Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Israelske forskere har muligvis gjort et ALS-gennembrud

Tidligere forretningsmand og oberst Shai Rishoni var kendt israelsk ALS-aktivist. Han fik selv påvist ALS i 2011 og døde i 201. Rishoni gik i spidsen for at finde behandling for nervesygdommen. (Foto: Moshe Shai/Flash90)
Israelske forskere håber på at kunne hjælpe ALS-patienter.

Israelske forskere fortæller at de har afdækket en nøglemekanisme som forårsager den invaliderende sygdom ALS. Forskernes opdagelse kan forsinke eller reversere den frygtelige sygdom som årligt rammer flere tusind personer. Læs Tel Aviv Universitets pressemeddelelse HER.

Et team fra Tel Aviv-universitet har sammen med forskere fra Sheba medicinske center, institutter i Tyskland, Frankrig, USA og Storbritannien, afdækket at ophobning af proteinet TDP-43 tæt på neuromuskulære knudepunkter oversætter neurale signaler til motorisk aktivitet. Som et resultat døde motoriske nerveceller efter den mitokondriel produktion blev hæmmet.

Alt det fører til amyotrofisk lateral sklerose (ALS). ALS rammer patientens evne til at gå, tale og i sidste ende til at kunne trække vejret.

Nu har forskerne fundet frem til at ved at bruge en eksperimentel molekyle som nedbryder TDP-43 proteinet i dyr, kan de genoprette aktiviteten i de motoriske neuroner. Det åbner op for en mulig ALS-behandling, hvis sygdommen opdages i tide, inden patientens tilstand bliver for alvorlig.

– Opdagelsen kan føre til udviklingen af en ALS-behandling som enten kan nedbryde proteinet TDP-43 eller øge produktionen af nødvendige proteiner for mitokondriel funktion – dermed kan vi reparerer nervecellerne før skaden i rygmarven er uoprettelig, forklarer professor Eran Perlson, som har ledet studiet, til Times of Israel.

I skrivende stund findes der ingen ALS-behandling. De seneste år er forskernes fokus på ALS steget og stigende økonomiske midler til ALS-forskning har givet forskerne mulighed for at øge deres ALS-forskning. Forskere ved Ben Gurion-universitet i Negev arbejder også på at udvikle en ALS-behandling som har vist lovende resultater i dyreforsøg og nu også skal testes på mennesker.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem