Stor israelsk undersøgelse af vaccineeffektivitet publiceret i peer-reviewed tidsskrift

Israels største sygekasse har undersøgt vaccineeffektivitet på 1,2 millioner israelere.
Israels aftale med Pfizer om at dele vaccinedata gavner resten af verden i en svær tid. (Foto: MDA)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

En undersøgelse af effektiviteten af Pfizer vaccinen foretaget af kupat cholim Clalit (sygekassen Clalit) på 1.200.000 personer, hvoraf 50% fik vaccinen og 50% ikke fik den, er den første store undersøgelse offentliggjort i et peer-reviewed medicinsk tidsskrift, efter den blev offentliggjort i New England Journal of Medicine – læs undersøgelsen HER.

Undersøgelsen blev offentliggjort i israelske medier tidligere på måneden, men er først blevet peer-reviewed nu, skriver avisen Jerusalem Post.

I undersøgelsen blev vaccinens effektivitet målt i forhold til fem interessante områder:

Corona-smitte bekræftet med PCR-test, Corona med symptomer, hospitalsindlæggelse med Corona, alvorlige tilfælde af Corona og død som følge af Corona.

Undersøgelsen har vist at vaccinen forhindrer 57% af Coronasmitte med symptomer inden for ca. to uger efter første stik og med 94% syv dage efter andet stik.

Clalit er den største sygekasse i Israel og har 4,7 millioner forsikrede personer, svarende til ca. 53% af landets befolkning. Læs mere om kupat cholim i Israel HER.

I undersøgelsen blev data fra over en million patienter gennemgået. Undersøgelsen er en af ​​de første hvor effektiviteten af ​​vaccinen er blevet undersøgt i så stor en skala. Den store mængde detaljeret data har også givet forskerne mulighed for at estimere vaccinens effektivitet i forhold til bestemte befolkningsgrupper, noget som randomiserede kliniske forsøg ikke kan.

Vaccinens effektivitet har vist sig at være høj og svarer til effektiviteten som blev målt ved de kliniske forsøg.

Forskerne fandt ud af at vaccinen 14 til 20 dage efter det første stik havde en effektivitet på 46% i forhold til at forhindre at vedkommende blev smittet, 57% i at forebygge sygdom med symptomer, 74% i at forhindre hospitalsindlæggelse, 62% i at forhindre svær sygdom og 72% i at forhindre død.

21 dage til 27 dage efter det første stik og en uge efter det andet stik, steg vaccinens effektivitet til 60% i at forhindre at vedkommende blev smittet, 66% i at forebygge sygdom med symptomer, 78% i at forebygge hospitalsindlæggelse, 80% i forebyggelse af alvorlig sygdom og 84% i at forhindre død.

Fra syv dage efter andet stik steg vaccinens effektivitet markant og forhindrede sygdom med 92%, 94% i at forebygge sygdom med symptomer, 87% i at forebygge indlæggelse og 92% i forebyggelse af alvorlig sygdom. Undersøgelsen kunne vurdere effektiviteten efter andet stik i forhold til at forhindre død som følge af Corona.

Clalit-undersøgelsen vedrørende indlæggelse, alvorlig sygdom og død er lavere end effekten som det israelske sundhedsministerium præsenterede tidligere på ugen. Ifølge sundhedsministeriet havde vaccinen en effektivitet på 99% i forhold til at forhindre ovennævnte. Ifølge ministeriet har vaccinen 91,8% effektivitet i forhold til at forhindre at personer bliver smittet, 96,9% i at forhindre at de udvikler sygdom med symptomer som eksempelvis feber og åndedrætsbesvær.

Læs mere om vaccine-udrulning i Israel og den danske forbindelse HER.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelEU vil give PA 150 millioner kroner til Corona
Næste artikelShin Bet: – Israeler anholdt for at indsamle oplysninger om Iron Dome til Hamas
Avatar
Rika Greenberg (født 1969 i København) har en BA i hebraisk og mellemøstlige forhold samt en kandidatgrad i strategisk kommunikation. Derudover er hun uddannet i klassisk kunst og grafisk design. Rika har bred international erfaring fra fx reklamebranchen, medicinalbranchen og internationale vikrsomheder. Hun er vokset op i Israel, men bosatte sig igen i Danmark som voksen, hvor hendes to nu voksne børn også er født. Fra 1. feb. 2019 er Rika Greenberg blevet ansat i en 80% stilling som marketingsansvarlig og journalist i MIFF Danmark.

Ingen indlæg at vise