Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Israel kan sove trygt om natten med Bidens udenrigspolitiske ledelse

Joe Biden besøgte Israel for sidste gang som vicepræsident i 2016. Her mødte han premierminister Benjamin Netanyahu. Nu har Biden valgt sin udenrigspolitiske ledelse, et valg som Israel kan være tryg ved. (Foto: US Embassy)
Jerusalem kunne næppe have håbet på et bedre valg, skriver Herb Keinon.

Af de 20 kandidater som i starten af Demokraternes primærvalg i 2019 kæmpede for at blive partiets præsidentkandidat, var valget af Joe Biden og Kamala Harris sandsynligvis det bedste valg Israel kunne have håbet på, skriver den anerkendte journalist og kommentator Herb Keinon i avisen Jerusalem Post.

Keinon henviser til at flere af kandidaterne som kæmpede om at blive Demokraterne præsidentkandidat, som Bernie Sanders, Elizabeth Warren og Beto O’Rourke, offentligt kritiserede den israelske ledelse. Flere åbnede også op for at tilbageholde USAs militære bistand til Israel for at presse dem til at ændre politik. Det var udspil som slog godt igennem i den progressive del af det Demokratiske parti.

«Da Biden vandt nomineringen, og senere præsidentvalget, blev bekymringen hos dem som følger nøje med i de israelsk-amerikanske bånd flyttet. For selv om Biden og Harris kommer fra partiets moderate fløj og deler partiets traditionelle støtte til Israel, frygtede mange at Biden ville give de progressive og mere Israel-kritiske stemmer plads i udenrigspolitikken som en tak for at de hjalp ham med at vinde valget», skriver Keinon.

Mange kommentatorer og eksperter mente Bidens valg af udenrigspolitisk ledelse ville vise hvilken slags politik han vil føre overfor Israel.

«Med Bidens udnævnelse af Tony Blinken som udenrigsminister og Jake Sullivan som national sikkerhedsrådgiver, så kender Israel nogle af dem som vil bistå præsidenten i sager som er vigtige for Israel, og landets værste mareridt er definitivt ikke blevet til virkelighed», skriver kommentatoren.

Det er ikke et team som vil fremme de progressives politik mod Israel. Snarere er de centrister og moderate som, selv om de måske ønsker at genoptage atomaftalen med Iran og er imod Israels bosættelsespolitik, i det store og hele ser Israel «som den venlige» i regionen.

«I lighed med Biden og Harris var Blinken sandsynligvis også – set fra et israelsk perspektiv – det bedste valg af en udenrigsminister», skriver Keinon.

Blinken, som selv er jøde, havde Samuel Pisar som stedfar. Pisar overlevede koncentrationslejrene Auschwitz og Dachau og blev senere en yderst anerkendt advokat og rådgiver for præsident John F. Kennedy. I et interview med Washington Post fortalte Pisar hvordan stedfarens livshistorie havde påvirket hans liv og virke.

Tony Blinken bliver Bidens udenrigsminister. Her under et møde med Netanyahu i 2016 som viceudenrigsminister.

Under valgkampen mødte Blinken ofte jødiske vælgere. Han påpegede overfor dem at Biden aldrig ville lufte uenigheder mellem USA og Israel i offentligheden, hvilket står i skærende kontrast til præsident Obama-administrationen – og at han heller aldrig vil bruge amerikansk militærhjælp som et pressionsmiddel til at påvirke israelsk politik.

Efter at have arbejdet som Bidens nationale sikkerhedsrådgiver mens Biden var vicepræsident, sikkerhedsrådgiver under præsident Barack Obama og senere viceudenrigsminister fra 2015 til 2017, har Blinken fået et godt kendskab til israelske embedsmænd og arbejdet konstruktivt med dem.

«Hans kandidatur som udenrigsminister var helt klart favoriseret foran Susan Rice, som Netanyahus administration havde et vanskeligt forhold til, og senator Chris Murphy, som var favoritten blandt mange af de progressive», skriver Keinon.

Også den nationale sikkerhedsrådgiver Sullivan er en som israelerne kender og som de tidligere har arbejdet tæt med. Han bliver også anset for at være venlig overfor Israel, selv om han medvirkede til atomaftalen med Iran.

Michele Flournoy er aktuel som forsvarsminister. Det vil være et godt valg for Israel, mener Keinon. (Foto: Flickr)

Biden har endnu ikke valgt en forsvarsminister. En af de ledende kandidater til posten er Michèle Flournoy, som har lang erfaring bag sig i det amerikanske forsvarsministerium. Hun har tidligere haft den tredje øverste civile stilling i Pentagon. Israel har haft et rigtig godt samarbejde med hende, men grundet hendes bånd til forsvarsindustrien er hun ikke særlig populær blandt de progressive. De havde ønsket en anden kandidat.

«Hvis de progressive skulle forhindre hende i at blive unævnt til forsvarsminister, vil det blive anset for at være et tab i Jerusalem», skriver Keinon.

En udnævnelse til det nationale sikkerhedsråd som Israel havde været foruden er tidligere udenrigsminister John Kerry, som har fået den nyoprettede post som præsidentens specialudsending for klima. Kerry var en af de fremmeste talspersoner for atomaftalen med Iran og var en hård kritiker af Israels politik overfor palæstinenserne. Han lagde skylden for den manglende fredsaftale på israelske bosættelser snarere end palæstinensisk politik og terror.

«Men som klimachef vil det kun være en lille del af Kerrys portefølje som vil berører spørgsmål knyttet til Israel. Alligevel vil han have et sæde i det nationale sikkerhedsråd, hvor mange sager knyttet til Israel vil blive diskuteret – og som medlem af sikkerhedsrådet vil præsidenten absolut være lydhør overfor Karry», slutter Keinon.

Den tidligere udenrigsminister John Kerry er nok valget som Israel er mindst glad for, men han vil sandsynligvis ikke arbejde med anliggender som omhandler Israel. Her er Kerry i et møde med Netanyahu i Berlin i oktober 2015. (Foto: Amos Ben Gershom)

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem