Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

DR overtræder egne etiske regler med sin Israel-dæmonisering

Her ses israelske gidsler omringet af bevæbnede terrorister mens terrorgruppen Hamas overfører dem til Røde Kors i Gaza, 28. november 2023. (Foto: Flash90)
Dan Harder: - Det er umuligt at bekæmpe antisemitisme i Danmark, så længe den næres af anti-jødiske løgne fra nogle af landets fremtrædende institutioner for folkelig oplysning, inkl. universiteter, forskningsinstitutter og DR.

MIFF har delt flere artikler fra Dan Harder som driver hjemmesiden www.israel-online.dk. På hjemmesiden kan du læse om mediernes Israel-dækning og relaterede emner.
For nyhedsmails, skriv til: nyhedsbrev@israel-online.dk.

Her er Dans seneste opdatering om Sydafrikas absurde anklager mod Israel om folkedrab ved Den Internationale Domstol (ICJ) i Haag:

Sydafrika har som bekendt anlagt sag ved den internationale domstol i Haag med en anklage om, at Israel begår folkemord på palæstinenserne i Gaza. I den forbindelse skriver DR-journalist Sean Coogan i en artikel på dr.dk samt i en notits på DR’s liveblog med titlen “Eksempler på udtalelser fra israelske ministre”:

“Ifølge anmodningen [fra Sydafrika] henviste den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, til den bibelske fortælling om den totale ødelæggelse af området Amalek i et brev til soldater og officerer den 3. november 2023 og citerede følgende: “Drag ud, angrib Amalek og forbyd alt, der tilhører ham. Skån ingen, men dræb på samme måde mænd og kvinder, småbørn og spædbørn, okser og får, kameler og æsler.”

Det er en infam, antisemitisk løgn. Det er simpelthen usandt – både at Netanyahu skrev sådan i sit brev til soldaterne, og at Sydafrika påstår, at Netanyahu skulle have skrevet det.

Virkeligheden er som følger: I Netanyahus brev af 3. november (som kan læses i helhed her, oversat til engelsk) stod der med reference til jødernes bibelske fjende, Amalek: “We have always fought bitter enemies who have risen up against us to destroy us. (…) The current fight against the murderers of Hamas is another chapter in the generations-long story of our national resilience. ‘Remember what Amalek did to you.’ We will always remember the horrific scenes of the massacre on Shabbat Simchat Torah, Oct. 7, 2023.”

Der står ikke andet i brevet om Amalek. Man kan mene, hvad man vil, om brugen af sådan en bibelsk reference. Men det fremgår tydeligt af Netanyahus brev, at han opfatter Hamas – specifikt, ikke palæstinenserne – som endnu en fjende i en lang række af fjender. Der indgår intet kald til angreb på civile.

Netanyahu har også tidligere i krigen, i en tale til nationen 28. oktober, refereret til oldtidens fjende, Amalek (her i Sky News’ simultanoversættelse fra hebraisk): You must remember what Amalek has done to you, says our Holy Bible. And we do remember. And we are fighting. Our brave troops and combattants who are now in Gaza (…) are joining this chain of Jewish heroes, a chain that has started 3,000 years ago.”

(Officiel oversættelse til engelsk her‘Remember what Amalek did to you’. We remember and we fight. Our brave soldiers who are now in Gaza (…) join a chain of heroes of Israel that has continued for over 3,000 years.”)

Her bruger Netanyahu samme bibelcitat fra Femte Mosebog, vers 25:17. Han nævnte heller ikke her andet om Amalek. Lidt efter i samme tale sagde Netanyahu: “The IDF does everything to avoid harming non-combatants. I again call on the civilian population to evacuate to a safe area in the southern Gaza Strip.” (officiel oversættelse)

Så der er ingen opfordring til drab på civile i hverken Netanyahus brev eller hans tale. Som det ses, tværtimod.

Den bibeltekst, som Sean Coogan fejlagtigt påstår, at Netanyahu skal have citeret, og som indeholder en opfordring (fra Gud) til at dræbe civile, er fra et helt andet sted i Bibelen, nemlig Første Samuelsbog, vers 15:3.

I et muligt forsøg på at fralægge sig ansvaret for sin antisemitiske misinformation, skriver Sean Coogan nederst i liveblog-notitsen (men ikke i artiklen): “Men ifølge den israelske repræsentant er der flere eksempler på misvisende gengivelser fra Sydafrikas side. Herunder hvad angår Netanyahus udtalelser om Amalek.”

Det er rigtigt. Men det fritager ikke Sean Coogan for ansvar. For det værste ved hans påstand er, at Netanyahu end ikke i det sydafrikanske anklageskrift (som kan læses her) beskyldes for at have sagt eller skrevet, som påstået.

Sydafrikanerne citerer ganske rigtigt passagen fra Første Samuelsbog i et manipulatorisk forsøg på at kæde Netanyahus udtalelse sammen med folkemord. Men de påstår ikke, at Netanyahu skulle have sagt eller skrevet sådan. Det er Sean Coogans eget – tilsvarende dybt uredelige – påfund at fremstille det sådan.

Det er da heller ikke lykkedes mig at finde andre medier på nettet, som støtter Sean Coogans udlægning. Selv ikke notorisk anti-israelske, arabiske kilder påstår, at Netanyahu skulle have citeret sådan fra Bibelen, som Sean Coogan angiver. Israel har med rette beskrevet Sydafrika, som Hamas’ juridiske arm. Sean Coogan og DR placerer sig således længere ude på det anti-israelske propagandaoverdrev end Sydafrika.

Mens Sean Coogan støtter Sydafrikas perfide anklage om folkemord, og endda giver skruen et ekstra vrid, skal det bemærkes, at han omvendt ikke holder sig tilbage med kritik og “perspektivering,” når det gælder israelske synspunkter. Det kan man se af en række andre liveblog-notitser med rapportering fra retssagen i Haag, ligeledes fra i går, hvor Sean Coogan flittigt agerer advokat imod Israel i real time. Jeg vedhæfter screenshots med tre eksempler i rap. Set i det lys, kunne han jo også tilsvarende have korrigeret Sydafrikas misinformation i Haag. Men det gjorde han ikke. Tværtimod.

I et tidligere nyhedsbrev fortalte jeg, hvordan Sean Coogan på dr.dk kolporterede Hamas’ løgn om, at 69% af de dræbte i Gaza skulle være kvinder og børn. Da de grupper udgør 75% af Gazas samlede befolkning, betyder den påstand implicit, at Israel næsten kun har ramt civile (92%, når man inkluderer civile mænd). Det er selvfølgelig ikke sandt.

Trods mine mange henvendelser nægter DR’s udlandsredaktion fortsat at nævne Israels estimat over, hvor stor en del af de samlede tab i Gaza, som er militante (pt. ca. 8.500). Man insisterer altså på alene at formidle Hamas’ tabstal, uden at den anklagede part, Israel, kommer til orde. Det er en grov overtrædelse af DR’s egne journalistiske, etiske regler. Sagen ankes i nær fremtid til organisationens ankeinstans, så DR’s generalsekretær kan tage stilling til den.

Man kan kun begræde DR’s aktive bidrag til dæmoniseringen af den jødiske stat. Det bliver praktisk talt umuligt at bekæmpe antisemitisme i Danmark, sålænge den næres gennem fortsatte anti-jødiske løgne af nogle af landets ypperste institutioner for folkelig oplysning, herunder universiteter, forskningsinstitutter og Danmarks Radio.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem