Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Flere Gaza-palæstinensere tjener til livet i Israel

20.000 palestinere fra Gaza får lov til å krysse gjennom Erez-overgangen inn til Israel for å jobbe. (Foto: Mazur/Flickr)
Antallet af palæstinensere fra Gaza, der har lov til at arbejde i Israel, stiger kraftigt.

Som led i våbenhvileforhandlingerne med Hamas har Israel tilladt flere indbyggere fra Gaza at komme ind i Israel for at arbejde. Lederen af handelskammeret for Gaza Maher Tabbaas, fortalte den saudi-arabisk ejede avis Al-Quds Al-Arabi, at antallet af indrejsetilladelser er steget med to tredjedele, fra 3.000 til 5.000. Derudover sænkes aldersgrænsen fra 30 til 25 år.

Det vil være en af ​​flere nødhjælpsforanstaltninger rettet mod den civile befolkning i Gaza, støttet af både forsvarsledelsen og den politiske ledelse i Israel, efter Egypten, Qatar og FN har mæglet en aftale på plads mellem Israel og Hamas. Den israelske offentlighed har ikke fået besked om at yderligere 2000 palæstinensere fra Gaza nu må komme ind i Israel for at arbejde.

De, der har fået indrejsetilladelse til Israel, betegnes som forretningsmænd, men i virkeligheden er der primært tale om almindelige arbejdere, skriver den anerkendte kommentator Amos Harel i den israelske avis Ha’aretz.

Indtil 1991, omkring slutningen af ​​den første Intifada og Golfkrigen, var den israelske økonomi afhængig af titusindvis af Gaza-arbejdere. Efter Operation Protective Edge i sommeren 2014 anbefalede det israelske forsvar, at der igen blev givet arbejdstilladelser til omkring 5.000 Gaza-arbejdere. Det var et tiltag som skulle genopbygge den palæstinensiske enklave efter krigen.

Den israelske regering var bange for de politiske konsekvenser, det kunne medføre, mens sikkerhedstjenesten Shin Bet frygtede, at en stor strøm af palæstinensiske arbejdere kunne udnyttes af terroristgrupper til at indsamle oplysninger eller smugle terrorister ind i Israel. Løsningen blev at åbne adgangen for “forretningsmænd” ind i Israel, men det har vist sig i stedet at være de almindelige arbejdere som kommer ind i landet.

En israelsk borger siger til den israelske avis Ha’aretz, at der i løbet af ugen har været stor aktivitet ved Erez overgangen mellem Gazastriben og Israel.

-Jeg har ikke set så mange mennesker ved grænseovergangen i mange år. Hvert minut krydser en palæstinenser overgangen fra Gaza. Mange af dem er unge. De bærer tasker og er tydeligt klædt som arbejdere. På den israelske side er der en lang konvoj af biler, der venter på dem, hovedsagelig israelske arabere. Parkeringspladsen er fyldt op. Alle forstår, hvad der foregår, siger den ikke-navngivne person til avisen.

Den kendsgerning, at 5000 Gaza borgere får mulighed for at arbejde i Israel, hvor lønningerne er langt højere end i Gaza (hvor arbejdsløsheden er omkring 50 procent), giver arbejdstagerne mulighed for at forsørge hele deres udvidede familie. Således nyder titusindvis af palæstinensere i Gaza godt af de 5000 indrejsetilladelser til Israel.

Efter antallet af arbejdere med tilladelse til at krydse grænsen er øget, er situationen blevet mindre spændt i det sydlige Israel. I de seneste dage har der været stille i områderne langs Gaza-grænsen. Der har været roligt langs grænsehegnet og ingen brandbomber er blevet sendt ind over grænsen til Israel. Så er spørgsmålet, hvor længe roen varer denne gang. I mandags opdagede det israelske forsvar en hidtil ukendt terroristunnel, der løb fra Gaza ind i israelsk territorium.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem