Israelske forskere fortæller at de har afdækket en nøglemekanisme som forårsager den invaliderende sygdom ALS. Forskernes opdagelse kan forsinke eller reversere den frygtelige sygdom som årligt rammer flere tusind personer. Læs Tel Aviv Universitets pressemeddelelse HER.
A cure for #ALS?
— Tel Aviv University (@TelAvivUni) December 16, 2021
A TAU-led team has uncovered a mechanism that could reverse the debilitating disease. https://t.co/MjSy4CWovY @of_sagol @LabPerlson @NatureComms @TAUMedFaculty #Israel #medicine #science #disease #TelAviv pic.twitter.com/5pDmn91zEJ
Et team fra Tel Aviv-universitet har sammen med forskere fra Sheba medicinske center, institutter i Tyskland, Frankrig, USA og Storbritannien, afdækket at ophobning af proteinet TDP-43 tæt på neuromuskulære knudepunkter oversætter neurale signaler til motorisk aktivitet. Som et resultat døde motoriske nerveceller efter den mitokondriel produktion blev hæmmet.
Tel Aviv University breakthrough touted as key to reversing ALS https://t.co/5Q560JDZKx via @timesofisrael
— Ester (@EsterikaNL) December 16, 2021
Alt det fører til amyotrofisk lateral sklerose (ALS). ALS rammer patientens evne til at gå, tale og i sidste ende til at kunne trække vejret.
Nu har forskerne fundet frem til at ved at bruge en eksperimentel molekyle som nedbryder TDP-43 proteinet i dyr, kan de genoprette aktiviteten i de motoriske neuroner. Det åbner op for en mulig ALS-behandling, hvis sygdommen opdages i tide, inden patientens tilstand bliver for alvorlig.
– Opdagelsen kan føre til udviklingen af en ALS-behandling som enten kan nedbryde proteinet TDP-43 eller øge produktionen af nødvendige proteiner for mitokondriel funktion – dermed kan vi reparerer nervecellerne før skaden i rygmarven er uoprettelig, forklarer professor Eran Perlson, som har ledet studiet, til Times of Israel.
I skrivende stund findes der ingen ALS-behandling. De seneste år er forskernes fokus på ALS steget og stigende økonomiske midler til ALS-forskning har givet forskerne mulighed for at øge deres ALS-forskning. Forskere ved Ben Gurion-universitet i Negev arbejder også på at udvikle en ALS-behandling som har vist lovende resultater i dyreforsøg og nu også skal testes på mennesker.