Her ses Irans prøveaffyring af ballistiske missiler, 15. januar 2021. (Foto: Den iranske revolutionssgarde)

Det Hvide Hus: – Iran kun uger fra at kunne udvikle atomvåben

En proces, der tidligere ville tage mindst et år, kan nu gennemføres på få uger. USA er bekymret over udviklingen.

Det Hvide Hus er bekymret over at Iran har eskaleret sit atomprogram. Tidligere blev det anslået at det ville tage den islamiske republik mindst et år at udvikle atomvåben, nu viser det sig at Iran kan nå dertil i løbet af blot få uger.

– Det bekymrer os absolut, udtaler pressetalskvinne Jen Psaki.

Meddelelsen fra Det Hvide Hus kommer efter rapporter om at der kun er en «meget lille chance» for en ny atomaftale med Iran. Forhandlingerne med Iran om en ny atomaftale har stået på i flere måneder og har i skrivende stund ikke givet resultater.

Hvor lang tid det vil tage Iran at udvikle atomvåben afhænger af hvor hurtigt de kan samle spaltbart materiale til atomvåben, hvis de vælger at gøre det. Processen er gået fra at tage mindst et år til blot til at kunne gøres i løbet af blot få uger eller endda endnu kortere tid, skriver Israel Hayom.

Israels nationale sikkerhedsrådgiver Eyal Haluta rejste for nylig til Washington for at diskutere situationen med sine amerikanske samarbejdspartnere.

USAs sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan understreger at USA deler Israels bekymringer om truslerne mod deres sikkerhed – først og fremmest fra Iran og iranske støttespillere i regionen, ifølge en udtalelse fra Det Hvide Hus.

Den israelske historikeren Benny Morris har skrevet om hvordan israelske ledere før eller siden vil stå overfor et umuligt valg: Enten at leve med at Iran har atomvåben eller bombe Irans atomplaner.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp