Mens israelere faster, beder i synagogerne og cykler på bilfrie veje, er Israels sikkerhedstjenester i højt beredeskab for at undgå terrorangreb. (Foto: Mark Nakasone, 4. oktober 2014, flickr)

IDF i højt bredeskab mens Israel er lukket ned på Yom Kippur

Mens Israel er lukket ned, er IDF ekstra vågen.

Siden tirsdag eftermiddag har tiden stået stille i Israel – landet er lukket ned for at give plads til den mest hellige helligdag i den jødiske kalender – læs om Yom Kippur fasten og dens betydning i den jødiske tro her.

Samtidig er alle Israels sikkerhedsstyrker i højt beredskab midt i en tid med stigende terror.

Luftrummet over Israel er lukket – al aktivitet Ben Gurion lufthavn stoppede i går kl. 14.00 – lufthavnen åbner igen i aften, skriver Times of Israel.

Alle grænseovergange er lukket frem til i aften. Al offentlig transport, radio og tv er også lukket ned.

Traditionen tro benytter børn og voksne sig af de bilfrieveje til at cykle og gå hvor de vil – kun meget få israelere bryder tabuet om at køre bil under Yom Kippur fasten.

Alle Israels sikkerhedsstyrker- og redningstjenester i højt beredskab. Israels forsvarshær (IDF) har lukket grænseovergangen til Hamas-kontrolleret Gaza og Judæa og Samaria hvor de palæstinensiske myndigheder (PA) har selvstyre over en del af området. Det gøres som en forebyggende foranstaltning fordi terrortruslen mod Israel altid er ekstra høj under de jødiske helligdage, det gælder især for perioden omkring Rosh Hashanah (jødisk nytår) og Yom Kippur.

Israelske sikkerhedsembedsmænd har modtaget over 80 advarsler eller efterretningstips om mulige terrorangreb. Tallet er højere end sidste år, hvor to palæstinensiske sikkerhedsfanger var på flugt efter de flygtede fra et højsikkerhedsfængsel og Israels sikkerhedsstyrker kæmpede med en bølge af knivterror.

Advarslerne om terror kommer samtidig med Israel står over for flere sikkerhedsudfordringer midt helligdagperioden. I Judæa og Samaria har spændingerne længe været stigende og IDF har været nødsabget til gennemføre flere anti-terroraktioner i Jenin hvor PA har mistet kontrollen og terrorgrupper har skabt en terrorredde som udklækker terrorister, der truer Israels sikkerhed. Også i Jerusalem har spændingerne været stigende og der har været flere sammenstød mellem IDF og palæstinensere i Øst-Jerusalem og i Den Gamle By, blandt andet fordi den iransk-støttet terrorgruppe Hamas som kontrollerer Gaza, forsøger at antænde situationen ved at sprede propaganda om at Al Aqsa moskeen er i fare. Derudover oplever Israel en terrorbølge mod israelere i Judæa og Samaria hvor terror er blevet dagligdag.

Ifølge den israelske nyhedskanal Channel 13 news, er der blevet tilføjet 26 militærbataljoner over Yom Kippur som forstærkning og flere tusind israelske soldater vil forblive i Judæa og Samaria samt langs sikkerhedsbarrieren. Soldaterne skal hovedsageligt sørge for sikker trafik og sikkerheden i de israelske bosættelser i Område C i Judæa og Samaria.

Antallet af bataljoner i Judæa og Samaria har siden marts været sat op til 26, hvor den seneste terrorbølge mod Israel begyndte og IDF lancerede Operation Breakwater som svar på terroren som i skrivende stund har kostet 19 personer livet. De fleste terrorister bag terrorbølgen kom fra Jenin.

Over 2.000 palæstinensere er blevet anholdt siden marts og over 200 palæstinensere er blevet dræbt.

De fleste af de dræbte var eftersøgte terrorister der skød mod IDF eller unge, der kastede brandbomber og sten efter IDF-soldater.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp