Skal ny plads på Nørrebro hedde Palæstinas Plads? Spørger Nørrebro Lokaludvalg. (Foto: heb@Wikimedia Commons (mail), Wikimedia Commons)

SF: – Vi vil arbejde videre for en Palæstinas Plads

Palæstinas Plads var i spil som navn på ny plads på Nørrebro, SF var blandt partierne som stemte imod. SF vil finde anden placering for en Palæstinas Plads.

MIFF har tidligere skrevet om den tilbageværende diskussion i Københavns Kommune om enten at ændre navnet på Israels Plads til Palæstinas Plads/alternativt at dele pladsen op i to dele – den ene halvdel Israels Plads, den anden halvdel Palæstinas Plads. Diskussionen var på tapetet tidligere i år da Københavns Repræsentation diskuterede spørgsmålet – læs HER. Forslaget blev nedstemt med snævret flertal.

Tilbage i august spurgte Nørrebro Lokaludvalg via Facebook hvad ny plads på Nørrebro skulle hedde – en af mulighederne var Palæstinas Plads. Læs MIFFs artikel om sagen HER.

Skærmdump fra Nørrebro Lokaludvalg, Facebook.

Den 6. december afgjorde Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune hvad den nye plads skal hedde, skriver Berlingske Tidende.

Pladsen hedder uofficielt »Basargrunden« blandt de lokale. Teknik- og Miljøudvalget har besluttet at pladsen skal hedde Mimers Plads, beslutningen skal nu godkendes Borgerrepræsentationen.

Alternativet, Enhedslisten og Radikale Venstre ville have at pladsen skulle hedde Palæstinas Plads.

I sommers blev forslaget på Københavns Rådhus om at der skulle være en Palæstinas Plads ved siden af Israels Plads i København som sagt nedstemt. Forslaget kom fra forhenværende Alternativet-borgmester Niko Grünfeld.

SF stemte for en del af forslaget: »Borgerrepræsentationen pålægger Vejnavnenævnet at udarbejde et oplæg, der sikrer et nyt byrum, som skal navngives Palæstinas Plads«. SF stemte imod at Palæstinas Plads skulle ligge ved Israels Plads.

SF stemte også imod at Palæstinas Plads skulle ligge ved nuværende Basargrunden på Nørrebro, fortæller medlem af teknik- og miljøudvalget Klaus Mygind (SF): »Vi stemte også for Mimers Plads, og det gjorde vi på baggrund af høringen. Vi havde forskellige diskussioner om navngivningen,«

Nørrebro Lokaludvalg skrev i hørringssvaret at deres borgerpanelundersøgelse og opslag på Facebook, hvor de fik over 10.000 tilbagemeldinger, viste flertal for Palæstinas Plads, men de fleste svar kom fra folk som ikke bor på Nørrebro, og derfor faldt beslutningen på »Mimers Plads«.

Dansk Folkepartis medlem af Teknik- og Miljøudvalget, Finn Rudaizky, udtaler: »Jeg er tilfreds, for det er også det, som befolkningen ude i området helst vil have, at den skal hedde. Det passer ind. Vi skal passe på, at de navne, vi giver gader og stræder i København, har relation til København og ikke til ens udenrigspolitiske holdninger,«

På Berlingske spørgsmål om Israels Plads burde hedde Israels Plads, svarede Rudaizky: »Det er en speciel historie, fordi det er en tak fra staten Israel for at have reddet jøder under Anden Verdenskrig. Det kommer fra en historisk verdensbegivenhed, så den falder lidt udenfor,«

Skærmdump, Finn Rudaizky, Facebook.

Klaus Mygind (SF) forklarer partiets beslutning tilbage i juni om at det skulle undersøges om en anden Plads end Israels Plads skulle hedde Palæstinas Plads og hvorfor den nye plads ved Nørrebro Station ikke skal hedde Palæstinas Plads således: »Det ville det sådan set også, men der er også en mening i, at vi laver en høring og får en indstilling fra navneudvalget om processen. Det, synes jeg, er en fornuftig måde at lande den på. For mig er det også vigtigt, at der er en nogenlunde konsensus omkring navne,«

På spørgsmålet om Palæstinas Plads ikke kan virke kontroversielt for nogle og om håbet for en Palæstinas Plads i København er død, svarer Mygind: »Nej, det er det ikke. Med den protokolbemærkning, vi støttede i går, var vi enige om, at det skulle vi holde i live. Vi skal bare have en bredere opbakning til det end den, vi havde i går,« siger han:

»Basargrunden, som den også bliver kaldt, er et område, hvor der er mange beboere med palæstinensisk baggrund, og på den måde kunne det være oplagt. På den anden side kan man sige, at det måske også ville være kontroversielt.«

På spørgsmålet om Palæstinas Plads er en vigtig sag for SF, slutter Mygind:
»Ja, det er det. Derfor arbejder vi videre med at finde en plads. Det synes jeg er en vigtig ting, men jeg vil også arbejde for, at der er en god opbakning til det.«

Skærmdump, Lars Aslan Rasmussen, Facebook
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp