Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Samuelsen: Dansk nej til alle FN-resolutioner under særligt dagsordenspunkt imod Israel

Anders Samuelsens tweet om ny dansk politik i forhold til FN Menneskerettighedsråd forskelsbehandling af Israel - 2019-03-21
Anders Samuelsens tweet om ny dansk politik i forhold til FN Menneskerettighedsråd forskelsbehandling af Israel - 2019-03-21
Men kan man virkelig sige "NEJ" ved at undlade at stemme? OPDATERING: Den ene af fem resolutioner blev flyttet fra punkt 7 til punkt 2, så Danmark stemmede kun NEJ på fire resolutioner; den femte undlod Danmark at stemme på. Dette drypper lidt malurt i bægeret.

Her er pressemeddelelsen fra Udenrigsministeriet … men alt er ikke blevet hvad nogen af os havde forventet. Læs MIFF.DKs kommentar efter pressemeddelelsen (ajourført efter vi har lært præcist om hvorfor det kun blev til fire gange NEJ i stedet for fem.)

21.3.2019 15:53:19 | Udenrigsministeriet
Samuelsen: Dansk nej til alle FN-resolutioner under særligt dagsordenspunkt imod Israel
21.3.2019 15:53:19 | Udenrigsministeriet
Udenrigsminister Anders Samuelsen har i dag meddelt Folketingets Udenrigspolitiske Nævn, at Danmark under den igangværende samling i FN’s Menneskerettighedsråd vil stemme nej til samtlige resolutioner under Rådets dagsordenspunkt 7, der omhandler situationen i Israel og de besatte områder.
Beslutningen er begrundet i en principiel modstand imod, at Israel som det eneste land i verden er mål for et selvstændigt dagsordenspunkt på Rådets dagsorden.

Anders Samuelsen siger:

Jeg har fra dag ét af Danmarks medlemskab af Menneskerettighedsrådet gjort det klart, at det er helt uacceptabelt, når Israel som det eneste land i verden er mål for et selvstændigt dagsordenspunkt på Rådets dagsorden. Derfor har jeg besluttet, at Danmark i morgen af princip stemmer nej til samtlige resolutioner under Rådets dagsordenspunkt 7.

Det handler om at trække en streg i sandet. Man skal selvfølgelig kunne kritisere Israel, men det skal gøres på lige fod med alle andre lande. Vi vil ikke understøtte en fortsættelse af den uretfærdige forskelsbehandling. Derfor går Danmark nu foran. Jeg håber, at andre vil følge efter.”

Menneskerettighedsrådets dagsordenspunkt 7 indeholder i år fire resolutioner, herunder tre om de besatte palæstinensiske områder og en om det besatte Golan.

Udenrigsministerens beslutning er ikke et udtryk for en ændret dansk mellemøstpolitik, men alene et opgør med forskelsbehandlingen af Israel i FN’s Menneskerettighedsråd.

For yderligere information_ Presserådgiver Kasper Thams Olsen, kasols@um.dk


MIFFs kommentar

Danmark levede op til hvad der blevet lovet hvad angår fire resolutioner (se Hillel Neuers præsentation af afstemningsresulteterne nederst). Men den groteske rapport om “de fredelige protester” langs grænsen mellem Israel og Gaza blev til afstemningen flyttet fra punkt 7 til punkt 2. Så det blev kun til en “abstention” – dvs. at Danmark undlod at stemme.

Hillel Neuer fra UN Watch holder sig vist til “lidt har også ret” – og tweetede

UNHRC votes 23-8 for Pakistan-sponsored resolution endorsing absurd new report of inquiry into Gaza’s “peaceful protests.”

Afstemning i UNHRC 2019-03-22 om resolution L25 - vedrørende de "fredelige" protester langs Gaza grænsen siden marts 2018
Afstemning i UNHRC 2019-03-22 om resolution L25 – vedrørende de “fredelige” protester langs Gaza grænsen siden marts 2018 – også kaldet “accountability resolution”

#BRAVO to those who voted NO:
Australia
Austria
Brazil
Bulgaria
Czech
Fiji
Hungary
Ukraine
[Hillel Neuer doesn’t count Togo, which originally abstained by mistake, intending to vote NO]

#SHAME on #Spain & #Mexico for joining the jackals & voting YES. pic.twitter.com/kvZrVOLBoQ

Alligevel kan vi ikke lade være med at spørge:

Hvorfor i alverden har Danmark ikke stemt NEJ? Man har lovet at “holde sig tavs” under punkt-7 drøftelserne – og dernæst lovet at sige nej under punkt-7 afstemningerne. Hvorfor skulle nej’et ikke følge med resolutionen til afstemningen – uanset hvilket punkt afstemningen på resolutionen foregår under?

Holger K. Nielsen (Socialistisk Folkeparti – SF) har udtalt sig til Kristeligt Dagblad den 22. marts:

“Jeg vil ikke udelukke, at der er et behov for at kigge på den ubalance [at Israel får eget punkt], og man kan godt argumentere for, at Israel ikke skal have sit eget punkt. Men så længe Israel har det, må man tage stilling til indholdet. Det går ikke, at hele holdningen til Mellemøsten og Israel går op i formaliteter. Det går bare ikke.”

Holger K. Nielsens tilsyneladende tro på, at Israel-Palæstina er samme som hele Mellemøsten og Israel er barok. Og han er mildest sagt tonedøv, når han ikke kan begribe, at punkt-7 handler om langt mere end formalia – og at afskaffelsen af det vil skabe et hårdt tiltrængt brud med en hadefuld, fordomsfuld tradition.

Men Holger K. Nielsen har et pointe:

Skal man ikke tage stilling til hvad der foreligger?

– Det har 8 lande gjort – og her er Østrigs udtalelse

 

Østrig siger NEJ til "accountability resolution" L25 uanset hvilket punkt der stemmes under!
Østrig siger NEJ til “accountability resolution” L25 uanset hvilket punkt der stemmes under!

Her er resultaterne for de fire afstemninger, som forblev på punkt 7 – hvor DK, UK og Australien holdt sammen.

Punkt 7 hedder ““Menneskerettighedssituationen i Palæstina og andre besatte arabiske territorier”. Golanhøjderne er vist det arabiske territorium, som Israel kontrollerer, uden at nogen kan påstå at der er tale om palæstinenske territorium.

Afstemning i UNHRC 2019-03-22 om resolution L26 - om palæstinensiske selv-determination
Afstemning i UNHRC 2019-03-22 om resolution L26 – om palæstinensiske selv-determination
Afstemning i UNHRC 2019-03-22 om resolution L26 - om palæstinensiske selv-determination
Afstemning i UNHRC 2019-03-22 om resolution L27 – om menneskerettigheder i de “besatte palæstinensiske territorier” (OPT), inklusiv Østjerusalem og “Syriske Golan”.
Afstemning i UNHRC 2019-03-22 om resolution L28 vedrørende bostættelser i de "besatte palæstinensiske territorier" (OPT) inklusiv Østjerusalem og "Syrisk Golan"
Afstemning i UNHRC 2019-03-22 om resolution L28 vedrørende bostættelser i de “besatte palæstinensiske territorier” (OPT) inklusiv Østjerusalem og “Syrisk Golan”
Afstemning i UNHRC 2019-03-22 om resolution L4 om menneskerettigheder i "Syriske Golan"
Afstemning i UNHRC 2019-03-22 om resolution L4 om menneskerettigheder i “Syriske Golan”

 

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem