt er kommet med lignende udtalelser. Under et møde med jødiske ledere i USA i 2018 skældte den saudarabiske kronprins den palæstinensiske ledelse ud for at de igennem flere årtier har afvist alle muligheder for fred med Israel. Han sagde at palæstinenserne enten må accepterer et fredsforslag, eller «tie stille» – læs MIFF’s artikel om det her på norsk.

– Gennem 40 år har den palæstinensiske ledelse forkastet enhver mulighed for fred ved at afvise alle de tilbud de har fået, udtalte Salman efter sigende under mødet.

Saudi-Arabien, som er en af de stærkeste stater i den muslimske verden, har længe haft skjulte forbindelser med Israel. Den seneste tid har der været mange spekulationer om landets rolle i fredsaftalerne mellem Israel og de to arabiske lande Bahrain og De Forende Arabiske Emirater. Der er også blevet spekuleret i om Saudi-Arabien selv vil normalisere forholdet til Israel. Læs MIFF’s artikler om Abrahamaftalerne her.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp