Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

I to år har Iran smuglet våben ind til terrorister i Judæa og Samaria

Her ses nogle af de iranske våben som blev forsøgt smuglet ind i Judæa og Samaria (Vestbredden), 25. marts. (Foto: Shin Bet)
Målet er at skabe ustabilitet og kaos i de palæstinensiske selvstyreområder.

Gennem et skjult og multinationalt netværk af efterretningsagenter, terrorgrupper og kriminelle bander har Iran de seneste to år oversvømmet de palæstinensiske myndigheders (PA) selvstyreområder i Judæa og Samaria (Vestbredden) med våben, skriver The New York Times (NYT). Irans mål er at skabe ustabilitet og kaos i Judæa og Samaria og dermed true Israels sikkerhed.

Ifølge avisen smugles våbnene ind via ruter gennem Iran, Irak, Syrien, Libanon og Jordan. Derefter transporteres våbnene ind over grænsen fra Libanon og Jordan. Operationen er helt afhængig af beduiner, der smugler våbnene ind i Judæa og Samaria (Vestbredden).

Avisen har talt med anonyme iranske embedsmænd, der fortæller at våbnene ikke går til én bestemt terrorgruppe, fordi målet er at fylde området med våben i et forsøg på at “skabe uroligheder” mod Israel.

Den 25. marts meddelte Israels interne efterretningstjeneste Shin Bet, at de havde stoppet en iransk våbenforsendelse til terrorister i Judæa og Samaria. Blandt de konfiskerede våben var kampgevær, miner, granater og missiler.

Israel frygter at Iran som også forsyner terrorister i Gaza med våben, med deres våbensmugling vil sætte gang i en voldsbølge i Judæa og Samaria. Iran har allerede brugt sine tilhængere i Libanon, Irak og Yemen til at angribe Israel.

Angrebene har ført til øget spænding mellem Israel og Iran. Spændingen kulminerede med et luftangreb i Damaskus den 1. april, hvor syv medlemmer af Irans revolutionsgarde blev dræbt. Iran anklager Israel for at stå bag angrebet.

En af de dræbte var Irans øverste leder i regionen, Mohammad Reza Zahedi. Han havde ansvaret for iransk-loyale militsers angreb mod Israel. Han var også en af ​​dem, der havde ansvaret for Irans våbensmugling til Judæa og Samaria. Iran har lovet hævn mod Israel efter drabet på Zahedi og de øvrige i revolutionsgarden.

NYT skriver at et israelsk luftangreb i det østlige Syrien den 26. marts var rettet mod iransk våbensmugling. 15 mennesker blev dræbt i angrebet.

Det vides ikke, hvor mange våben Iran har formået at smugle ind i Judæa og Samaria i løbet af de seneste to år. Det menes at især skydevåben som pistoler og kamprifler er blevet smuglet ind i området, men også mere avancerede våben som panserværnsmissiler og raketdrevne granater menes at være blevet smuglet ind til området.

De fleste våben menes at være blevet smuglet ind over grænsen fra Jordan. Det skyldes at grænsen både er lang og er Israels mindst bevogtet grænse. I løbet af de seneste år har Israel stoppet flere våbensmuglinger langs grænsen til Jordan.

Ultimo november 2023, stoppede Israel rekord stor våbensmugling på vej ind fra Jordan.

Her ses israelske politibetjente foran de beslaglagte våben som blev forsøgt smuglet ind i Israel via Jordan. (Foto: Israelsk politi)

Shin Bet udtaler at de ser med stor alvor på Irans forsøg på at true Israels sikkerhed.

Fatah (partiet som kontrollere de palæstinensiske myndigheder), anklager også Iran for at sprede kaos i deres selvstyreområder.

Fatah udtaler at: «vores hellige sag og vores folks blod» ikke må blive misbrugt af Iran.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem