Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Israels premierminister slog et slag for en tostastløsning fra FN’s talerstol

Her ses Israels premierminister Yair Lapid på FN generalforsamlingens-talerstol. (Foto: FN)
Yair Lapid: - Vi har blot èn betingelse til en palæstinensisk stat, den skal være en fredelig stat. Den må ikke blive en terrorbase som truer Israels sikkerhed. Vi skal fortsat have ret til at beskytte alle vores indbyggere.

Fra talerstolen i FNs generalforsamling i går, tog Israels premierminister Yair Lapid til orde for etableringen af en palæstinensisk stat, under forudsætning af at den bliver fredelig. Lapid tilføjede at flertallet af Israels befolkning ønsker en to-statsløsning «det samme gør jeg»: – En aftale med palæstinenserne baseret på to stater til to folk, vil være godt for Israels sikkerhed, øknomi, sikkerhed og vores børns fremtid

Vi har blot èn betingelse til en palæstinensisk stat, sagde Lapid: – En fremtidig palæstinensisk stat skal være en fredelig stat. Den må ikke blive en terrorbase som truer Israels sikkerhed. Vi skal fortsat have ret til at beskytte alle vores indbyggere.

– I kan bede os om at leve i henhold til FN-pagtens værdier, men I kan ikke bede os om at død for dem, understregede Lapid.

Lapid fortalt om sin far og bedstefar – faren overlevede Holocaust, det gjorde bedstefaren ikke: – Vi vil leve i fred, men kun hvis freden vil bringe os sikkerhed. Kun hvis freden ikke truer os endnu mere, under henvisning til hvad der skete efter Israel trak sig helt ud af Gaza i 2005 og bosættelserne der blev fjernet. I stedet for at udvikle Gaza, ødelagde palæstinenserne der de flere tusind drivhuse som Israel efterlod. I 2007 tog den iransk-støttet terrorgruppe Hamas kontrollen fra Fatah som kontrollerer de palæstinensiske myndigheder i Gaza. Hamas smed Fatah-folk, homoseksuelle og andre fra tagene og har siden angrebet israelske byer med over 20.000 raketter.

Det er ikke første gang en israelsk leder har slået et slag for etablering af en palæstinensisk stat. Problemet er at de palæstinensiske leder har afvist alle tilbud om en stat. Faktisk har arabiske ledere afvist etableringen af en arabisk stat side om side med en jødisk stat siden 1937. Den arabiske højre komité hævdede at Palæstina var opfundet af zionisterne, fordi landet altid havde tilhørt Syrien. «Der findes ikke et land som hedder Palæstina. ‘Palæstina’ er et udtryk som zionisterne opfandt. Der findes ikke noget Palæstina i Bibelen. Vores land har i hundredevis af år været en del af Syrien. ‘Palæstina’ er fremmed for os. Det er zionisterne som introducerede det,» sagde Awni Abd al-Hadi, sekretær for Den arabiske højre komité til den britiske Peel-kommission (samme kommission tilbød i 1937 araberne en stat – svaret var NEJ).

I 2008 udtalte Saeb Erekat: – Abbas sagde nej til 100% af Judæa og Samaria (Vestbredden), et delt Jerusalem og indrejse af 150.000 flygtninge til Israel.

Hvor mange gange vil du gætte på at palæstinensiske ledere har sagt NEJ til en palæstinensisk stat? Se svaret her.


Lapids udsagn i FN har medført stor kritik af ham på hans politiske hjemmefront inkl. hans største politiske rival Benjamin Netanyahu som konkurrerere med Lapid om premierminister posten ved Israels kommende valg primo november.

Mens Lapid talte i FN, udtalte Netanyahu: – Lapid vil have palæstinenserne tilbage på verdenssamfundets dagsorden.

Lapids politiske allierede i centrem og venstrefløjen støttede hans budskab.

USAs præsident Biden har rost Lapid og kaldt hans tale for modig «Jeg kunne ikke være mere enig», udtalte præsidenten.

Udover at tale om palæstinenserne, talte Lapid også om Israels ønske om fred med hele den arabiske verden. Han advarede samtidig om at et Iran med atomvåben udgør en reel fare for hele verden, ikke kun for Israel: – Hvis Iran får atomvåben vil de bruge dem. Det eneste som kan forhindrer Iran i at udvikle atomvåben er en troværdig militær trussel fra verdenssamfundet.

Se premierminister Lapids tale her:

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem