Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Voldsom stigning i antisemitiske angreb mod jøder i NY

Der sker mange antisemitiske angreb mod jøder i New York. Mange af ofrene er ultraortodokse jøder. (Foto: Flash90)
Der sker stort set daglige antisemitiske angreb i New York, USA. Byen har den største jødiske befolkning udenfor Israel.

Det største jødiske samfund uden for Israel lever i New York, USA.

Det seneste år er NY’s jødiske samfund stort set dagligt blevet udsat for antisemitiske angreb. NY’s borgmester Eric Adams fordømmer de antisemtiske angreb og kræver mere handling fra regeringen, skriver Times of Israel.

Boro Park Shomrim (Boro Parks beskyttere) er en gruppe bestående af nabovagter. Gruppen har delt flere klip med antisemitiske angreb mod jøder i området. I et af klippene ses en kvinde forfølge, skrige og rive Shtreimelen af hovedet på en ultraortodoks jødisk mand (Shtreimel er en pelshat brugt af mænd i visse ultraortodokse jødiske kredse)

NY’s borgmester siger i klippet: – Vi vil ikke tolererer de uacceptable angreb mod vores jødiske samfund i vores by.

Ifølge Boro Park Shomrim blev kvinden efterfølgende anholdt af politiet.

Stort set samme hændelse skete i samme område få dage forinden. Her kom en cyklende mand tæt på en jødisk mand som gik på fortorvet og rev Shtreimelen af hans hoved.

Derudover er der den seneste uges tid sket flere hændeælser – eksempelvis blev en jødisk mand slået flere gange i ansigtet under et antisemitisk angreb i Queens. På Manhattan blev der sprayet nazi-graffiti ved et springvand og i Brooklyn blev en jødisk kvinde skudt med luftpistol

Kathy Hochul, guvernør i staten New York, kalde de mange antisemitiske angreb i byen for «afskyelige og uacceptable»: – Hadkriminalitet vil ikke blive tolereret i New York og vi har derfor styrket vores lovgivning yderligere således at gerningsmændene kan blive holdt ansvarlige.

I New York er den jødiske minoritet den mest udsatte gruppe når det gælder hadkriminalitet – både set i forhold til antal indbyggere og generelt. I 2021 blev der registreret en ny rekord i NY i antal antisemitiske angreb. Læs hvorfor antisemitismen falder i Mellemøsten og stiger i USA.

Læs også: Både ekstremister på højre- og venstrefløjen står bag stigende antisemitismen

2022 vil efter alt at dømme slå den antisemitiske rekord for 2021.

NY-politi har bekræftet 149 antisemitske forbrydelser siden nytår og frem til 28 juni. Registreringen dækker alt fra voldelige antisemitiske angreb til antisemitiske udtalelser og skade mod ejendomme. Mange af de antisemitiske angreb registreres ikke.

Alene i august registrerede NY-politi 24 antisemitiske hændelser – svarende til en stigning på 118% i forhold til 2021. I juli skete der en stigning på 114% i forhold til 2021. Ingen andre NY-minoritetsgrupper nærmere sig samme niveau.

De fleste antisemitiske angreb sker mod jøder iklædt religiøs beklædning, dvs. ultraortodokse jøder som er lette at spotte i gadebilledet.

Her ses antisemitisk graffiti mod NY-synagoge,17. august 2022. (Foto: Privat)

I Brooklyn blev der den 17. august skrevet «Hitler» på væggen af en synagoge som ofte bruges af Holocaust-overlevende.

Kun et fåtal af de antisemitiske angreb har resluteret i en mærkbar straf til gerningsmændene.

Det har fået jødiske talsmænd til at kræve hårde straffe.


Ultimo august meddelte politiet at de havde anholdt to personer mistænkt for at begå antisemitiske angreb. De mistænkte var blevet eftersøgt for et angribe en ultraortodoks jøde med et brandslukningsapprat.

Det jødiske samfund har takket politiet for at anholde gerningsmændene, men understreger samtidig at de er skræmt over det alvorlige angreb. NY-politi udtaler at de har sat ind med mere patrulering ved synagogerne.

Den demokratiske politiker Ritchie Torres som sidder i Repræsentanternes hus har bedt FBI og USA’s statsadvokat om at undersøge NY’s håndtering af de antisemitiske angreb og henviser til det lave antal mærkbare straffeudmålinger til gerningsmændene: – De føderale myndigheder kan ikke fortsætte med at se passivt til mens antisemitisk vold slår til i vores største by, siger Torres, som repræsenterer Bronx, NY og er kendt støtter af det jødiske samfund i USA.

Som noget helt særligt har en føderal domstol sigtet en pro-palæstinensisk aktivist for antisemitisme, efter han tilbage i april bankede jødisk mand under pro-palæstinensisk demonstration på Manhattan. Under efterforskningen fandt man ud af at gerningsmanden tidligere havde angrebet andre jøder.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem