Efter to års aflysninger af MIFFs ungsdomstur til Israel grundet Corona, kunne MIFFs unge poltiske talenter endelig komme afsted i år.
Deltagerne er 18 til 30 år, har forskellige politiske holdninger og kommer fra forskellige baggrunde. Den 25. juni tog de sammen med MIFFs organisationssekretær Kjetil Ravn Hansen og MIFFs journalist Bjarte Bjellås som rejseledere afsted med kurs mod verdens eneste jødiske stat.
Selve rejsen gik ikke som planlagt da der ikke er en direkte rute fra Norge til Israel og der var forsinkelser undervejs ved mellemlandingerne. Derfor fik gruppen en ikke-planlagt overnatning i Polens hovedstad, Warszawa:

I Israel ventede et tætpakket program – det startede med rundvisning i Israels hovedstad Jerusalem og byens gamle bydel med MIFFs faste guide Yoni Zierler fra StandWithUs. Zierler gav de unge en spændende rundvisning i byens flere tusindårige historie.

Herefter gik tyuren til Holocaust-museet Yad Vashem i Jerusalem. Museet er en meget stærk oplevelse som sætter gang i mange tanker og giver en helt anden forståelse for hvad der skete under Anden Verdenskrig. Yad Vashems guide var selv efterkommer af Holocaust-overlevende og fortalte mange personlige og stærke historier fra sin familie.

Dagen sluttede med en tur i Machaneh Yehuda-markedet i Jerusalem hvor deltagerne fik en forsmag på Israels rige madkultur som har hentet inspiration fra nær og fjern.

Næste dags tema var «Kampen om Jerusalem». I løbet af dagen så deltagerne flere steder som havde afgørende betydning under Uafhængighedskrigen i 1948 og Seksdagskrigen i 1967. Deltagerne lærte blandt andet om hvordan israelske soldater kæmpede for at holde vejen mellem Tel Aviv og Jerusalem åben. Derudover fik deltagerne også flere relevandte opgaver de skulle løse.

I Jerusalem besøgte gruppen stedet hvor slaget under Seksdagskrigen fandt sted. Deltagerne sluttede dagen med et besøg hos Palestinian Media Watch (PMW) – læs mere om PMW her
Onsdag besøgte deltagerne Israels udenrigsministerium og mødte blandt andre, den erfarne israelske diplomat Eitan Weiss.

Herefter besøgte deltagerne Israels Israels parlament, Knesset. Besøget faldt tilfældigvis sammen at de israelske politikere var ved at stemme om at oplsøe parlamentet. Grundet stigende Corona-smitte, kunne deltagerne ikke komme ind i salen. Alligevel blev det en yderst spændende dag hvor deltagerne fik et unikt indblik i det israelske demokrati i aktion.

Efter turen til Knesset, gik turen videre til Det Døde Hav og hostellet nedenfor Masada. Herefter var der tid til lidt afslapning og om natten gik turen til Mesada for at se solopgangen – læs mere om Masadas særlige historie og hvorfor Masada står på World Heritage listen her.

Varmen i området er ekstrem og derfor skal man bestige bjerget før solopgang for at undgå dehydrering. Fra toppen af Masada fik deltagerne en uforglemmelig oplevelse, et historisk indblik af guiden og en smuk solopgang

Efter Masada-turen var det tid til frokost og videre til badning i Det Døde Hav. Det Døde Hav er også kendt for sine særlige salte og mudder som hjælper folk med hudsygdomme som eksempelvis psoriasis.

Efter Det Døde Hav fik deltagerne en rundvisning i Jordandalen, stedets betydning for Israels sikkerhed og et selvsyn af hvordan sameksistens mellem folk foregår i området.

Det ble besøkt en moshav hvor jøder og arabere jobbet fredelig og idyllisk sammen. Disse to karene, en jøde og en araber, hadde jobbet sammen og vært venner i over 40 år. Noe du ikke hører om i media.

Om aften rejste deltagerne videre til flerdagstur til Tiberias. Her deltog deltagerne blandt andet i Shabbatmiddag hos en israelsk-norsk familie, bådtur i Geneseratsøen og rundvisning ved mange steder kendt fra Biblen.

Lørdag stod den på grillfest hjemme hos tidligere oberstløjtnant Eyal Dror, som også holdt foredrag under MIFFs Israel-konference i Norge tidligere på året. Dror var også guide dagen efter under deltagernes tur til Golanhøjderne.

På Golanhøjderne hørte de unge deltagere om sikkerhedssituationen i det nordlige Israel i dag, om krigene i 1967 og 1973, og om «Operation God Nabo» hvor Israel gav flere tusind syrere såret under den syriske borgerkrig medicinsk hjælp i Israel. Eyal Dror ledede operationen.

Efter nogle uforglemmelige dage i Tiberias gik turen videre til Tel Aviv, med et kort stop på vejen i Casarea. I Tel Aviv fik deltagerne en rundvisning i Jaffas gamle bydel med guiden Zierler. Deltagerne fik også en rundtur i Tel Aviv og et indblik i hvordan byen er vokset fra at være en sanddynge i 1909, til i dag at være Israels økonomiske midtpunkt som driver aktiviteten frem. Byggeaktiviteten i Tel Aviv er enorm og der bygges både leiligheder og kontorer til teknologikæmperne som har fået øjnene op for de mange muligheder i Tel Aviv.

Fra Tel Aviv rejste deltagerne videre sydpå til byen Sderot lokaliseret tæt på græsen til Gaza hvor terrorgruppen Hamas har regeret siden 2007. I Sderot så deltagerne ved selvsyn hvordan det er at leve tæt på Gaza. Sderot menes at være den mest terror-sikret by i verden og det med god grund. Indbyggerne i Sderot har blot 10-15 sekunder fra rakettalarmen lyder til raketterne fra Gaza rammer. På byens legepladser er der opsat særlige sikrede områder (rum) hvor børnene har lært at de skal løbe hen når raketalarmen lyder. Sderot er blevet udsat for raketangreb i mere end 20 år.

Deltagerne kom helt tæt på Gaza da eksperten i Gaza Grisha Yakubovich tog dem hen til en udkigspost som ligger blot 100 meter fra Gaza og fortalte om de helt særlige sikkerhedsudfordringer i Syd-Israel.

Efter et tætpakket program fik deltagerne nogle “slap-af” dage i Tel Aviv, før de rejser hjem til Norge og med sig i bagagen har de fået en helt anden forståelse for den virkelighed som israelerne lever med og som danske og norske medier ikke fortæller.
