Israels fjender falder som dominobrikker

Klik her for at blive medlem af MIFF nu – hjælp os med at nå 18.000 medlemmer

Nu kan du snart sætte tænderne i fremtidens bøf

Det israelske selskab Aleph Farms har udviklet en kunstig bøf som vil være-tilgengændelig på markedet om nogle år. (Foto: Aleph Farms)
Israelske Aleph Farms satser på at producere kunstig kød i stor skala fra år 2023.

Kød er en vigtig fødekilde for mennesker. Med en stigende befolkning på jorden skal der produceres mere og mere mad og derfor også mere kød.

På grund af større opmærksomhed på sundhedsfarer, miljøbeskyttelse, etik og dyrevelfærd er interessen for kunstigt kød steget i de senere år.

Plantebaserede erstatninger for kød produceres og sælges i øjeblikket i store mængder, men de har ikke de samme egenskaber som kød fra dyr.

Mens laboratorie-dyrkede hamburgere og kylling allerede er ved at blive udviklet over hele verden. Annoncerede det nyligt opstartede israelske teknologiselskab Aleph Farms med base i Rehovot i 2018, at de er den første virksomhed, som har haft succes med at dyrke oksekød i et laboratorium.

Oksekød er den almindelige betegnelse for det møre kød, der kommer fra kvæg, som kan steges som oksekød eller hel filet.

Det kunstigt fremstillede kød fra Aleph Farms ligner almindeligt kød. (Foto: Aleph Farms)

Ifølge Didier Toubia, medstifter og CEO af Aleph Farms, har virksomheden en ambition om at blive en af ​​verdens tre største kødproducenter i løbet af 20 år, skriver Reuters i artikel bragt af Yediot Ahronoth.

Toubia startede Aleph Farms i 2017 i samarbejde med Technion-universitetet i Haifa og mad-teknologisk inkubator The Kitchen i Ashdod.

Det kunstige kød er lavet af kødceller taget fra en ko og dyrket i et rent miljø i laboratorium. Det gøres uden, at dyr skades eller slagtes og uden behov for medicin som eksempelvis antibiotika.

Teknologien, der er udviklet i samarbejde med professor Shulamit Levenberg ved Technion, er baseret på en naturlig proces, der sker i kvæg, når muskelvæv fornyes og bygges. Virksomheden har opfundet en metode til at isolere de celler, som udfører processen, og til at dyrke dem uden for dyret, så det samme muskelvæv, der naturligt er i oksekødet, dannes, skriver erhvervssavisen Globes.

Til at starte med planlægger virksomheden at tilbyde små stykker bøf dyrket af et mindre antal celler.

Kunstigt kød i laboratoriet hos Aleph Farms. (Foto: Aleph Farms)

Aleph Farms er netop nu i forhandling med eksklusive restauranter i USA, Europa og Asien om at få det kunstige kød på menuen i en prøveperiode i 2021. Planen er at have en officiel lancering i 2023, først på restauranter og derefter i supermarkederne.

Det næste produkt bliver en tyk bøf med “de kvaliteter, vi kan lide og kender,” siger vicepræsident for forskning og udvikling, Neta Lavon.

Neta Lavon og Didier Toubia. (Foto: Aleph Farms)

Prisen for en portion af selskabets minutbøffer ligger på nuværende tidspunkt på 50 dollars, hvilket svare til ca 341 kroner. I 2021 håber Aleph Farms at kunne reducere prisen til at ligge lidt over almindeligt oksekød.

I maj hentede virksomheden 12 millioner dollars i ny kapital. Pengene vil hjælpe Aleph Farms med at fremskynde produktudvikling og omdanne den nuværende prototype til et kommercielt produkt. Planen er at dyrke det kunstige kød i store og rene faciliteter, ligesom i mejerier.

Efterspørgslen efter plantebaserede køderstatninger vokser. Det anslås, at det amerikanske marked for plantebaseret kød inden 2035 vil have en værdi af ca.100 milliarder dollars.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem