Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Livstidsdom til palæstinenser for at dræbe IDF-soldat med stenplade

IDF militærøvelse. Behandling af "såret". (foto: Israel Defense Forces, flickr.com)
Islam Yousef Abu Hamid blev også dømt til at betale 258.000 NIS til Ronen Lubarskys familie som havde krævet dødsstraf.

Islam Yousef Abu Hamid skal også betale 258.000 NIS til Ronen Lubarskys familie; familien kritiserer dommen som værende “pinlig” og kræver dødsstraf, skriver Times of Israel.

Ronen Lubarsky, en IDF-soldat fra Duvdevan-enheden, døde d. 26 maj 2018, efter han blev kritisk såret af en stenplade, som ramte ham i hovedet to dage tidligere.

En israelsk militærdomstol idømte den palæstinensiske mand livstid i fængsel for at have myrdet den israelske soldat på Vestbredden. Dommeren kaldte morderens verdenssyn for en “morderisk ideologi”.

Islam Yousef Abu Hamid – der blev dømt i april – blev også dømt til at betale 258.000 NIS til ofrets familie for drabet på Ronen Lubarsky, i en afgørelse, som ofrets familie mener er “pinlig”.

Lubarsky, var soldat i en israelsk specialenhed. Han blev ramt i hovedet af en sten under en operation på Vestbredden d. 24 maj 2018.

Stenen blevet kastet mod ham under en IDF-operation, hvor palæstinensere i Al-Amari flygtningelejren nær Ramallah blev arresteret. Der bor ca. 15.000 palæstinensere i lejren og der er ofte sammenstød mellem israelske styrker og palæstinenserne dér.

Objektet, der ramte ham, var en tung blok af granit kastet fra et vindue på tredje sal i en ejendom.

Lubarskys familie og flere politikere, afviste dommen og opfordrede til at morderen fik dødsstraf.

“En skam og pinligt for det israelske retssystem,” sagde hans far, Vladimir, efter dommen. “I dag modtog vi yderligere bevis på, at det kan betale sig at myrde israelere. Jeg er rasende.”

Rons bror, Arik, sagde, at han følte “dyb skuffelse over retssystemet. Israels borgere bør vide, at terrorister kommer på sommerlejr i fængsel. En livstidsstraf skræmmer ikke længere terroristerne; Derfor bør staten ændre sin holdning til terror. “

Familien havde krævet kompensation på ca. 5 mio. NIS, hvilket også er det anslåede beløb, som de palæstinensiske myndigheder (PA) vil udbetale til Abu Hamid som løn for drabet mens han afsoner sin livstidsdom. Det er PAs politik at udbetale løn til fængslede palæstinensere eller til efterladte familier af dræbte terrorister, der begår mord på israelere. Du kan læse MIFFs seneste artikel om emnet her.

Familiens krav blev afvist, og beløbet blev meget lavere – endnu en beslutning som blev kritiseret af Lubarsky-familien:

“Kravet om erstatning var for at nægte ham sin løn fra PA. Retten afviste det, og den respekterer os ikke,” sagde familiens advokat, Morris Hirsch. “Det, der er sket her sætter os i forlegenhed.” tilføjede han.

Partilederen af partiet Yisrael Beytenu, Avigdor Liberman, som længe har været fortaler for en lov, der giver terrorister dødsstraf, sagde, at dødsstraffen var “den rigtige og retfærdige straf for mordet, som var omhyggeligt planlagt af terroristen. Det er synd, at premierminister Netanyahu i fire år har torpederet vores krav om at kunne idømme dødsstraf til terrorister.”

Liberman sagde Abu Hamid vil “gå i fængsel i Israel og få gode betingelser, og hans familie vil få penge fra PA. Som om det ikke er nok, vil han gå i fængsel velvidende, at han kan blive frigivet ved den næste fangeudveksling.”

Liberman har i flere måneder kollideret med Netanyahu efter at have nægtet at tilslutte sig Netanyahus koalition efter Knesset-valget i april, et skridt, der førte til at Netanyahu udskrev valg igen til september.

Der har været udbredt kritik på højrefløjen af tidligere fangeudvekslinger, hvor hundreder eller endda tusindvis af dømte terrorister blev frigivet i bytte for en eller flere israelere, senest en 2011-aftale opnået af Netanyahu, hvor ca. 1.000 palæstinensere blev løsladt som udveksling for én kidnappet IDF soldat Gilad Shalit.

Den israelske hær ødelagde Abu Hamids familiens hjem i Ramallah d. 15. december sidste år.

Israel har en politik om at nedrive palæstinenseres hjem, hvis de menes at have stået bag dødelige angreb på israelere. Ifølge IDF virker det afskrækkende. Kritikere fordømmer det som en form for kollektiv straf, der gør familier hjemløse og kan provokere til yderligere vold.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem