Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Hvad amerikanske jøder (og de fleste danskere) ikke forstår angående Israel

(Illustrationsfoto: asterix611, flickr.com)
USA og Israel er to meget forskellige projekter.

Næste uge er der valg i Israel. I USA håber mange af de amerikanske jøder, at Benjamin Netanyahu taber valget, skriver den amerikansk-israelske forfatter Daniel Gordis i New York Post. Det meste af det, han skriver om amerikanske jøder, gælder også for de fleste danskere.

“Der er en relativ stor chance for, at Netanyahu vinder valget. Hvis han ikke vinder, vil vinderen højst sandsynligt komme fra Israels politiske centrum. Og hvis det passer, vil amerikanske jøder få en brat opvågning. For det er ikke særlig sandsynligt, at israelsk politik, som de så længe har kritiseret, vil ændre sig,” skriver Gordis.

Netanyahu har generelt været meget tilbageholdende med at bruge militær magt. Nogle af de kandidater, som er hans politiske modstandere, har varslet, at de vil slå hårdt ned på Gaza, hvis raketangrebene mod Israel fortsætter (det har Netanyahu undladt at gøre de seneste fem år). Oppositionen vil være lige så fast besluttet som Netanyahu på at forhindre Iran i at få atomvåben.

Benny Gantz, som er Netanyahus største udfordrer, havde nok ikke kæmpet ligeså hårdt for at få vedtaget nationalstatsloven (som Gordis mener, at Netanyahu brugte som et billigt politisk stunt til at sikre sig stemmer), men der er ingen tvivl om, at han (som de fleste israelere) er enig i det væsentligste i loven. 

Gordis påpeger, at USA og Israel er to meget forskellige projekter. I den første sætning af den amerikanske uafhængighedserklæring står der: “Når der i menneskenes historie ….”. I Israels uafhængighedserklæring står der: “Israel var fødestedet for det jødiske folk ….”. USA blev oprettet med henblik på at give folk, der søgte frihed, en ny start. Israel blev oprettet for at være nationalhjemmet til det jødiske folk.

Amerikanske jøder råber: “Stands besættelsen.” Det samme råber mange i Danmark også. Men israelerne er også trætte af besættelsen – de aner bare ikke, hvordan de skal standse den uden, at Vestbredden bliver en rugekasse for terrorister, som det skete i Gaza efter Israels tilbagetrækning i 2005. Det er en risiko, israelerne ikke er villige til at løbe. Når amerikanske jøder siger: “Stands besættelsen,” lyder det i israelske ører ligesom, når der bliver sagt: “Afskaf skatter og afgifter.” Det er en rigtig god idé men fuldstændig urealistisk, skriver Gordis.

Amerikanske jøder ser på Israels forhold til palæstinenserne som et menneskerettighedsspørgsmål. Israelerne ser det som et spørgsmål om overlevelse.

-Et lands vigtigste pligt er at beskytte sine borgere og enhver regering, som bliver valgt i Israel vil forstår det. Israels politik overfor palæstinenserne vil næppe ændre sig, før palæstinenserne erklærer, at de standser deres kamp for at ødelægge Israel. Det vil ikke ske lige med det første og det er derfor, venstreorienterede amerikanske jøder vil blive meget skuffede, hvis Netanyahu skulle tabe valget.

Alle statsministerkandidaterne ved Knessetvalget i 2019 forstår, at deres højeste prioritet er at beskytte verdens eneste jødiske stat.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem