Demonstranter i Ukraine demonstrerer mod Ruslands invasion. (Foto: Andriy Yatsykiv, 25. feb 2022, flickr)

Lektien som Israel kan lære fra Ukraine – stol kun på dig selv

- Vestens manglende beslutsomhed i forhold til Rusland er meget bekymrende og kan få Irans håndlangere til at føle de har frikort til at angribe Israel, skriver veteran journalist og sikkerhedsanalytikker Yoav Limor.

Den russiske invasion af Ukraine rummer farer som kan strække sig ud over den umiddelbare slagmark og potentielt ændre verdens sikkerhedsorden til det værre, skriver veteran journalist og sikkerhedsanalytikker Yoav Limor i Israel Hayom.

Det gælder alle lande som en gang var en del af det tidligere Sovjetunionen og mere generelt – hele sovjetblokken. Selvom Putin i øjeblikket kun er fokuseret på Ukraine, er det relevant at tage med i betragtning at Vestens svage reaktion på Putin, kan få ham til at ville gå skridtet videre. Det er værd at huske, at Rusland ikke er alene; Også Kina – som allerede udtrykt deres støtte til Rusland, følger nøje med i hvad der sker og det kan påvirke Taiwans fremtid, understreger Limor.

Udviklingen er foruroligende – også for Israel. Dem som i går kritiserede Israels udenrigsminister, Yair Lapid for at støtte Ukraine, tager fejl af tre grunde:
1. Israel som rejste sig fra asken efter Holocaust, har altid placeret sig på den rigtige side af historien

2. Israelsk skal stå sammen med USA og Vesten

3. Putin har gang på gang bevist, at han udelukkende er motiveret af russiske interesser. Hans samarbejde med Israel i Syrien er baseret på hans lokale interesser der, som hurtigt kan ændre sig. Man behøver blot se på hvordan Rusland samtidigt også samarbejder med Iran om en række spørgsmål, inkl Irans atomprogram. Rusland er ikke er en stabil samarbejdspartner, og er bestemt ikke et alternativ til USA.

Alligevel må vi antage at Israel fremadrettet vil forsøge at forblive så uengageret som muligt i det rod. Israel koncentrerer sig om at redde de israelere og jøder ud af Ukraine som vil forlade landet. Mange har allerede bedt om hjælp til at komme ud. Det er rimeligt at spørge, hvorfor de ignorerede de talrige højlydte advarsler i løbet af de seneste uger om at forlade landet, før krigen begyndte?

Vi kan også antage at de fleste jødere og israelere i Ukraine vil blive i landet. De er ikke målet for krigen: Rusland vil have Ukraine og vil let kunne gøre det. Den ukrainske hær har kun ydet lidt modstand, og det russiske militærs vej til Kiev og videre, så allerede i går aftes ud til at være let. Ikke at der var tvivl om det, den russiske og den ukrainske hær kan slet ikke sammenlignes og i det øjeblik, Vesten erklærede, at de ikke ville gribe ind, var krigen stort set allerede vundet, skriver Limor.

Vestens manglende beslutsomhed er meget bekymrende. USA’s præsident Joe Biden viftede faktisk med det hvide flag i det øjeblik, han trådte ind i embedet, da han gjorde det klart, at han ikke ville sende amerikanske tropper til udenlandske slagmarker og førte derefter den paniske amerikanske tilbagetrækning fra Afghanistan. Amerikansk afskrækkelse således yderst svækket.

Nu er vi så vidner til de første symptomer på sygdommen, som meget vel kan sprede sig til Israel, hvis Iran og deres håndlangere føler, at de har friheden til at gøre som de vil.

Den umiddelbare lektie for Israel er indlysende: De kan kun stole på sig selv. Lektien for verden er bredere: Uden beslutsomhed vil den velkendte globale sikkerhedsorden knække. Selvom amerikanerne og europæerne har iværksat hårde sanktioner mod Rusland, er det for lidt og for sent – især når det gælder Ukraine.

Dem som ønsker at leve i en fri verden, skal huske at ligesom ved tærsklen til Anden Verdenskrig, skal prisen for frihed nogle gange betales med blod, sved og tårer.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp