Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Ønsker at Israel og Hamas indgår en 5-årig våbenhvile

Folk tager dækning i Syd-Israel under et raketangreb. (Foto: Amir Farshad Ebrahimi)
Repræsentanter fra Hamas og Islamisk Jihad forhandler i Egypten.

Arabiske medier rapporterer, at Egypten forsøger at få terrorgrupperne i Gazastriben til at indgå en 5-årigt våbenhvile med Israel. Repræsentanter fra Hamas og Islamisk Jihad er nu i Egypten i forbindelse med forhandlingerne. Israel deltager ikke i direkte forhandlinger, men bruger Egypten som mægler.

Forhandlingerne har stået på i lang tid, men blev sat tilbage efter Islamisk Jihad affyrede mere end 450 raketter mod Israel i løbet af ca. to døgn i midten af ​​november. Hamas derimod deltog ikke i den seneste runde af konflikter, hvilket giver håb om, at de er interesserede i en langvarig våbenhvile med Israel.

Egypten forsøger at overtale parterne til at indgå en våbenhvile på fem år. Ifølge arabiske medier står den militante ledelse i Hamas og Islamisk Jihad over for internationalt pres for at genoprette stabilitet og indgå en aftale.

I forbindelse med forhandlingerne har Israel aftalt flere humanitære foranstaltninger til forbedring af forholdene i Gaza. Der har blandt andet været en markant stigning i antallet af palæstinensere fra Gaza, der har fået arbejdstilladelse i Israel. Der er truffet foranstaltninger til at forbedre adgangen til elektricitet og vand. Der lægges også nye vandrør til Gaza fra Israel. Og der tales om at bygge et afsaltningsanlæg, der vil give Gaza større adgang til rent drikkevand. Derudover er fiskerizonen ud for Gazas kyst blevet udvidet fra 10 til 15 sømil.


5.000 palæstinensere fra Gaza får lov til at krydse grænsen gennem Erez-overgangen ind i Israel for at arbejde. (Foto: Mazur / Flickr)

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem