I morgern lander præsident Joe Biden i Israel. Biden bliver første amerikanske præsident som flyver direkte fra Israel til Saudi-Arabien. (Foto: NASA HQ PHOTO, President Biden Previews Image from Webb Space Telescope (NHQ202207110008), 11. juli 2022, flickr): https://www.flickr.com/photos/nasahqphoto/

Det Hvide Hus forud for præsident Bidens besøg i Israel: – Vi har fokus på at integrere Israel yderligere i regionen

USAs nationale sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan udtaler at integration af Israel i regionen vil være i fokus under præsident Bidens besøg, men understreger at normalisering mellem Israel og Saudi-Arabien vil tage tid.

Det Hvide Hus udtalte i går at præsident Biden vil have fokus på at fremme af båndene mellem Israel og Saudi-Arabien under sin kommende rejse til Mellemøsten, men at normaliseringen mellem de to lande vil være en “lang proces.” skriver Times of Israel.

Præsident Biden ankommer i morgen i Israel og vil rejse videre til de palæstinensiske selvstyreområder (PA) i Judæa og Samaria (Vestbredden) og derfra rejser præsidenten videre til Saudi-Arabien. Israelske embedsmænd håber at rejsen vil fremme forholdet mellem Israel og Saudi-Arabien.

USA’s nationale sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan nedtonede dog forventningerne til et gennembrud under sin briefing til journalister i Det Hvide Hus mandag: “Hvad angår forholdet mellem Israel og Saudi-Arabien, ønsker jeg ikke at uddybe yderligere forud for det meget intensive arbejde, der vil blive udført under præsidentens kommende rejse. Normalisering af enhver art vil være en lang proces.”

“At fremme fremskridt og momentum i den retning er bestemt noget, vi har fokus på under vores rejse til Mellemøsten,” tilføjede Sullivan.

Biden bliver den første amerikanske præsident, der flyver med direkte rute fra Israel til Saudi-Arabien. I Washington Post beskrev præsident Biden den direkte flyvning som et “lille symbol” på de forbedrede bånd mellem Israel og den arabiske verden og “skridt mod normalisering.”

Sullivan udtaler at præsidentens direkte flyvning mellem to de lande “i sig selv et meningsfuldt skridt og et usædvanligt skridt, som viser hvad der kan være i vente ved yderligere integration i regionen,” sagde Sullivan.

Sullivan sagde desuden at Iran er indstillet på at sende bevæbnede droner til Rusland for deres krig i Ukraine og at Irans atomprogram og andre aktiviteter i regionen vil blive diskuteret under Bidens rejse.

Sullivan understregede at der ikke er sat en deadline for Irans genindtræden i en atomaftale med verdensmagterne samt at aftalen var “på bordet” og lovede flere sanktioner og andre straffeforanstaltninger, hvis Teheran ikke accepterer en aftale. Forhandlingerne gik i stå for flere måneder siden.

Israels viceudenrigsminister Idan Roll udtalte mandag, at normalisering med Saudi-Arabien vil ske i etaper, i modsætning til Abraham-aftalerne i 2020, hvor Israel normaliserede forholdet med Emiraterne, Bahrain, Sudan og Marokko. Roll håber dog, at Bidens rejse vil fremme forholdet.

Israels forsvarsminister Benny Gantz udtalte i sidste uge, at der kan være et muligt “gennembrud” under Bidens besøg i bestræbelserne på at opbygge en regional militær alliance mod Iran, der vil omfatte Saudi-Arabien.

Gantz har for nylig talt om USA-ledede bestræbelser på at etablere en regional luftforsvarspagt mellem Israel og dets arabiske allierede i regionen mod truslen fra iranske droner og missiler. Landene i en sådan alliance forventes at omfatte Emiraterne, Egypten, Jordan, Bahrain, Saudi-Arabien og Qatar.

Gantz sagde mandag, at Israel vil drøfte samarbejdet med præsident Biden under hans besøg.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp