Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

International graffitikunst-festival afholdt i Jaffa mod BDS

International graffiti festival i Jaffa mod BDS. (Foto: Twitter, David BONNAND @DavidBonnand)
Internationale graffitikunstnere pyntede nogle af de smuldrende vægge i Jaffa.


Nytænkende kunstnere fra graffiti-miljøet i Spanien, Brasilien, Grækenland, Portugal og Sydafrika har givet Jaffas smuldrende vægge nyt liv under deres besøg i Israel, skriver Times of Israel.

Graffitikunstnerne kæmper mod BDS bevægelsen ved hjælp af deres kreativitet og kunstneriske udtryk (MIFF har skrevet mange artikler om sammenhængen mellem BDS mod Israel og antisemitisme samt BDS forbindelser med terrorbevægelser – læs artiklerne her).​ ​

Før i tiden skrev israelske graffitikunstnere negative budskaber mod det etablerede samfund på byens vægge.​ ​I dag anses graffiti for at være gadekunst, og er blevet en integreret del af det etablerede samfund.​ Flere lokale firmaer stod bag det internationale projekt. Nogle af firmaerne sponsorerede graffitikunstnere med kraner, maling og pensler til at male deres kunstværker.​

Kunstner-duoen Pichiavo (Picho & Avo) fra Valencia, Spanien, har skabt deres version af den græske digter Anakreon, med en fugl i hånden – kunstværket i pink og lilla nuancer kan ses med udsigt til havet.​ ​

“Vi formidler mange mytologiske historier”, forklarede 34-årige Pichi, der er kunstuddannet, han slog sig sammen med Avo, som en industriel designer. Derfra var kursen sat mod gadekunst.

“Vi bruger ofte klassiske temaer, og det vores måde at udtrykke os på – og for os er det også en måde at lære på.”​ ​

Mens duoen malede deres værk på væggen, samledes en mindre folkemængde for at betragte deres kunstneriske arbejdsproces og tage billeder. ​

“Folk har været alletiders”. sagde Pichi. “De lærer vores arbejdsproces ved at se på, og de tager del i processen. Det er en dejlig kultur, I har her!”​ ​

Den slags interaktion er hele idéen bag projektet, sagde Rachel Meijler, en galleriejer i Tel Aviv, som har arbejdet på ideen de sidste to år.​ ​Det var Meijler og franskmanden, Olivier Paytel, der mødtes og fik idéen til at skaffe en gruppe graffitikunstnere til Israel. ​ ​

“Det er virkeligt modigt af kunstnerne at komme til Israel. Mange af deres fans er påvirkede af BDS”, sagde Meijler. “Instagram handler om, hvor mange følgere du har, og så snart du er pro-noget, skal du straks håndtere det! ​At bringe graffiti-kunstnerne til Israel var en måde at omgå politik på, og tilbyde en grund til at besøge os”, sagde Paytel.​ ​

“Vi ser det hele tiden, som galleriejere eller samlere”, sagde Meijler. “Kunstnerne har meninger, så du skal fremvise stedet på en ikke-politisk måde. Vi ville vise dem Israel!”​ ​

Det tog Meijler to år at sætte projektet sammen – kunstnerne rejser hele tiden rundt, og de skal som regel have en uge hvert sted for at skabe deres kunstværker.​ ​Blandt kunstnerne er Cranio fra Brasilien, som malede blå indianere, der sejlede på et lilla hav, Insane51 fra Grækenlanden malede en fugl i 3D, Nuno Viegas fra Portugal malede et sort papirfly, der flyver ud af en væg og den sydafrikanske kunstner Sonny Sundancer malede en grå tiger med et elektrisk-blåt øje.

“Den slags kunst er virkelig vigtig, og den kan skaffe andre kunstnere hertil!”, sagde Paytel. ​ ​

Graffiti-kunstværkerne blev skabt på de slidte og til tider smuldrende mure i området ved havnen i Jaffa, hvor moderne caféer og is-barer har kig ud over fiskerbåde og brostensbelagte gader.​ ​

Meijler sagde, at hun havde heldet med sig, da hun søgte et sted i Tel Aviv, og så opdagede, at byvæggene ved havnen i Jaffa var til at få fat i, fordi havneområdet skal renoveres over de næste to år.​

Se også i24News videoklip om graffiti festivalen her.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem