Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Shana Tovah med 15,2 millioner jøder i verden

Israelsk flag (Foto: Johnk85, flickr.com)
Flere israelske-arabere taler Israels sag trods hetz på sociale medier, skriver Ben-Dror Yemini. (Foto: Johnk85, flickr.com)
6.9 millioner jøder i Israel og 8.3 millioner jøder i diaspora fejrer Rosh Hashana (jødisk nytår).

Jøder verden over fejrer Rosh Hashana (jødiske nytår) i indeværende uge og i den forbindelse har Jewish Agency publiceret seneste statistik over antallet af jøder på verdens plan, skriver Jerusalem Post.

Der lever 15,2 millioner jøder i verden, det er en stigning fra 15,1 millioner jøder i 2020.

I dag lever der 6,9 millioner jøder i Israel, det er en stigning på hundrede tusinde i forhold til 2020. 8,3 millioner jøder lever i diaspora (på oldgræsk “spredt”. I 586 f.Kr. blev Juda-riget, Yehuda på hebraisk – heraf ordet Yehudi/jøde, blev erobret af babylonierne – nuværende sydlige Irak. Jødernes første tempel i Jerusalem blev ødelagt, størstedelen af det jødiske folk blev udvist til Babylon). Læs om det jødiske folks historie i MIFFs tidslinje HER.

I skrivende stund lever 45,3% af verdens jøder i den jødiske stat, det er en stigning på halvdelen procent i forhold til 2020.

Den anerkendte jødiske demograf professor Sergio Della Pergola fra det hebraiske universitet i Jerusalem står bag statistikken som også vil blive offentliggjort i American Jewish Year Book 2021.

Statistikken inkluderer dem som definerer sig selv som jøder og ikke identificerer sig med anden religion.

Inkluderer man også dem som er berettiget til israelsk statsborgerskab i henhold til tilbagesendelsesloven (Hok Hashvut). Hok Hashvut gælder også dem som har en jødisk bedsteforælder, er antallet af jøder i 25,3 millioner, heraf lever 7,3 millioner i Israel, 18 millioner lever i diaspora. Læs MIFF’s side om det jødiske folk HER.

Den største andel af jøder som lever i diaspora findes i USA med 6 millioner, efterfulgt af Frankrig med 446.000, Canada 393.000, Storbritannien 292.000, Argentina 175.000, Rusland 150.000, Tyskland og Australien 118.000.

Jøder i Danmark og Norge

Både i Danmark og i Norge er det svært at estimere hvor mange jøder der er. Ifølge oplysninger fra Det jødiske samfund i Danmark anslås der at være omkring 6-7.000 jøder, heraf er omkring 1750 medlemmer. Danske jøder består både af religiøse og ikke-religiøse. Medlemstallet i de jødiske menigheder i Danmark falder stødt og tendensen ser ikke ud til at vende, tværtimod. Der findes tre godkendte jødiske menigheder i Danmark. Det jødiske samfund i Danmark er den største af dem som driver den store synagoge i Krystalgade i København. Derudover findes der også den progressive menighed Shir Hatzefon (Nordens Sang) som driver deres egen synagoge samt en mindre og ortodoks menighed som hedder Machsike Hadas (Troens Fastholdere) – også med egen synagoge. I Norge menes der at være omkring 1.500 jøder. De to største jødiske trossamfund i Norge søgte i 2019 statsstøtte for til i alt 830 medlemmer, men der findes også organiserede grupper som er mindre og en hel del norske jøder er ligesom i Danmark, ikke er tilknyttet en religiøs organisation. Læs mere HER.

Læs også tidslinjen over de danske jøders historie i Danmark HER.

Det er godt at der ikke findes en nøjagtig statisktik over hvor mange jøder der lever i Danmark eller Norge. Både i Danmark og i Norge er der religionsfrihed, derfor føres der ikke et offentligt register over hvem der er af jødisk ophav eller er konverteret til jødedommen. I Danmark bor de fleste jøder i København, der findes dog også grupper af jøder i Århus og Odense. Derudover lever der også jøder spredt ud over landet. I Norge er antallet af jøder organiseret i de to synagoger i Oslo og Trondheim faldet stødt – ligesom det også er tilfældet i Danmark.

Fortsat kun få jøder i den arabiske verden

I lande som Emiraterne, Bahrain, Syrien, Jamaica, Cuba, Cypern, Malta, Bosnien, Albanien, Kirgisistan, Tadsjikistan, Sydkorea, Congo og Madagaskar lever der 500 eller færre jøder. I flere arabiske lande er der i dag 0 jøder – læs HER. Læs også om Afghanistans sidste jøde som blev reddet ud af landet sammen med flere afghanere af israelsk forretningsmand og jødisk organisation HER.

– Året 5781 var meget udfordrende i skyggen af en global epidemi, men mere end noget andet lærte det os den sande betydning af gensidigt ansvar blandt det jødiske folk. Tusindvis af nye immigranter kom til Israel med hjælp fra Jewish Agency trods ekstreme vanskeligheder ved internationale rejser. Tusindvis af unge jøder kom til Israel med Masa‘s frivillige- og karriereudviklingsprogrammer. Jewish Agency vil fortsat være en solid bro for solidaritet og gensidigt ansvar mellem hvert eneste jødiske samfund, staten Israel og jøder i diaspora, fortæller formand for Jewish Agency of the Executive and Chairman of the World Zionist Organization, Yaakov Hagoel.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem