Syriens præsident, Ahmed al-Sharaa, har ifølge Bloomberg sagt til den amerikanske politiker Cory Mills, der sidder i Repræsentanternes Hus for Republikanerne og er på besøg i Syrien, at Syrien kan være villig til at tilslutte sig Abraham-aftalerne «under de rette omstændigheder».
Under mødet mellem de to i Syrien, har de blandt andet diskuteret økonomiske sanktioner og en potentiel fredsaftale mellem Israel og Syrien. Mills udtaler til Bloomberg, at han modtog et brev fra præsident al-Sharaa til præsident Trump. Derudover vil Mills, der er kendt for at være en Trump-allieret, informere Trump om samtalen, når han vender hjem til Washington.
Mills og præsident al-Sharaa holdt et langt møde, hvor Mills understregede USA’s krav til Syrien for at lette de økonomiske sanktioner. Et af USA’s krav til Israels naboland er destruktion af alle Assad-regimets kemiske våben.
Under mødet blev de historiske Abraham-aftaler også diskuteret. Tilbage i 2020 fik USA og Trump-administrationen mæglet aftalerne på plads mellem Israel og flere af deres arabiske naboer. Forhandlingerne mundede ud i Abraham-aftalerne mellem Israel, Emiraterne, Bahrain, Marokko og Sudan. Desværre har intern politisk uro i Sudan siden sat aftalen i bero, men alt tyder på, at Sudan ønsker at blive en aktiv del af aftalerne.
Aftalernes positive indflydelse på regionen, kan ikke undervurderes. Aftalerne har fået jødisk liv til at blomstre og mødet mellem israelere og arabere på tværs af grænser, har tilført en helt ny dynamik og økonomisk fordele i Mellemøsten
Massakren der satte en stopper for Abraham-aftalerne, USA og Israel ønsker at udvide aftalerne med flere arabiske lande. I 2023 var Israel tæt på at indgå en aftale med Saudi-Arabien, der er regionens vigtigste spiller. Men det ændrede sig med 7. oktober-massakren mod Israel.
Syrien og Israel har ikke diplomatiske forbindelser og er officielt i krigstilstand. Efter mere end 50 år med Assad-regimet, er der håb om at en ny og bedre æra er på vej. I skrivende stund vides det ikke hvornår en eventuel normalisering vil ske.
Syrien gør fortsat krav på Golanhøjderne, der kom under israelsk kontrol i forbindelse med Seksdageskrigen i 1967. I 1981 annekterede Israel området.
I 2019 anerkendte USA Golanhøjderne som israelsk.
Trods udfordringerne, håber Mills, at en aftale mellem de to lande er mulig. Han udtaler: – Jeg er en forsigtig optimist og vil holde dialogen åben.
Vil #Syrien tilslutte sig Abraham-aftalerne med Israel?#Israel #UAE #Bahrain #Sudan #Morocco https://t.co/PJ0H5Ke8aU
— Med Israel for fred – Danmark (@miffdk) April 25, 2025