I 2021 registrerede ADL det højeste antal antisemitiske hændelser i USA's historie. Også i resten af verden stiger antisemitismen, men i Mellemøsten er der ved at ske en positiv ændring. (Foto: Ted Eytan, 11. juli 2021, flickr)

USA’s særlige udsending: – Antisemitismen falder i Mellemøsten og stiger i USA

Mens antisemitismen i USA og i verden stiger, ses flere og flere postive tegn i Mellemøsten, inkl. Saudi-Arabien.

USA’s særlige udsending i kampen mod antisemitisme, prof. Deborah Lipstadt har netop afsluttet et yderst positivt besøg i Saudi-Arabien. I tirsdags deltog Lipstadt i et forum på Jerusalems Hebraiske Universitet, hvor hun blandt andet sagde at: “der er en forandring på vej i regionen.” skriver Times of Israel.

Hun kom med sine kommentarer ved forummet “New Tools in Combating Contemporary Antisemitism” (Nye værktøjer til at bekæmpe moderne antisemitisme). Forummet blev afholdt i samarbejde med USA’s ambassade i Jerusalem, Israels udenrigsministerium, det Hebraiske Universitet i Jerusalem og diasporaministeriet.

“I alt for mange årtier var kongeriget Saudi-Arabien en stor eksportør af jødehad, men det, jeg så der var noget helt andet. Der er sket dramatiske ændringer de seneste par år,” sagde Lipstadt og bemærkede, at kongeriget også er begyndt at gennemføre ændringer i religiøse love og kvinders stilling i landet.

“Jeg mødtes med cheferne og staben i ambassader med fokus på at bekæmpe voldelig ekstremisme og tværreligiøs dialog, inkl. Muslim World League hvis generalsekretær besøgte Auschwitz i 2020. Flere personer lagde vægt på at der bør skelnes mellem konflikten mellem Israel og palæstinenserne og antisemitisme.”

“Det er vigtige første skridt. Der var en klar vilje til at fortsætte dialogen og se fremad.”

Blandt paneldeltagerne ved forummet var USA’s ambassadør i Israel Thomas Nides, Israels minister for diasporaanliggender Nachman Shai, administrerende direktør og national direktør for Anti-Defamation League (ADL) Jonathan Greenblatt. Moderator var Hebraw Universitys vicepræsident og Israels tidligere ambassadør Yossi Gal.

Lipstadt talte om egenskaberne i antisemitisme som adskiller sig fra andre former for racisme og fordomme, hadet mod jøder som både ses på højre- og venstrefløjen samt konspirationsteorien om at jøder bruger deres penge og viden til at kontrollere verden.

Lipstadt nævnte blandt andet masseskyderiet i Chicago i det jødiske kvarter Highland Park, den 4. juli, som kostede 6 personer livet og sårede endnu flere ved en 4. juli parade under fejring af USA’s uafhængighedsdag. Lipstadt mindede desuden om manifestet fundet fra gerningsmanden bag massakren den 14. maj i Buffalo, New York, som specifikt var rettet mod afroamrikanere.

“Gerningsmanden var meget tydelig – han ville dræbe så mange afroamerikanere som muligt. Han så afroamerikanere som en fare mod det hvide samfund,” sagde Lipstadt og tilføjede: »Men han mente, at det er jøderne som står bag forsøgene på at ødelægge det hvide samfund. Han beskrev dem som ‘dæmoner og det største problem, den vestlige verden nogensinde har haft. Derfor mente gerningsmanden at jøder skal dræbes – hvis de er heldige, skal de forvises. Vi må ikke vise dem sympati, de skal vende tilbage til helvede, hvorfra de kom.” – skrev gerningsmanden blandt andet om jøder i sit manifest.

Ved masseskyderiet den 4. juli nord for Chicago, er flere af de dræbte jøder.

En rabbiner for en Chabad-synagoge tæt på stedet hvor masseskyderiet fandt sted i Chicagos Highland Park-kvarter, har fortalt at den mistænkte forsøgte at komme ind i deres synagoge under Peseach for nogle måneder siden og blev bedt om at forlade stedet.

Under forummet i Jerusalem sagde Nides: “Ingen af ​​os kan være uenige i, at antisemitisme er på fremmarch. Du kan ikke åbne en avis, være på sociale medier eller høre om det der sker i verden, uden at se at antisemitismen er stigende. Vi gør vores bedste, men vores bedste er ikke godt nok.”

Også Greenblatt understregede at antisemitismen kommer fra alle dele af samfundet og på tværs af det politiske spektrum: “Noget har ændret sig i USA og i verden. I 2021 registrerede ADL det højeste antal antisemitiske hændelser nogensinde i USA’s historie – 2.717 hændelser, det er en stigning på 34% i forhold til det foregående år… Antallet sidste år var næsten tredoblet i forhold til 2015.”

Greenblatt bemærkede, at over 100 white supremacists (ekstremister) fra en gruppe som hedder Patriot Front marcherede under fejring af 4. juli foran statshuset i Boston, Massachusetts og et anonymt “kortlægningsprojekt” blot få uger forinden var blevet offentliggjordt med detaljer om jødiske institutioner i Boston-området som blev kaldt for en del af det “zionistiske undertrykkelsesrige”.

Hjemmesiden drives af selvbeskrevne “aktivister”, som blandt andet skriver at: “hvert netværk har en adresse, hver adresse kan blive forstyrret, enhver organisation kan afvikles.”

“Hvem er det de bebrejder, hvem er det de retter deres dæmonisering mod? Det jødiske samfundscenter i Boston, den jødiske skole, synagogerne. Hvordan kan det være at de beskylder synagogerne for ødelæggelserne og ‘koloniseringen’? Det er fordi vi i årevis har set det i flere dele af det anti-israelske netværk. Anti-israelske NGO’er i USA har sagt den slags i flere år, uden at nogen har stoppet dem, ingen har protesteret mod dem,” understregede Greenblatt.

Greenbladt fortalte at ADL samarbejder med FBI om at finde ud af, hvem der står bag projektet og for at bringe gerningsmændene for retten for deres opfordringer til vold og dæmonisering.

Lipstadt tilføjede, at kortlægningsprojektet “har bragt noget frem bag kulisserne og gjort det meget klart, hvad det er der foregår.”

“Det fremhævede problemet på en måde, som 1.000 taler og seminarer aldrig kunne gøre,” sluttede Lipstadt.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp