Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Netanyahu under møde med Mette: – Vi bør oprette internationalt vaccineberedskab i kampen mod pandemier

Israels premierminister Benjamin Netanyahu (Foto: Amos Ben-Gershom / Flickr)
- Vi vil blive ramt af flere pandemier i fremtiden. Vi skal forene kræfter og begynde at diskutere forskning, produktion og forsyning, udtalte Israels premierminister Benjamin Netanyahu.


Israel har afholdt seks møder med flere statsledere – herunder også Danmark for at komme Corona-krisen og den økonomiske krise til livs. Det seneste møde med dansk deltagelse fandt sted i går, hvorefter den danske statsminister udtalte at Danmark kan lære af Israel – læs MIFFs artikel om mødet HER.

Efter gårdsdagens møde har Israels premierminister Benjamin Netanyahu foreslået, at Israel i samarbejde med andre lande opretter international vaccinevirksomhed til forskning og fremstilling af vacciner for at komme fremtidige pandemier til livs, skriver avisen Jerusalem Post.

– Vi vil blive ramt af flere pandemier i fremtiden. Vi skal forene kræfter og begynde at diskutere forskning, produktion og forsyning, først for vores lande og derefter for resten af verden. Vi skal begynde at planlægge de næste år, udtalte Netanyahu.

Netanyahu præsenterede sine ideer under videokonference med Østrigs kansler Sebastian Kurz, Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Norges statsminister Erna Solberg, Australiens premierminister Scott Morrison, Tjekkiets premierminister Andrej Babiš og Grækenlands premierminister Kyriakos Mitsotakis. Det var det sjette møde mellem statslederne. Ideen til møderne kom i sin tid fra Østrigs kansler.

– Vi er syv lande… de fleste af os har en befolkning på 5-12 mio. indbyggere. Jeg foreslår, at vi diskuterer oprettelsen af ​​en international virksomhed til forskning og vaccineproduktion. Vi har alle forskning, videnskab og teknologiske muligheder. For at nå et rimeligt økonomisk og videnskabeligt omfang skal vi undersøge mulighederne for at forene vores indsats, sagde Netanyahu.

Netanyahu sagde desuden at landene bør samarbejde om at udvikle egne vaccinekapaciteter, hvis/når der kommer fremtidige pandemier, så landene ikke “underlægges markedskræfternes nåde.” Virksomheden skal være en del af regeringen – ikke privat og den skal ikke generer fortjeneste.

Netanyahu drøftede desuden hvordan Israel har formået at blive verdens førende i sit vaccineprogram, over 28% af den voksne israelske befolkning over 16 har modtaget det første vaccinestik. Til sammenligning er det kun omkring 2% af den voksne danske befolkning som er blevet vaccineret mod Corona.

Netanyahu opfordrede lederne og deres sundhedsministre til at blive vaccineret mod Corona for at give offentligheden tillid til vaccinen. Netanyahu opfordrede desuden til, at det logistisk set bør være målet at så mange vacciner som muligt så hurtigt som muligt kommer ud til indbyggerne.

– Selvom Pfizers Corona-vaccine består af to doser, har vi som mål at vaccinere de voksne indbyggere i Israel med første vaccinestik samtidigt med vi giver andet vaccinestik til de indbyggere som allerede har modtaget det første vaccinestik, forklarede Netanyahu.

Opdatering 22. jan:
Statsminister Mette Frederiksen har over for Berlingske Tidende blandt andet bekræftet at:

»Jeg vil simpelthen have, at EU er meget mere på bolden, end EU er nu. Og så vil jeg også anmelde, at vi i Danmark nu begynder overvejelser om at tage næste skridt til en egen, national vaccineproduktion. Det skal vi i gang med at opbygge«.

På Berlingskes spørgsmål om hvorvidt statsministeren tænker på at oprette »Statslige vaccinefabrikker?«, lød svaret:

»Ja. Lige nu diskuterer jeg det med Østrig og Israel. Jeg mener ikke, at vaccine skal ses som et sundhedstilbud, men som en del af et nationalt beredskab. Her synes jeg, at vi lige nu er alt for afhængige af nogle enkelte firmaer,«

* Danmark har tidligere produceret egne vacciner hos Statens Serum Institut (SSI). I 2016 blev SSI solgt til Saudi-Arabien.

Det skal tilføjes at Ekstra Bladet primo 2017 afdækkede at den saudiarabiske sheik som havde købt SSI har terrorforbindelser – læs mere HER.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem