Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

10.000 demonstrerede mod antisemitisme i Berlin

(Twitter: Eli Dror @edrormba #Israel #MiddleEast #StockMarket #Investments Besancon University, Sorbonne Nouvelle, Pace University MBA)
Søndagens demonstration startede ved Bebelplatz, hvor nazisterne brændte bøger skrevet af jøder, kommunister og andre modstandere, efter Adolf Hitler overtog magten i 1933.

Tusindevis af mennesker har demonstreret mod antisemitisme i Berlin i søndags – fire dage efter en nynazist angreb en synagoge i den østtyske by Halle, skriver Times of Israel.

Cirka 10.000 mennesker marcherede gennem Berlin, der var også demonstrationer i andre byer, heriblandt Hamborg og Marburg.

Mange tyskere er i chok over onsdagens angreb, hvor to mennesker blev dræbt uden for synagogen og i en kebab restaurant. Angrebet har vakt fornyet bekymring for den stigende højreekstremisme i Tyskland og politiets langsomme reaktion.

Stephan Balliet (27) som har tilstået angrebet, var stærkt bevæbnet da han angreb synagogen i Halle. Det lykkedes ham ikke at trænge ind i synagogen på Yom Kippur – jødernes mest hellige dag. Balliet livestreamerede sit angreb. Han er tiltalt for to drab og ni mordforsøg.


(Twitter: Adam Milstein @AdamMilstein Co-founder, Adam & Gila Milstein Foundation)

Søndagens demonstration startede ved Berlins Bebelplatz, hvor nazisterne brændte bøger skrevet af jøder, kommunister og andre modstandere, efter Adolf Hitler overtog magten i 1933.

Demonstranterne flagede med israelske flag og bannere med slogans som “Ingen nazister” og “Højreekstremistisk terror truer vores samfund.”

Demonstrationen blev organiseret af borgerretsgruppen Unteilbar, under sloganet “Vi står forenet”. Demonstrationen sluttede ved byens nye synagoge med den berømte gyldne kuppel og davidstjerne.

Friedhelm Schmitt (52) og neurolog, fortalte at han deltog i demonstrationen “fordi jeg var nødt til det. Det er min demokratiske pligt – det er som at stemme ved valget.”

De tyske anklagere har udtalt, at Balliet forsøgte at udføre en massakre i synagogen og havde omkring fire kg sprængstof i sin bil.

Heldigvis lykkedes det ikke Balliet at trænge ind i synagogen fyldt med jøder under Yom Kippur. Balliet dræbte to personer i nærheden af synagogen, derudover er to alvorligt såret. Politiet er blevet kritiseret, fordi de først ankom til synagogen syv minutter efter de blev tilkaldt.

Det seneste angreb i Halle er desværre ikke et enestående tilfælde – for nyligt forsøgte en mand at angribe en synagoge i Berlin, mens han råbte “Allehu Akbar.” Jøder i Tyskland er også blevet advaret imod at gå med kippah.

Heldigvis kom ingen til skade under angrebet mod synagogen i Berlin, men jødiske ledere har advaret mod stigende antisemitisme og tyske myndigheder har advaret mod stigende højreekstrimisme og islamisme, skriver The Wall Street Journal.

Jøder i Tyskland advares imod at gå med kippah. (Twitter: David Harris @DavidHarrisAJC CEO, American Jewish Committee (AJC))

Fredag ​​aften var tusinder af mennesker samlet i solidaritet uden for synagogen i Halle, hvor byens lille jødiske menighed var samlet til Shabbat bøn.

Tidligere på dagen ​​var tusinder af mennesker samlet ved Halles Marketplatz, hvor de blokerede letbanen. De flagede med israelske flag, antifascistiske flag, og bar bannere der fordømmer antisemitisme.

”Vi står mellem to flammer,” sagde synagogens gabbai (leder), 59-årige Josef Levin, der kom til Tyskland fra Ukraine i 2004.

”På den ene side har vi neo-fascisterne, og på den anden side har vi indvandrere fra Syrien og andre steder i Mellemøsten, der hader os lige så meget. Og vi er klemt i midten og brænder,” forklarede Levin til Times of Israel.

Du kan læse MIFFs artikler om angrebet i Halle her:


Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem