Maskeret palæstinenser kaster benzinbombe i Judæa og Samaria (Vestbredden). (Illustrationsfoto: Flash90)

– Sikkerhedssituationen i Judæa og Samaria tæt på kaos

David Hacham, ekspert i arabiske anliggender: - Magtkampen i det palæstinensiske selvstyre er i fuld gang, i Israel er det femte valg på tredje år om hjørnet og terrorgruppen Hamas står klar til at slå til så snart det er muligt.

Situationen i Judæa og Samaria (Vestbredden) nærmer sig et farligt vendepunkt, siger IDF oberst (res.) David Hacham, der i dag er senior forskningsmedarbejder i MirYam Institute, skriver Jewish News Syndicate (JNS).

Hacham er tidligere rådgiver i arabiske anliggender for syv israelske forsvarsministre. Ifølge Hacham spiller flere faktorer ind i en eventuel hurtig eskalering af sikkerhedssituationen i området: – Vi kan ikke udelukke muligheden for en væsentlig eskalering, der vil nå et punkt med folkelig uro og flere terrorangreb mod IDF og civile mål i Israel.

En af nøglefaktorerne bag den øgede risiko for vold og terror, er den voksende ustabilitet i det palæstinensiske selvstyre (PA), forårsaget af den igangværende magtkamp over hvem der skal efterfølge nuværende PA-formand og præsident, 86-årige Mahmoud Abbas. Hacham siger: – Han nærmer sig slutningen af ​​sin embedsperiode som PA-formand, Fatah-leder og leder af PLO’s eksekutivkomité – poster han har siddet på siden han overtog dem efter Yasser Arafat døde i 2004.

– Nogle af kandidaterne til at efterfølge Abbas er bakket op af bevæbnede militser, der følger deres ordrer. Som følge heraf kan politiske stridigheder blusse op og blive til voldelige udbrud, selvom de mulige efterfølgere måske er i stand til at bilægge uoverensstemmelserne uden en borgerkrig. Det mest sandsynlige scenarie er et begrænset internt sammenstød, siger Hacham.

Bliver konkurrencen om at efterfølge Abbas for blodig, kan Israel, arabiske stater som Jordan og Egypten, USA og EU gribe ind, siger Hacham.

Stillet over for de interne opdelinger, kan fraktionerne som er baseret på regionale og stamme-/klanidentiteter, kan de eskalerer i PA’s områder i Judæa og Samaria – de første gnister ses allerede, ifølge Hacham.

“Folks adfærd [i de områder] styres i højere grad af traditionelle stamme-/klanregler end af retssystemet eller PA’s sikkerhedsstyrker. Spændingerne på den palæstinensiske arena er forbundet med PA’s svaghed og PA’s sikkerhedsstyrker er bange for at beskæftige sig med bevæbnede terrorister, i stedet forsøger de at undgå dem, siger Hacham.

En anden faktor er den nye generation af terrorister i det nordlige Samaria – de er et resultat af magtvakuumet opstået som følge af PA’s svaghed, forklarer Hacha og tilføjer at udbredt utilfredshed blandt palæstinensere over fastfrysningen af ​​den diplomatiske proces med Israel har givet endnu mere næring til ustabiliteten: – Det gælder især i Samaria, i Jenin og i Nablus, der set med israelske øjne er blevet ekstremistiske terror-byer, og med palæstinensiske øjne, nationalistisk-revolutionære byer. Det samme er også ved at ske længere sydpå, i Judæa, i Hebron, forklarer Hacham.

– Væbnede angreb er blevet en hverdagstrussel – normalt er de rettet mod IDF-stillinger, kontrolposter og israelske civile i sektoren, siger Hacham.

– Stort set alle IDF-operationer i Jenin og Nablus samt landsbyer i området, er ledsaget af skud. Det indikerer at terrorister har let adgang til automatvåben, tilføjer Hacham.

– Fordi det er sporadisk, ineffektiv beskydning fra unge terrorister, der mangler færdigheder og operativ erfaring, resulterer størstedelen af skudhændelserne ikke i sårede israelske soldater. Terroristerne, hvis organisatoriske troskab er uklart, støttes økonomisk og militært af etablerede palæstinensiske terrorfraktioner, siger Hacham.

Men i takt med at skudkampene fortsætte, vil terroristerne få mere erfaring og selvtillid, hvilket vil gøre dem meget farligere, siger Hacham: – De er stærkt påvirket af sociale medier hvor de bliver glorificeret og hyldet som helte. Faktisk udføres de lokale terroroperationer af uerfarne unge, som ikke var der under Anden Intifada [2000-2005]. Men vi må ikke undervurdere faren. Vi må forvente at de unge terrorister med tiden vil få mere operationel erfaring, mere selvtillid og dermed vil faren stige for at det vil resulterr i israelske ofre, siger Hacham.

Derfor er det afgørende at Israels forsvarshær (IDF) øger sit operationelle beredskab og flere antiterror-aktioner og sikkerhedsrazier for at stoppe bølgen af terrorangreb, forklarer Hacham.

Stort set hver nat bliver der skudt mod israelske soldater under deres antiterror-aktioner i palæstinensiske byer på et ikke tidligere set niveau. IDF bliver angrebet med skud, sten og brandbomber. Nogle bevæbnede terrorister barrikaderer sig inde i bygninger og tvinger IDF til at bruge midler såsom skulderaffyrede missiler for at tvinge dem til at overgive sig.

Et mindretal af de bevæbnede terrorister er medlemmer af PA’s sikkerhedsstyrker, understreger Hacham.

Terrorgruppen Hamas står klar…
Hamas bliver støttet økonomisk og ideologisk af Iran. Terrrorgruppen har kontrolleret Gaza siden 2007 efter de tog kontrollen fra Fatah i et blodigt kup. TFra Gaza forøsger terrorgruppen at orkestrere terrorangreb i Judæa og Samaria, samtidig med de opretholder roen i Gaza, hvor de styrer og er tvunget til at tage hensyn til over to millioner indbyggere og deres behov, forklarer Hacham.

– Bliver deres forhold forbedret, kan Hamas og den iransk-støttet terrorgruppe Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ) styrke deres troværdighed som ‘modstandsbevægelser’ i Judæa og Samaria, underminere PA’s kontrol over området, tvinge dem til en konfrontration med Israel og svække dem yderligere netop so Abbas’ regeringstid er ved at slutte, siger Hacham.

Et af hovedelementerne i Hamas’ og andre terrorgrupper er påstanden om, at Al-Aqsa-moskeen i Jerusalem trues af israelske jøder: – Tempelbjerget i Jerusalem er utvivlsomt et af de mest følsomme elementer. Enhver påstand om at på Al-Aqsa-moskeen er i fare forårsager altid meget stærke følelser hos palæstinenserne. Alle fremtidige hændelser, der involverer Tempelbjerget, kan resultere i en alvorlig og ukontrollerbar eskalering og organiserede terrorforsøg, siger Hacham.

De jødiske helligedage som starter 25. september og jøders besøg ved Tempelbjerget, er begge noget som øger terrortruslen betydeligt og kræver ekstre IDF-beredskab: – Sammenstød ved Tempelbjerget kan genoplive tidligere palæstinensiske anklager om ‘bosætterprovokationer’. Palæstinensiske mediekilder og højtstående religiøse myndigheder fortsætter med at opildne mod Israel ved at bruge anklagende fraser, der refererer til jødiske besøg på stedet som ‘bosætterangreb mod Al-Aqsa-moskeen’. Det er en del af en planlagt manøvre for at ændre Tempelbjergets historiske og juridiske status, som terrororgrupperne mener udelukkende er muslimsk. Potentialet for en religionskrig eksisterer her, siger Hacham.

Tre Fatah-lejre fastlåst i intern magtkamp
Den vigtigtste ubekendte fare ved ustabiliteten i PA, drejer sig om hvem der skal efterfølge Abbas, og hvad der vil ske i den palæstinensiske arena, når han ikke er der mere. Magtkampen bliver mere og mere akut.

Ifølge Hacham konkurrerer tre lejre om magten i Fatah-bevægelsen som kontrollerer PA: – Den første er Abbas loyalistlejr, deres ledes af PA’s civile minister Hussein al-Sheikh, som Abbas for nylig udnævnte til generalsekretær i PLO’s eksekutivkomité. Manøvren var med til at tydeliggøre Abbas’ præference til sin efterfølger – selvom han ikke har sagt det åbent, står det klart, at al-Sheikh er hans valg. Udnævnelsen vakte stor modstand blandt højtstående Fatah-medlemmer, som også stræber efter at nå toppen af ​​pyramiden. Trods sin status som topkandidat til at efterfølge Abba, nyder al-Sheikh hverken stor støtte i Fatah eller på den palæstinensiske gade som har stemplet ham som Israel-kollaboratør, siger Hacham.

Den anden lejr omfatter figurer som Mahmoud al-Aloul, Abbas’ stedfortræder i Fatah; Jibril Rajoub, generalsekretær for Fatahs centralkomité, og PA’s premierminister Mohammad Ibrahim Shtayyeh, der alle er nået til enighed om en række spørgsmål og dermed ville kunne koordinere deres holdninger i flere anliggender.

Den tredje lejr består af en reformistisk bevægelse som ledes af Muhammad Dahlan, tidligere leder af PA’s sikkerhedsstyrker i Gaza og blev smidt ud af Fatah i 2012 – i dag lever han i eksil i Abu Dhabi.

I mellemtiden holder de palæstinensiske terrorgrupper med Hamas i spidsen, øje med PA’s ustabilitet og leder efter en åbning til at styrke deres magt i Judæa og Samaria på bekostning af Fatah.

Politisk lammelse i Israel bidrager ikke positivt: – På mange måder er Abbas allerede en lam politisk leder som er upopulær på den palæstinensiske gade. I Israel sidder der lige nu en midlertidig regering som ikke kan træffe større beslutninger om en genstart af den diplomatiske proces med PA. Israels 5. valg i løbet af 3 år er lige om hjørnet. Valgresultatet vil blive afgørende for Israels politik når det gælder palæstinenser, siger Hacham og slutter således:

Mange palæstinensere føler at diplomatiske fremskridt hæmmes af politisk dødvande, hvilket skaber vrede på den palæstinensiske gade.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp