Her ses besøgende i Israels Holocaust museum Yad Vashem i Jeursalem under Holocaust-mindedagen i Israel. (Foto: Flash90)

Både ekstremister på højre- og venstrefløjen står bag stigende antisemitismen

De fleste lande med en større jødisk menighed, oplevede sidste år en kraftig stigning i antisemitiske hændelser - især to begivenheder trækkes frem som katalysatoren bag den meget bekymrende udvikling.

I aften markeres Holocaust-mindedagen i Israel, i den forbindelse har Tel Avivs univeristet udgivet en nedslående rapport om antisemitisme i verden. Det er den 28. rapport der udgives på baggrund utallige studier, information fra lokale myndigheder, medier og jødiske organisationer i hele verden.

Rapporten viser en urovækkende stigning i antallet antisemitiske hændelser i mange lande, skriver Jerusalem Post.

Der er rapporteret en dramatisk stigning i antisemitiske hændelser i USA, Canada, Storbritannien, Tyskland, Australien samt flere andre lande. Ifølge rapporten kommer stigningen både fra den radikale højrefløj og venstrefløjen i de pågældende lande. Derudover kan også nævnes en stor mængde løgn og hetz som spredes via sociale medier.

Der skete især en kraftig stigning i konspirationsteorierne under Corona-krisen, og Gaza-krigen i maj 2021 hvor den iransk-støttet terrorgruppe Hamas som har kontrolleret Gaza siden 2007, i løbet af blot 11 dage angreb israel med mere end 4.300 raketter som kostede mindst 13 israelere livet, utallige sårede og endnu flere som fik ar på sjælen samt massive materielle skader på beboelsesejendomme – alligevel skabte Hamas angreb mod Israels civilbefolkning store bølger af antisemitisme. De fleste lande som har en større jødisk menighed, oplevede sidste år stigende antisemitisme.

I USA rapporterede New York politi at der i 2021 blev begået 214 hadforbrydelser mod jøder, mod 126 hadforbrydelser i 2020. Los Angeles politi rapportede at der blev begået 79 hadfrobrydelser mod jøder i 2021, mod blot 40 tilfælde i 2020. Alene i løbet af 3 uger i maj 2021, under og efter den seneste Gaza-krig, blev der registreret 251 antisemitiske hændelser i USA.

I Frankrig, som har verdens tredje største jødiske befolkning, blev der registreret 589 antisemitiske hændelser i 2021. Det er en stigning på 74% i forhold til 2020, men 14% mindre i forhold til 2019.

I Canada, som har det fjerde største jødiske samfund i verden, blev der alene i maj 2021 registreret 61 angreb på jøder. Der er ikke blevet registreret så mange angreb mod jøder i løbet af en måned i landet, siden registreringen begyndte tilbage i 1982. Ialt blev der registreret 226 forskellige antisemitiske hændelser i løbet af maj 2021 i Canada.

Også i Danmark har der igennem flere år været en stigning i antisemitismen. I januar 2022 blev Danmarks handleplan mod antisemitisme præsenteret – vil den virke, kan den virke? Svaret vil vi først få om nogle år.

Her ses et eksempel på et antisemitisk angreb mod jøder i London i 2022:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp