Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Nynazist stod bag synagogeangrebet i Tyskland

Synagogens sikkerhedsforanstaltninger forhindrede en større massakre.

Terroristen, der angreb en synagoge i den tyske by Halle under Yom Kippur – jødernes mest hellige dag, er den 27 årige nynazist Stephan Balliet.

Gerningsmanden, der blandt andet benægter Holocaust,
læste op fra sit manifest online lige før angrebet, skriver Yedioth Ahronot.

Det var langt fra tilfældigt, at angrebet skete under Yom Kippur. I manifestet skriver Balliet, at der er mange jøder, inklusive ikke-religiøse jøder i synagogen den dag.

I manifestet skriver han også om faldende fødselsrater og øget indvandring til Europa. “Årsagen til alle disse problemer er jøderne,” skriver terroristen.

Den 27-åringe offentliggjorde også en video af angrebet via streamingtjenesten Twitch. Videoen viser, at terroristen forsøger at bryde ind i synagogen, men han er ikke i stand til at bryde gennem den låste dør. Mellem 70 og 80 mennesker var inde i synagogen – der var fuldstændig fyldt under Yom Kippur. Uden synagogens sikkerhedsforanstaltninger kunne angrebet være endt med en større massakre.

I videoen beklager terroristen sig over for seerne, fordi han ikke er i stand til at bryde ind i synagogen, og at han ikke har dræbt flere under sit angreb. To personer blev skudt og dræbt uden for synagogen, derudover blev flere såret. En af de dræbte blev skudt inde i en kebab-restaurant i området. Gerningsmanden brugte flere våben og hjemmelavede bomber ved angrebet.


Under angrebet råber terroristen en række racistiske og antisemitiske ord. Den 27 årige sad i en bil efter angrebet, men blev arresteret af politiet kort efter. Han blev skudt under en skududveksling, men overlevede.

En talsmand for Halle-synagogen beskriver, hvordan de oplevede angrebet.

-Vi så på skærmen, at der var en stærkt bevæbnet mand med en stålhjelm, der forsøgte at skyde sig ind. Han så ud som om han kom fra en specialstyrke. Vi barrikaderede os derinde og ventede på politiet, siger Max Privorozki.

Den tyske forbundskansler Angela Merkels regering har fordømt angrebet under Yom Kippur og lover at indføre hårdere foranstaltninger i kampen mod antisemitisme i landet.

”En synagoge, der blev angrebet på selve forsoningsdagen [Yom Kippur], slår os i hjertet. Vi skal alle handle for at bekæmpe antisemitisme i vores land,” skrev den tyske udenrigsminister Heiko Maas på Twitter.

Mange i Tyskland har kritiseret politiet for at have brugt for meget tid i forbindelse med angrebet. Flere har også udtalt, at det er en skandale, at synagogen ikke havde politibeskyttelse i forbindelse med Yom Kippur.


Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem